![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Nu är ni faktiskt för klena! Inte ett enda recept!? Är det bara jag som tycker att det faktiskt är rätt kul att laga mat? OK, erkänner. Inte alltid när man bara ska göra något för kvällen framför TV:n , men om det kommer någon matgäst så tycker jag att det är kul att lägga ner lite "möda" på maten... Mat lagad med "kärlek" smakar bättre...
![]() Och inte ett enda förslag på vad en "Baddis" är... Fnys... ![]() Fast jag fick en fråga på Laxen. Jag fick receptet av en fiskhandlarhustru på Lister (Nu ler en del Skåningar... Lister har ju ett speciellt rykte...) Det är snabbt, enkelt och blir kanongott. Att köpa: Lax, Purjolök, Dillknippe och Citron. Plus ev. sås eller tillbehör till en sådan. Ta en ugnsfast form och lägg i så mycket alufolie så att det går att vika ihop den till ett paket. Lägg i laxbitarna, skinnet ner. Ca 200 gr. per pers. Lägg inte bitarna helt tätt ihop, lämna någon cm mellan. (Det går säkert att göra med tinad fryst lax, men jag har aldrig provat.) Pundra på med salt och vitpeppar. Lägg på ett tjockt lager hackad porjo. Laxen ska inte synas. Fyll på med ett tjockt lager klippt dill och häll över nypressad Citron. 4 bitar, ca 2 Citroner. Vik ihop folien så att den blir tät. (Alternativt kan man säkert använda en form med lock eller helt enkelt sätta folie över en ugnsfast form. Men det ska vara någorlunda tätt.) Sätt in i varm ugn ca 225 - 250 gr i ung. 20 minuter. Är Laxskivorna tjocka kan det krävas några minuter till. Känn efter med en sticka, eller gaffel, att Laxen är genomkokt. Serveras med kokt, eller helst pressad potatis. (Som jag själv är barnsligt förtjust i... ![]() Vätskan i formen eller folien kan användas som bas för sås, eller så kan man vara lat, som jag brukar vara, och köpa tex en Limesås på påse... Aternativt gör man en egen sås på Craeme Fraiche, rivet Limeskal, några droppar Lime, salt, peppar, kanske lite Dill och ett par skedar röd Ishavsrom, om smaken ligger åt det hållet. Kall sås, men passar utmärkt. Ska man en förrätt skulle jag föreslå en klassisk räkcocktail, för att hålla "temat". Efterrätt? Det får ni faktiskt hitta på själva... Fast äppelpaj med Vaniljsås sitter aldrig fel... ![]() ![]() Peter |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Alternativ sås kanske skulle vara "din" bernaise sås.
![]() |
#3
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Men nu gjorde du mig både nostalgisk och hungrig. Förr så serverades det friterad spätta med "Remoulade" eller B-sås (fick man dock fick säga till om), sparris, räkor och pomme, på färjan mellan Limhamn och Dragör. Färjorna har slutat gå nu efter att bron är klar. Men då pendlade man över bara för maten. Turen tog 45 - 50 minuter, så man hann äta och även beställa en Irish innan man var framme i Dragör... De stackars servitriserna spang som trimmade råttor... Egentligen skulle man enligt någon bestämmelse gå av i Dragör, men hade man ett glas framför sig så brydde sig personalen sällan om att insistera... Vi var ju trots allt i Danmark... ![]() Det tog normalt sett en kvart, tjugo minuter att lasta av, och få på de som skulle hem. Och på hemvägen hann man lätt med en Irish till, för att sedan "göra" Malmö... Det var tider det... ![]() ![]() ![]() Måste nog köpa någon panerad spätta i veckan... För att återuppliva gamla minnen... Problemet är bara att katterna får ju Tuppjuck så fort de känner doften av räkor... ![]() Peter |
#4
|
||||
|
||||
![]()
En annan alternativ sås ,som jag nog ska göra i helgen är min mammas speciella laxsås.
Hon hade gräddfil ,men nu använder jag nog creme fraiche (lätt) o majonäs i lämpliga mängder 65-35 till creme fraichens fördel Smaka själv av.Pressa citron över och massor med hackad dill,lite salt o peppar. Ja det var allt o receptet är precis så oklart som jag fick det.Trodde aldrig jag skulle lära mig laga mat ,med mammas så vaga recept,men efter 40 år i olika kök så börjar mina recept likna hennes.Lika vaga alltså. ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Peter, ditt laxrecept liknat väldigt mycket det jag brukar använda själv! Hur gott som helst!
![]() Däremot har jag inte provat ciakoohlers laxsås, som verkar mycket god till. Det dröjer nog inte länge innan jag bjuder pojkvännen på det ![]() Jag har något annat gott jag vill dela med mig av! Blev bjuden på detta på en fest i Stockholm för ett par-tre år sedan. Jag vet inte vad det heter, men jag brukar kalla det "olivbollar". Inte mycket till recept kanske, men väldigt lätt att svänga ihop! Smidigt att ha färdiggjorda i kylen och sen bara sätta in i ugnen när gästerna kommer. Ugn 175 grader 2 msk smör eller margarin 2,5 dl riven cheddarost (eller annan smakrik ost) 1 dl vetemjöl lite paprikapulver gröna oliver (kärnfria sådana, typ Figaro med paprika i) Arbeta ihop smör, ost, mjöl och paprikapulver. Forma till små bollar och tryck in en oliv i varje. Lägg på en plåt och sätt in i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Dela bollarna på mitten efteråt och servera när de svalnat lite. Är goda även kalla. Jag har bjudit kompisar på detta som ett litet tilltugg till drinken och det har uppskattats väldigt mycket! Även av dem som normalt inte äter oliver; olivsmaken känns nämligen knappt. Man märker mest sältan. PS. Peter, vad är en "baddis"?! ![]() Veronica ![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Cia:s sås låter inte helt fel... Och Olivbollarna måste jag testa! Smält ost och smör... Min hjärtläkare vrider sig å mina vägnar... Men jag är mycket svag för både oliver och smält ost...
PS. Peter, vad är en "baddis"?! DS. Jag lovar att jag ska tala om det, men några till måste reagera först... ![]() ![]() Peter |
#7
|
||||
|
||||
![]()
MUMS! Vad man blir sugen när man läser era inlägg! Både olivbollarna och laxen kommer att testas nu till påsk!
![]() Här kommer ett litet blygsamt recept i från mig. Ett favoritrecept som 3/4 av familjen älskar är följande: Potatis i klyftor läggs på plåt, olja över och in i ugnen ca 15 min. Under tiden steks strimlad kycklingfilé med salt och peppar på, nästan färdig. Tag plåten ur ugnen, läg på kycklingen, strö över rivet skal av en citron, smulad fetaost och önskat antal svarta oliver. In i ugn igen tills kycklingen är klar (så där bestämmer du själv hur länge beroende på hur färdig den är på spisen). När plåten tas ut ugnen igen så pressar men en citron över alltihopa. Mumsfillibabba! Och jätteenkelt! ![]() Å du Peter, vad är en "baddis"?????? |
#8
|
|||
|
|||
![]()
En uppskattad sill så här i påsktider.Pepparrotsill:Inlagd sill(enbart sillen ej spadet),1 liten brk Creme fraiche,ca i dm hackad purjo,hackad persilja,1 hackat äpple,rivet citronskal,och riven pepparrot efter tycke och smak.(man kan ha i lite majonäs om man vill.
|
#9
|
||||
|
||||
![]()
Nä du, Peter! Det verkar inte som att fler nappar på din "baddis"-gåta! Nu är det dags för dig att berätta vad det är för något!
Veronica (nyfiken!) |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Ni är fortfarande för klena! Bara två som frågar vad en ”baddis” är! Men OK, jag är inte ogin.
Ni har nog alla här hört den. När man sitter på Tavernan och det låter ”Dunk, dunk, dunk…Från köket… Och en hel del har nog sett den. Utan att tänka på det. KÖTTBANKAREN… Den som ser ut som en halv hantel! En stor platt skiva med handtag. Den motsvarar väl vad vi här kallar köttlubba. Men här hemma är den oftast inte platt, utan har massa ”taggar”, så den slår ofta sönder köttet. Och den är inte heller så vanligt förekommande längre. I Grekland används den för att platta ut tex kycklingfiléer eller annat. Det är ett suveränt verktyg i köket. Jag råkade för något år sedan se något matlagningsprogram på TV som rekommenderade en glasflaska inslaget i plast- eller alufolie för att platta ut kött… Jag personligen skulle aldrig använda en glasflaska för att banka på något… De ”baddis” som används i Taverna-köken i Grekland är rätt stora, ca 18 cm i diameter. Den jag fick är ca 10… Det är nog en sådan som används i hemmen. Men den är tung! Dryga Kilot skulle jag säga. Jag använder den i huvudsak att platta ut kycklingfiléer och skivor av fläskfilé. Eller om man vill göra riktigt tunn Wienerschnitsel. Fördelen med att platta till kycklingen är att stekningen går snabbare och är lättare att beräkna tidsmässigt. Men det finns säkert många fler användningsområden… Ett snabbt tips på Fläskfilé. Putsa filén och skär den i ca 2 – 2,5 cm tjocka skivor. Platta till dem så de blir ca ½ cm. Krydda med vitpeppar , ev. lite grillkrydda samt Salvia och Rosmarin. (Jag brukar mala ihop Salvia 60 % och Rosmarin 40 % i en mortel för att få lite ”finare” pulver.) Stek på medelvärme i 2 – 3 minuter på varje sida. Gör en skysås genom att skölja ur pannan med en blandning 50 / 50 vin och vatten, några droppar flytande buljong och lite extra S / R – pulver. Vill man ha lite tjockare sås kan byta ut lite vatten mot grädde… Låt det koka ihop någon minut. Serveras med fördel med pressad potatis, men ris går också bra. Jag kom hem för en stund sedan efter att jag varit och handlat. Led av totalbrist på inspiration så i kväll blir det Snabbmakaroner och korv framför TV:n… Peter |
#11
|
||||
|
||||
![]()
KÖTTBANKAREN!! Äntligen!
![]() Har länge tänkt införskaffa en men det har inte blivit av. Kanske jag hittar en i Grekland? "Järnhandeln" i Katapola har ju det mesta. Min morfar löste köttbankarbristen själv: han högg till en av en vedklabbe. Funkar hur bra som helst, billigt och bra ![]() |
#12
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() Citat:
![]() Peter |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Hon hade gräddfil ,men nu använder jag nog creme fraiche (lätt) o majonäs i lämpliga mängder 65-35 till creme fraichens fördel Smaka själv av.Pressa citron över och massor med hackad dill,lite salt o peppar.
Ja det var allt Det ska vara vispad grädde oxå enligt originalreceptet kom jag ihåg precis nu,nån dl skulle jag tro .Fast det var nog flera dl när receptet användes för första gången -nån gång på 50talet |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|