Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Ordet är fritt > Kalimerahörnor > Jannis & Ylvas hörna

 
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Prev Föregående inlägg   Nästa inlägg Next
  #1  
Gammal 2021-04-30, 19:45
Ylva A Ylva A är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2008
Ort: Östersund/Koutsounari
Inlägg: 1 476
Standard Er man i Ierápetra 2021, april

April månad startade med något som liknade ett aprilskämt. Myndigheterna bestämde att vi fick resa utanför kommunen på helgerna för motion och att ”click away” för affärerna fr.o.m. den 5:e skulle få användas. Små, pyttesmå åtgärder för att lugna en alltmer frustrerad befolkning, i ett läge då skärpningar borde ske (dock inte i vår region). Resultatet blev yra hos vissa med stora folksamlingar i Thessaloniki och Aten. Vi själva tog en biltur dryga 10 km bort, för att gå i Fjärilsdalen i Koutsourás för att kolla och fota blommor. Tyvärr har man under året misskött parken och dragit fram ris till promenadstigen, men som man inte fraktat bort. Det såg bedrövligt ut.

På påskaftonen åt vi oxtapodi med Akram och hans vän Milan. Dagen därpå var vi på påskdagslunch hos A. och J. Mycket god mat med lammköttet som höjdpunkt. Vi var
10 vuxna och 7 barn. Alla vuxna kom ursprungligen från Albanien och är nu i åldern 35-55. När de två yngsta flickorna på 2 och 5 år inte hade en mobil framför sig skrek de, men det var en trevlig sammankomst och samtalen var huvudsakligen på grekiska.

Ylva blev den 5:e uppringd av en vän i Ierápetra med tips om möjlighet att få ett tillfälligt AMKA-nummer. Dagen därpå sökte vi upp kontoret KEP i staden och fick genast hjälp med datorregistrering, denna gång via Greklands försäkringssystem. Den 15:e bestämdes att alla öar med mindre än 10.000 invånare skall vaccineras klart. Samma dag togs beslutet att vaccination mot coronavirus även kan ges till de som har temporärt AMKA. Detta sköts via KEP (medborgarnas servicecentral). Även självtestkits skall tillhandahållas. På KEP sa man att den 20:e skulle vi få besked. Men det dröjde till den 22:a innan vi via apoteket fick tider för vaccination.

Den 11:e upptäckte vi att fåren i fårstallet, där vi brukar passera, hade släppts fria för att äta sig feta uppe i bergen. Efter lamningen har de mjölkats de senaste månaderna. Att de var glada att få komma ut till friheten, syntes på alla högar de lämnade efter sig på vägen och som Ylva städade bort och tog hem till vår lilla trädgård för ”kopriá”. För 20 år sedan lärde kirio Manolis oss skillnaden mellan ”kopriá” och ”lípasma”, natur- respektive konstgödsel.

De första turistshortsen såg vi den 6:e. En enda stackare bland alla oss ”greker”. Den 17:e åt vi första middagen ute på verandan med en temperatur över 22 grader.

Aprikosträdet har blommat rikligt och lockat till sig massor av bin, kanske några av de solitärbin, som vi gett husrum. Vi konstaterade den 29:e att aprikosträdet hade blommat klart. Nu finns det hundratals spelkulestora kart.

Den 18:e märkte vi under en utflykt till Goudourás, att vägkanterna städats och fjolårsgräset kapats. Utkastade cigaretter skall inte orsaka bränder och soporna ska bort.

Den 24:e bytte vi ut vintergarderoben mot sommarupplagan. Den ser ut som den har gjort i många år. Sönerna brukar retas: ”Den där t-shirten har du haft i 30 år”. ”Jäkta bra kvalitet” brukar jag svara. Samma dag tog jag också piratbyxor till marknaden, för att känna mig lite turistisk och med något modernare t-shirt.

Jag skrev för många år sedan om en engelsman som brukade vandra på vägarna i byn. Det ryktades att han var änkeman, hade alkoholproblem och samlade på böcker. Pga. hans framtoning brukade jag benämna honom ”Johnnie Walker”. Nu undrar jag om grannarna här kallar mig för ”Janni Walker”. Jag tar ju mina promenader varje dag. Men whiskyn är sedan länge utbytt mot ouzo. Bara lite och 2 ggr i veckan. Den behöver inte drickas efter 20-årigt lagrande. Det räcker att vara på Kreta och tillsätta två isbitar av gott bergsvatten. ”Det är yrsla man vill åt”, som en kompis i Östersund brukar säga, medan Johnnie Walker vandrar bland molnen.

Det kan ibland vara svårt att vara grek. Så här kan det bli. Ia hade varit till IC = informationscentralen dvs hårfrissan och fått reda på hur de första dagarna i maj skall firas under/efter Påsk. Påskdagen ligger på 1 maj, som då flyttas till tisdagen 4:e maj (inte Påskdagen utan 1 maj) och är helgdag. På måndagen den 3 maj lägger man Georgosdagen, Ierápetras skyddshelgon, som är helgdag i regionen och som normalt firas den 23 april. I Grekland är man rädd om sina helgdagar. På lördag-söndag kommer affärerna vara öppna och måndag-tisdag är detta år helgdagar. På tisdagen öppnar tavernor och kaféer utomhus fram till kl. 22.45. Kl. 23 måste alla vara hemma igen!

Det är lätt att berömma grekerna för deras positiva sidor och det har jag ofta gjort. Att de (jag generaliserar nu) ofta är lagöverträdande och försöker skrämmas, har jag inte nämnt så ofta! Jag har två färska exempel. Våra albanska vänner har hyrt en lägenhet med ett treårigt skrivet kontrakt. Efter halva tiden vill husägarna, som flyttat åter från Aten, ha tillbaka bostaden och det omedelbart! De har hotat upprepade gånger t.o.m med advokat och förorsakat sömnlösa nätter för A. Som tur är bor Daskales dotter i byn (f.d. domare) och hon har försäkrat våra vänner, att de tryggt kan bo kvar (och då kanske kunna flytta in i eget nytt hus)!
Efter att ha bott över ett halvt år i en lägenhet i ett av våra grannhus, blev Akram bryskt vräkt trots att hans bostadskontrakt räckte två månader till. Han hade regelbundet betalat sin hyra med el och vatten inräknat, fast på kvitton, som Akram krävde, stod bara 1/3 av summan. För att få bo kvar skulle han betala hela husets elkostnader med 4 lägenheter. Naturligtvis inte rimligt! Om han inte var ute ur lägenheten 5 dagar senare, skulle ägaren ta hjälp av två vänner och kasta ut Akrams bohag och dessutom polisanmäla honom och skicka honom till Pakistan! För vad? Nu vill inte Akram bo kvar och har i all hast hittat en annan bostad. Det känns som om det vänliga folket ibland ser sig mer värda än andra och gör allt för att sko sig på dem, som gör att Grekland fortfarande inte blivit bankrutt. Utan invandrare och turister skulle inte Grekland vara annat än ett utarmat jordbruksland. Jag och Ylva har nu slängt denna närboende bekant på soptippen!

Nu kan man köpa en ny sorts kronärtskockor utan taggar på affärer och marknader. Bottnarna äts råa med citronsaft och salt som mezé till raki. Det smakar lite beskt, men sägs vara bra för allt! Enl. ”Plants of Crete” förebygger de åderförkalkning och förbättrar leverns produktion av kolesterol. De har även påverkan på gallan, som då förhindrar matsmältningsproblem som väderspänningar, illamående och kräkningar. Rakin då?

Månaden har varit utan regn (1 mm), mild, solig men blåsig!
Nu väntar oss Påsk med helgdagar, som säkert den festtörstande befolkningen kommer att utnyttja med brist på avstånd och masker. Temperaturen stiger inte bara i luften (som blir mycket över 30 säger Meteo.com), utan också på de på uppståndelsen troende, på de partylängtande och på oss övriga människor, som vill skönja framtidsljuset mot framtiden!

Lev väl säger en TACKSAM Jannis, som ännu behåller hälsan och därför hälsar er och den svenska våren med en enstämd manskör!

/ Jannis
Svara med citat
 


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT