![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Dette var en merkelig oppskrift, jeg lager fava av kikerter, 500 gram.
På Gresk Ρεβύθια. Heter det bondbøner på Svensk? Tror du har ett halvfabrikata som kanskje kan kjøpes? Dette er esensen av 3 ulike greske kokebøker: Kikkertene vannes ut i minst 24 timer. Kokes 2 timer mens du moser ertene, Under kokingen smak til med salt, og hakket løk. Følgende kan eventuelt tilsettes etter preferanse: Oregano Timian Muskat Hvitløk Eddik, vinaeger (vær forsiktig! Jeg bruker det ikke) Grønnsakbuljong. Senast redigerad av sven.kriti den 2008-02-03 klockan 18:26. |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Det där låter ju onekligen gott, Sven.Kriti, och kanske jag provar det en dag i stället. Men nu har jag alltså köpt en påse krossade kikärtor som är beräknat till att användas i en handvändning när man kanske inte vill vänta ett dygn på att lägga kikärtorna i blöt.
Jag har en del grekiska recept (men kanske inget som ser lika gott ut som ditt, Sven.Kriti - skriver ut det med det samma!), men nu ville jag bara gärna använda denna vara, som jag hade med mig hem. Får se om jag blir nöjd med resultatet... ![]() Men kikärtssoppa är ju inte det samma som fava. Fava är en dip. Bägge delar är gott! ![]() Senast redigerad av Marianne den 2008-02-03 klockan 18:39. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Har nu funderat lite mera på Fava.. dip.. kikärtsröra.. Hoummus.
Det klickade till här nu.. Hoummus är ju mera likt den Favan som beskrivs här. Och den finns att köpa på burk på bl a Ö o B. Men jag undrar om inte den grekiska varianten.. Fava.. är bra mycket bättre. Måste nog testa det nån gång. |
#4
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Jeg tenker å bruke det til lutefisk! Får ikke de riktige grønne ertene vi bruker til ertestuing i Skandinavia! Tror det er første gang i Kretas nyere histoie noen lager skandinavisk lutefisk! Det går bra om du har et stort kjøleskap. Jeg kjøler ned store fat med vann for å få kaldt vann til utvanningen! På denne tiden av året har vi nattetempraturer på ca 9 grader selv om dagtemperaturen her i Agios Nikolaos går over 20. Tørrfisken får jeg fra Norge. Jeg trodde lutefisk var en nasjonal skandinavisk spesialitet, men det viser seg at også grekerne brukte metoden med tørking og luting av fisk helt til bake til antikken! Det blir lutefisk i kveld, jeg er spent på hvordan det går med grekisk fava! Hilsen Sven |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Fava lagas inte på kikärter utan det är en annan maträtt. Jag är säker på att det är vanliga gula ärter som delats. Jag köper alltid mina påsar i Grekland där de finns i varje grekisk mataffär. Fava är en väldigt vanlig grekisk smårätt och husmödrar kokar den oftast med lite salt, lagerblad och ibland lök. Sen finhackar de lök och ringlar över olivolja. serveras så och kanske med en klyfta citron.
Kikärter med pressad citron är en annan traditionell rätt där kikärter serveras kokta till ex kyckling eller kanin. Traditionen att göra Hummus av kikärterna kommer från mellanöstern och det har jag bara sett i Grekland vid något enstaka tillfälle. Eva Senast redigerad av Eva L den 2008-02-04 klockan 09:28. |
#6
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Slo opp på Google, her står hele forklaringen, helt vanlige gule eller grønne erter som deles! Hilsen Sven |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Är det verkligen inte favaböna som används?
Varför heter det annars fava? |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ann-Kristin ![]() Baljväxter, torkade Favaböna/ Fababöna Vicia faba, Bondböna-gruppen |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Ja just det. Jag har aldrig använt favabönor till något och brukar inte äta fava i Grekland, men nog skulle jag ju ha gissat att det är de som används i fava, och inte kikärter, "vanliga" bondbönor eller gula eller gröna ärtor.
Eller är det kanske så att man "tar vad man har" och kallar det fava? |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Fava översätts till "ärtmos" i mitt lexikon.
![]() Så här ser påsarna med krossade ärtor ut (kan mycket väl vara gula ärtor, om inte kikärtor används till fava - själv kan jag inte avgöra om utseendet avslöjar krossade gula ärtor eller kikärtor): ![]() Det står på båda påsarna att innehållet används till Fava. Det smakade precis som fava ska smaka, men jag ska prova mig fram med lite olika kryddor framöver. ![]() Jag äter ofta och gärna fava i Grekland, ofta är den finare i konsistensen än min blev igår. |
#12
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#13
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Är det hela bönor du köper? Eller ärtor? Eller krossade? |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Jag köper den du köper som husmödrarna normalt gör fava av i Grekland. Har köpt den du har till vänster i bild samt två andra märken. Finns flera sorter men bönorna ser likadanna ut och recepten är desamma. Först gången följde jag receptet och kryddade bara med lagerblad, salt och pepper sen har jag blivit frikostigare med kryddorna och då tycker jag att det smakar som den bästa favan i Grekland. Jag brukar ta lite olika gröna kryddor fast i ganska liten mängd samt ibland även gurkmeja och grönsaksfond eller buljong samt örtsalt. Några vitpepparkorn får också koka med i vattnet och ett lagerblad.
Eva |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Vad jag ser på bild så är det helt klart vanliga gula ärtor i de båda påsarna. Kikärtor ser inte ut så. Och definitivt inte bondbönor.
Mina gissningar är så här... Ursprungligen lagades Fava på torra bondbönor. Sedan gick de över till kikärtor som är billigare. Och nu.. gula ärtor som är ännu billigare. Och kanske så mycket enklare att använda. De mosar sig mycket bättre också. Allt detta är bara lösa spekulationer från min sida. Är inte särskilt hemma i ämnet Fava. Men det låter rätt logiskt tycker jag. |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Den logiken om favans utveckling köper jag inte. Var har du fått det ifrån?
Eva |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Att det inte är favabönor i de påsarna är helt uppenbart. Jag tycker också att det ser ut som gula ärtor, fast det är svårt att avgöra.
Då är frågan: Vad heter favaböna på grekiska och betyder fava ursprungligen något annat än ärtmos? |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Ett extremt enkelt recept där ingrediensen utan tvekan är gula ärtor
![]() 500 g färdig vegetarisk ärtsoppa 3/4 dl god olivolja saft av 1/2–1 citron 2–3 vitlöksklyftor 1/2–1 tsk malen spiskummin salt och nymalen svartpeppar Mixa och servera med hackad rödlök |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Kuriosa...sjukdomen Favism, världens vanligaste enzymdefekt innebär att man också är allergisk mot bondbönor
![]() Malin |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|