#1
|
|||
|
|||
OST
Ost att ha på smörgåsen ,skulle vilja hitta en lite smakrikare ost än den vi nu använder som heter Noy.Noy Gouda,lite åt en väl lagrad Herrgård.Tips emottages tacksamt.Idag på fm gick vi in till Chania efter stranden fr Kalamaki i strålande solsken .kaffe ute i Chania där Grek. kaffe fortfarande serveras i sketoskokare.En lätt lunch på gyrostället på Apokoronas, Sedan buss hem samtidigt som det mulnar o. lite åska hörs på avstånd.
|
#2
|
|||
|
|||
Sv: OST
ursäkta inhoppet här,men jag såg namnet Chania och genast var associationerna igång..
... .jag var där 10 oktober i år och knallade lite i hamnen på väg till tavernan To Doloma. I hamnen såg jag bl.a en gammal, fint iordning,tvåmastad skuta med namnet Hulda av Drottningholm....Tyvärr vare ingen ombord, men jag kollade upp lite uppgifter om båten/skutan när jag kom hem. Hon var byggd i Sjötorp, Vänern 1904. Det var en riktigt trevlig överraskning.....Det finns inte så många Sjötorpsbyggda båtar kvar, enligt uppgift ca 10 st. Bl.a Ingo, en tremastad skonare som har Göteborg som hemmahamn och som verkar skötas väl och äges & seglas av en förening. Mikke Finnjolle S562 div.roddbåtar, &Träsnipan Hedvig plus en Optimistjolle...;-D |
#3
|
||||
|
||||
Sv: OST
Jag gillar kefalotiri och graviera både på smörgåsen och i maten. Beror så mycket på vad du gillar. Om ni är förtjusta i lagrad grevé, gruyiere och Västerbottensost gillar ni säkert de här ostarna också.
Eva |
#4
|
||||
|
||||
Sv: OST
Om du vill ha en mildare ost finns kasseri. Den är lite gul i färgen. Greker äter mest ost i Europa och det finns mängder av olika ostar där merparten tillverkas av get eller fårmjölk.
Eva |
#5
|
||||
|
||||
Sv: OST
Det är vad vi lever på när vi är i Grekland. Till frukost alltså. Mycket goda båda två!
|
#6
|
||||
|
||||
Sv: OST
Hur ost och Hulda hänger ihop får nog Mikke svara på själv men här är hon i hamnen i Chania. Det finns många goda ostar, flera har redan nämnts. Själv brukar jag gå in till en av osthandlarna i Agoran här i Chania och få hjälp. De hjälper gärna till och blir själva lite upphetsade om man frågar efter annat än exempelvis graviera, som är av de bästa ostarna i mitt tycke och finns i många styrkor och lagringar. Glöm inte att prova ostar ute i byarna, de är i många fall hemlagade och smakar fantastiskt gott. Osterier finns det det gott om och man hittar dom lite varstans på ön. lars Kriti stin kardia mou |
#7
|
|||
|
|||
Sv: OST
Ja, gå til ostehandleren, få smaksprøver!
En graviera, for eksempel, smaker ulikt avhengig av hvilket ysteri den kommer fra, så har man smakt en har man slett ikke smakt alle. |
#8
|
|||
|
|||
Sv: OST
Vi har lyckan att ha A/B vasilopoulos på nära håll, där hittar vi både svensk grevéost fr Arla och en rökt metsovoni som också är god på smörgåsen.
Yvonne |
#9
|
||||
|
||||
Sv: OST
Citat:
Eva |
#10
|
|||
|
|||
Sv: OST
Tack Lars, för att du va bussig å la in bilderna på Hulda!! Hon har ju inget direkt samband med ost, men jag slirade av ost-spåret och hamnade i hamn istället...
Vad anbelangar ost i allmänhet, så brukar jag ta med Kvibilles lagrade (14 mån) Prästost till Grekland, och några av mina grekiska vänner är helt betagna i den....inte utan anledning.. ;-D Det känns kul att ha med några bitar ner till dom....och jag har smakat några grekiska ostar som påminner om den, men va dom heter har jag glömt.... Mikke Citat:
|
#11
|
|||
|
|||
Sv: OST
Citat:
|
#12
|
||||
|
||||
Sv: OST
Ja färskost är ju alltid lite mindre salt än lagrad ost. Jag undrar om det ens är rätt att kalla den feta som jag gjorde. Tyckte att den jag åt på Folegandros inte var som vanlig färskost på get eller fårmjök utan mer som en mjuk feta. Hur det förhåller sig kanske någon annan har koll på.
Eva |
#13
|
|||
|
|||
Sv: OST
Citat:
Mizitra, som jan c nevner, er en annen ost, som også finnes i myk og hard variant. Den harde er vidunderlig revet oppå retter med tomatbasert saus. I Norge smaker alle de vanlige ostetypene likt, de er laget av Tine alle som en. (Og ikke har de mye smak heller ) Heldige dere i Sverige som har variasjon! |
#14
|
||||
|
||||
Sv: OST
Tack Admirala för att du redde ut begreppen. Ja vi är lyckligt lottade i Sverige med alla våra ostar. Finns också många små gårdsmejerier runt om i landet med produktion av härliga ostar. Vildgeten från Jämtland är en av mina favoriter. Sen har vi ju här i Västerbotten den som brukar kallas för kejsaren av alla ostar där efterfrågan från andra länder är betydligt större än tillgången.
Eva |
#15
|
|||
|
|||
Sv: OST
Här kan ni läsa mer om Mizithra.http://en.wikipedia.org/wiki/Mizithra
|
#16
|
||||
|
||||
Sv: OST
Ja tack Eva...
Den lilla byn i Västerbotten har det jag kallar för OST, det finns inga replikor. Den är våldsamt dyr, men det är inget hinder, finns inget annat att ha på mackan eller i gratängen. Jag måste faktisk få framhäva Coop Forum i Piteå som efter diverse kundpåtryckningar idag har det mesta av Feta-ostar, dock ej den mjuka. Jag gillar den i havssalt från Lesvos bäst då den är mest ren i smaken! Kunde dem sedan bara ordna tomater som smakar lite annorlunda än det vi har idag. På och under sommartid har vi Pitholmstomater som är ganska ok. Men det skräp som finns att tillgå idag är skräp! Smakar bara vatten och med lite motstånd. Till och med skalade tomater på burk smakar bättre! Jag måste få tillägga en sak! Vi hade under 2005 och 2008 apelsiner från Kreta, men ni som har varit där vet ju hur dem ser ut så det fick inget genomslag hos publiken här... Smakmässigt är de otroligt goda, men ser inte ut som dem perfekta spanska som är tillgängliga. Jag undrar bara om folk köper apelsiner för att titta på eller äta? //Ulf (grönsker från marknaden i Kreta är 100 gånger godare) Senast redigerad av UlfWiman den 2012-11-22 klockan 16:27. |
#17
|
||||
|
||||
Sv: OST
De bästa tomaterna här i Umeå just nu är pärltomater. De som säljs nu är svenska. Dyra men smakar riktigt mycket tomat. Ibland är de sk vilda ekologiska från Italien väldigt goda. Vet inte om de finns hos dig Ulf.
Jag tror att allt fler har börjat förstå att frukt och grönsaker inte behöver se perfekta ut. Det hemodlade är ju också lite vint och skevt ibland. Fetan i havssalt från Lesvos är också min favorit bland det som finns i diskarna här. Eva |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|