![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
I Norge kalles disse kråkebolle, og er en delikatesse som enkelte prøver å servere på restauranger i Nordnorge, som jeg kjenner til.
Dessuten kan man nok få se hobbyfiskeren Nicos (som har jobbet i Småland) fange disse utenfor restaurang Irida i Kalamaki på Kreta. Han viste dem fram for oss en gang, mannen min syns det er topp mat, mens jeg helst snur meg bort. Vennlig hilsen Pelagia |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Jag tror Masse har rätt. Det vill säga att förekomsten är större i den östra grekiska övärlden.
Vi såg massor med sjöborrar inne i hamnen i Kastellorizo som man stod och plockade upp. Inget bad för oss där! Janne och Camilla, ni blev ju nedkastade där. Missade sjöborrarna er? Birgitta. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Har aldrig sett sjöborrar förrän vi besökte Agathonisi. Läskiga små saker, men vi fick också höra att det skulle vara delikatesser. Tror inte att vi är så frestade.
Kerstin |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Ännu ingen som har ätit dem och kan berätta lite om den kulinariska upplevelsen? Jag kan tänka mig att sjöborrar och en skvätt ouzo inte är helt fel?
Masse |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Jag har bara sett det på restaurang en gång och det var på Telendos. Oftast ingår det - antagligen på kul – när man åker utflyktsbåtar och skepparen dyker ner och plockar. ![]() Som här på en tur runt Antiparos. ![]() Sedan är det bara att gapa och njuta. ![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Som tur är har vi inte trampat på någon av de små otäckingarna. Däremot har vi provsmakat o det var riktigt gott. Det var på en båttur runt Antiparos som en av killarna på båten dök i o plockade upp ett antal sjöborrar. Dessa lades sedan på grillen vid ett standhugg o vi fick smaka. Vi fick en bit bröd o en halv sjöborre var. Det var inte så mycket i borrarna men ner med brödbiten o dra runt den, smakade riktigt gott om man tycker om fisk.
Kikade just på dina bilder Janne och ser att det är på en tur med samma båt som vi fick smaka på sjöborrarna! |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Men alla är väl inte ätbara, eller åtminstone goda? Jag hörde nåt om att det bara var dom blå, som var goda. Eller var det röda? Ja, jag vet inte. Eller är det hanar/honor på nåt sätt? Skumma djur det där. Lite som sjögurka...
/Netwolf |
#8
|
||||
|
||||
![]()
...Och som vegetariskt alternativ till Sjöborre tipsar jag om frukten Rambutan
![]() ![]() / Kajja ![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Fortsätter att vara nyfiken, och mer och mer sugen! Jag gillar som sagt ostron, men har bara ätit dem färska och levande. Men jag vet ju att de också förtärs på allehanda andra sätt, gratinerade, grillade, marinerade o s v. Men ..... jag har som sagt endast ätit dem färska och det gillade jag. Åter till min fråga .....
..... har vi någon/några här på forumet som är riktigt väl förtrogna med att äta sjöborre? Var snälla och berätta. Tills vidare noterar jag att du Janne säger att det finns likheter i smaken med ostron. Det räcker i och för sig för mig. Jag kommer att prova dem så snart tillfälle ges. De dyker ju dessvärre inte upp på varje tavernameny i Grekland. Men när chansen kommer så kommer jag att ta den! Men ni som har provat mera, berätta! Ostron och ett glas iskallt Chablis eller Sjöborre och ett glas Ouzo, tja det kanske är ungefär detsamma? Och då är det ju rackarns gott!!!!!! Masse |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Ostron och svampis. Inte mycket som slår det enligt mig. Men men, jag får väl testa sjöborre med isf... |
#11
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Citat:
Dom svarta äter man inte...alla andra färger är ätbara..bruna, röda, blå osv Citat:
Citat:
![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]() Citat:
fattar inte... ![]() /Netwolf |
#14
|
||||
|
||||
![]()
I vattnet är alla sjöborrar svarta, tror jag. Om du kollar bilden överst så ser du att de är lite röda. Men jag har ingen aning.
|
#15
|
|||
|
|||
![]()
hmm jag har nog bara sett svarta, men vill minnas inannmätet är lite rött,
Tycker det var helt ok käka sjöborre, som ostron lite, fast kanske godare (men jag var så skeptisk så jag var snabb med ouzo glaset efter att smakat ![]() |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Är det som jag tror, att konsistensen är lite fastare i sjöborre än i ostron?
Masse |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Det tarvas mera forskning omkring detta, skulle Alf Henrikson ha sagt. Låt oss prova denna sommar, från olika ställen i Grekland, och rapportera här på Kalimera.
|
#18
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Vid nästa resa vi gör till Grekland så gör vi vårt bästa för att få chansen att smaka sjöborre i någon form, och att rapportera om våra rön här på Kalimera. Själv vet jag inte i skrivande stund när det kan bli för oss. Men jag hoppas att det kan bli i år. Då ska jag försöka att bidra med en sjöborre-rapport. Masse |
#19
|
||||
|
||||
![]()
I forskningsprojektet borde då ingå att få veta om sjöborrar är fredade, som Ann-Marie Lardopoulos Christensen skriver på Forum Kalimera på Facebook. Det skulle inte förvåna mig alls, men som så mycket annat tar man något lätt på såna bestämmelser här.
Jag ska kolla på min kant, det borde finnas klara besked hos hamnpolisen. |
#20
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Menar du att de typ skulle vara fridlysta? Kolla gärna! |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|