#1
|
||||
|
||||
Proppmätt
...är nog inte den enda som fick släppa efter på skärpet idag. Hur julen har blivit en sån frossarhelg lär de lärde kunna förklara...midvinterblot för oss vikingatidsättlingar förstås. Men varför vi som bor i södern skulle behöva festa är mig oklart.
Jag vet, jag vet, mina bondeförfäder var tvungna att slakta på hösten för att vinterfodret skulle räcka. Man hade inte frys så man saltade och rökte och torkade och kryddade syltor och konserverade i glasburkar- och åt riktigt gott av det färska medan det var färskt. Julen var en prima anledning att byta ut vardagsmaten för en liten tid. Men här i Grekland? Man fastar nödtorftigt inför julen, min granne till exempel, äter lite och enkelt. Sen får hon gallstensanfall lagom till tredjedag jul. Ja, eftersom jag är vän av frihet och eget ansvar har jag ingen åsikt i frågan. Gott åt vi i allafall nu idag, maken och jag, svägerskan och en väninna, en vän och dennes tonårsdotter. - Sex personer alltså, och för att göra reklam för Marinos i Elies, Kalymnos, kan jag berätta att vi åt följande för sextiofem euro: Två stora assietter med dolmades Två stora spanakopittes En portion "mouri" (fårkött med ris) En portion biff med ugnsstekt potatis Två portioner spagetti med kokkinisto En portion ugnsstekt kött med pommes Fanta och Sprite En liter rött vin Jag rullade så småningom ut till bilen och så for vi till Linaria och drack kaffe med chokladkaka och såg solen gå ner. Den som möjligen avundas kan ju komma hit så gör vi om det till nyår. |
|
|