![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Skogis, de traditionella mandarinerna och apelsinerna som odlades överallt i Grekland var utpräglad vinterfrukt. Med turisternas önskemål om juice hela året började man odla till exempel Valencia som mognar sommartid. Det var diskussioner om det på sextiotalet när jag bodde i Grekland första gången. De träden är ju stora nu. Man började också med "sötmandariner" som man kallar allt som annars heter clementiner eller satsumas o.s.v
|
#2
|
|||
|
|||
![]()
Tack for lite historia om apelsiner i Grekland.
På hemsidan på Hebe (håller på med frukt) kan man läsa mer om citrusfrukter. På hösten börjar citrussäsongen på norra halvklotet. Om jag läser rätt så börjar apelsinsorterna att mogna med: Först Navels sedan Salustianas och sist Valencia. När det gäller småcitrus så kommer Satsumas först, mognar från September till November. Sedan kommer Clementiner som mognar från November till Mars. Sedan krånglar det till sig, ovanstående gäller norra halvklotet och när det inte mognar här så mognar det på södra halvklotet. Således går sorterna in i varandra beroende på växtplats. Ovanstående var väl lite fakta men egentligen så bryr man väl inte så mycket vilken sort det är om man får möjligheten att gå i apelsinlundar att plocka, äta apelsiner eller pressa till juice vilket måste vara smaskens. Jag får hålla mig till ICA om man skall kolla vilka sorter som finns. På ICA innehåller vissa apelsiner mest kärnor tycker jag, undrar vad denna sort heter. |
#3
|
||||
|
||||
![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() ![]() Här kan ni förresten se C-vitamin innehåll i olika grönsaker. Visserligen en tabell för marsvin, men ändå.. ![]() ![]() |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|