Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2007-07-16, 09:55
luzorsus luzorsus är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2007
Inlägg: 21
Standard Sv: Vilken mat får jag inte missa på första greklandsresan?

tack, där stog en del, men när man läser i olika forum här så skriver folk bara vad rätten heter på greksika, man får inget hum om vad för typ av rätt det är .
Svara med citat
  #2  
Gammal 2007-07-16, 10:26
Mosters avatar
Moster Moster är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2006
Ort: Nv Skåne
Inlägg: 400
Standard Sv: Vilken mat får jag inte missa på första greklandsresan?

Citat:
Ursprungligen postat av luzorsus Visa inlägg
tack, där stog en del, men när man läser i olika forum här så skriver folk bara vad rätten heter på greksika, man får inget hum om vad för typ av rätt det är .
Rätternas namn och innehåll är översatt till engelska, på menyerna.

Moster
Svara med citat
  #3  
Gammal 2007-07-16, 10:34
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Vilken mat får jag inte missa på första greklandsresan?

Først og fremst må du spise "som en greker". Dvs ikke bestille f.eks en tomatsalat til forrett og en "biff med bearnaise" til hovedrett. Da får du sannsynligvis en skål med tomater til forrett og en seig biff til hovedrett.
Vær også klar over at maten bringes til bordet når den er ferdig, det er slett ikke sikkert alle i reisefølget får maten på likt.

Men det er ikke farlig. Det beste rådet jeg kan gi deg er å spise mezé. Det står som regel under forretter på menyen (starters på engelsk), men kan også ha andre betegnelser. Uansett: Det er småretter, og man bestiller så mange man tror man orker For eksempel klassikerne gresk salat (tomat, agurk, paprika, løk, oliven, fetaost) og tzatziki (hvitløk og agurk i yoghurt), men også for eksempel keftedhes (kjøttboller), andre typer "boller", dvs stekte kaker som kolokythokeftedhes (auberginekaker), småfisk, blekksprut, imam bayildi (bakt aubergine med tomatrøre), bekri meze (svinekjøtt i vinsaus), garides saganaki (reker i tomatsaus, m feta), gigantes (store bønner) og så videre. Det er nesten bare å prøve seg fram. Rettene blir satt midt på bordet, og alle forsyner seg med det de vil ha. Kjempegodt!

Man kan godt bestille en hovedrett eller fem og dele på dem også, type mezé. Mine favoritter er torsk med skordalia (hvitløkssaus), stifado (hare eller oksekjøtt kokt lenge i tomatsaus sammen med løk), loukaniko (pølse),
kleftiko (lammekjøtt kokt så lenge at det detter fra hverandre), og mange, mange flere.

Kan du bra med engelsk kan du gå inn på Matt Barretts sider og sjekke hans info om gresk mat. Da får du gode forklaringer på de greske rettnavnene. Kan sende deg linken i en pm, om du ikke finner det! Sjekk også under "matrecept" i spalten til venstre her på kalimera, der finner du mye godt!
Svara med citat
  #4  
Gammal 2007-07-16, 18:28
moro mous avatar
moro mou moro mou är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2007
Ort: Kista
Inlägg: 130
Standard Sv: Vilken mat får jag inte missa på första greklandsresan?

Mina favoriter:
garides saganaki- räkor i tomatsås med feta
kalamares- friterade bläckfiskringar
moussaka- som lasagne fast med aubergine
tzatsiki m vitlöksbröd
dolmades-vinbladsdolmar fyllda m ris
all fisk o skaldjur!!! brukar vara supergott
Svara med citat
  #5  
Gammal 2007-07-16, 18:47
anoula
Gäst
 
Inlägg: n/a
Standard Sv: Vilken mat får jag inte missa på första greklandsresan?

Citat:
Ursprungligen postat av moro mou Visa inlägg
Mina favoriter:
garides saganaki- räkor i tomatsås med feta
Håller med dig! Det är en supergod klassiker som jag aldrig tröttnar på. Andra favoriter är naturligtvis xorta (varm, grön sallad), småräkor med skal, kolokithokeftedes (squashbiffar), fava (ärtdipp), papoutsaki "liten sko" (fylld, gratinerad aubergine i ugn).

Bland huvudrätterna är all form av färsk fisk jättegott, annars olika typer av lamm. Kleftiko är en hit!

/Anoula som vid lunchtid delade ett mezebord med 16 rätter för 4 pers. Och nu är de hungriga igen... puh... det är bara att ta på sig trikåkläderna och hålla god min.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 07:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT