#1
|
||||
|
||||
Chania...
Då vart det dags att resa till vårt kära Chania igen!
Vi reser tydligen dit vart femte år (slog det mig just i skrivande stund) Vi tycker om att variera oss och är nog inte återvändartypen? Men att vi ska till Kreta för sjätte gången och Chania för tredje säger ju att vi älskar Kreta... tydligen.. Om jag jämför vårt besök 2007 med besöket 2012 så var det renoverat och uppfräschat runt hamnen men jag upplevde det som att Neo Chora tappat sin tilldragelse? Det var betydligt mindre folk, vissa byggnader var stängda eller stod öde och det kändes då som lite allmänt förfall och det var på väg utför? Hoppas och tror att så inte är fallet. 2012 var väl ingen höjdarperiod för Grekland för det var väl mitt uppe i värsta Greklandskrisen när luftslottet hade rasat? Minns att jag hade en del trevliga men väldigt dystra samtal om krisen med Hotelägaren till Splanzia som vi då bodde på! Jag ser på bilder på hotelsajter att de renoverat sedan dess även om det var mycket bra redan då. Minns att ägaren berättade att minst en person i Grekland tog sitt liv varje dag i krisens spår. Vi som står med båda fötterna på jorden anade väl att raset var på gång då Aten lågt skyhögt i topp på Porscheindex Vi brukar alltid bo på nåt typ konceptboende eller att det ska sticka ut på något sätt. Bor vi i "gamla stan" så skulle det gärna vara på nåt med anor från 1200-talet eller nåt litet mysigt pensionat eller butiquehotel. Minns att förra året när vi var på Samos och bodde på nåt avancerat tjafs med egen pool på altanen så blev de sura för att vi inte ringde på golfbilen när vi skulle någonstans. Receptionisten kallade på mig och sade, vi vill gärna att ni som bor i sviterna ringer på golfbilen när ni ska någonstans! Ska bli skönt att slippa sånt trams denna gång då vi äntligen ska bo på ett helt vanligt hotel med helt vanliga rum på en helt vanlig gata vid busstorget. Cirkeln är sluten och nu har man provat på allt möjligt så det ska bli skönt med nåt vanligt igen, vi ska bo på Samaria hotel som inte verkar speciellt grekiskt, snarare väldigt internationellt stuk. Den grekiska maten däremot!!! Här ska det inte vara internationellt utan det stora nöjet ligger i att försöka hitta kvällens mysigaste taverna med de mest smarriga lokala rätter. Det ska frossas i förätter så det står härliga till och det ska ätas kanin, getunge, färska läckerheter från havet och helt vanliga grillade ansjovisar och sardiner som är nyfångade! Stackars sambon sade häromdan (samma som hon säger varje år) i år äter vi inte så mycket och så sent som vi brukar, och jag håller nickande med henne (mycket väl medveten om att det kommer att bli precis som vanligt) Man lämnar hotellet vid halvtio för att kort därefter slinka in nånstans på en liten ouzo och en grekisk kaffe. Det tar sedan inte lång tid förrän sambon blir törstig på vatten varpå jag föreslår att det börjar bli dags för en öl... Snart är det väl dags för en kaffe och kaka med en liten stänkare till... Hmm vad ska vi ha till lunch månne... ja det blir som alltid att det finns så mycket gott så man beställer in alldeles för många smårätter och ett krus vin. Man måste ju avsluta med en Baklava, grekisk kaffe o en ouzo efter maten! Man lallar vidare tills det blir dags för en frappe eller en öl beroende på vad som känns bäst. När det sedan är kväll så blir det precis som vanligt att man åt alldeles för mye till lunch så man blir inte hungrig förräns framåt halvtio på kvällen. När man väl hittat det där helrätta mysiga stället och bouzukin spelar för fullt, ja då kommer helt plötsligt suget efter alla goda rätter och man beställer in alldeles för mycket mat o dryck varpå sambon säger, imorgon äter vi inte så här mycket! |
|
|