Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Kafé Kalimera

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-05-27, 18:05
bob-kåres avatar
bob-kåre bob-kåre är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Edane
Inlägg: 442
Standard Pastöriserad?

Hur säger man pastöriserad på grekiska?
Är det pasterióno eller pasteriomeno eller är det senare en böjning eller rent av opastöriserad?

2 dagar 15 timmar kvar till kreta.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-05-27, 18:38
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av bob-kåre Visa inlägg
Hur säger man pastöriserad på grekiska?
Det låter som en fråga som man ställer när man har en gravid sambo
Ska man gratulera?
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-05-27, 21:22
ils avatar
il il är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 153
Standard Sv: Pastöriserad?

Det blir pasterioménos

/il
Svara med citat
  #4  
Gammal 2008-05-27, 22:31
bob-kåres avatar
bob-kåre bob-kåre är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Edane
Inlägg: 442
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av Elisabet Visa inlägg
Det låter som en fråga som man ställer när man har en gravid sambo
Ska man gratulera?
Fritt fram att gratulera
Svara med citat
  #5  
Gammal 2008-05-27, 22:33
Hellens avatar
Hellen Hellen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 4 604
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av bob-kåre Visa inlägg
Fritt fram att gratulera
Grattis
// Helén
Svara med citat
  #6  
Gammal 2008-05-27, 22:59
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Pastöriserad?

Åååh vad roligt! Stort Grattis!!!
Svara med citat
  #7  
Gammal 2008-05-27, 23:17
bob-kåres avatar
bob-kåre bob-kåre är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Edane
Inlägg: 442
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av Hellen Visa inlägg
Grattis
// Helén
Citat:
Ursprungligen postat av Elisabet Visa inlägg
Åååh vad roligt! Stort Grattis!!!
Tack så mycket, har inte gått så länge än. En liten plutt på ultraljudet.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2008-05-27, 23:40
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Pastöriserad?

Det brukar rekommenderas att man endast äter ost, youghurt och andra mejeriprodukter som man ser kommer från en köpt förpackning. Industriellt tillverkade mjölkprodukter, även fetaost, är så gott som alltid pastöriserade, och finns det en förpackning är det ju lätt att kolla. "Gårdsprodukter" kan däremot vara opastöriserade.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2008-05-27, 23:44
bob-kåres avatar
bob-kåre bob-kåre är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Edane
Inlägg: 442
Standard Sv: Pastöriserad?

Tack Elisabet. Jag sökte lite här på forumet förut och hittade lite bra info och lite dålig.. importera fetaost från danmark..pfft. Det som jag blev osäker på var att någon hade skrivit att pastöriserad var pasterióno på grekiska och jag hade hört pasterioméno. Jag får väl vara snäll och skippa yoghurt med honung också då
Svara med citat
  #10  
Gammal 2008-05-27, 23:50
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Pastöriserad?

Det är klokt och omtänksamt att "lida med" om det blir nödvändigt, men jag tycker inte ni ska skippa någonting utan att först kolla på förpackningarna. De flesta grekiska mejeriprodukter är som sagt pastöriserade numer.

Lär er hur pasterioménos stavas med grekiska bokstäver så är det ju lätt som en plätt att kolla! Dra er inte för att be att få komma in i köket på tavernorna och se burken som de tar youghurten (även till tzatziki) och osten ur! Och läs på förpackningarna när ni handlar själva!
Svara med citat
  #11  
Gammal 2008-05-27, 23:56
bob-kåres avatar
bob-kåre bob-kåre är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Edane
Inlägg: 442
Standard Sv: Pastöriserad?

Jag gissar på att jag kommer att tillbringa mycket tid i köket på diverse tavernor då min sambo älskar yoghurt, tzatziki och fetaost. Saganakin är kanske också i farozonen? Men det ska nog gå bra, jag har alltid drömt om att bli kock så jag kanske kan få jobb ett på köpet
Svara med citat
  #12  
Gammal 2008-05-28, 00:00
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Pastöriserad?

Det gäller alla mejeriprodukter och allt som är tillagat av mejeriprodukter.

Jag tycker det verkar som du ser fram emot att tillbringa tid i köken! Härligt med en "liten" ursäkt va
Svara med citat
  #13  
Gammal 2008-05-28, 00:03
bob-kåres avatar
bob-kåre bob-kåre är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Edane
Inlägg: 442
Standard Sv: Pastöriserad?

Jag står gärna i köket, eller vid grillen. Min sambo har helt slutat laga mat för flera år sen. När jag inte är hemma så brukar hon laga till en ärtsoppekorv i mikron.
Svara med citat
  #14  
Gammal 2008-05-29, 15:51
modestyblaise modestyblaise är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2006
Inlägg: 28
Standard Sv: Pastöriserad?

Bra tråd! Saganakin tänker jag INTE stå över (ve och fasa, två veckor i Grekland utan saganaki) fast jag är gravid. All mat som är upphettad till över 70 grader skall vara ok, och det borde väl ändå saganakin vara..... Men som du säger, det blir nog till att tillbringa lite tid i köken på tavernorna
Svara med citat
  #15  
Gammal 2008-05-29, 17:57
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 783
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av bob-kåre Visa inlägg
Fritt fram att gratulera
Grattis!
Svara med citat
  #16  
Gammal 2008-05-29, 19:03
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av modestyblaise Visa inlägg
All mat som är upphettad till över 70 grader skall vara ok, och det borde väl ändå saganakin vara
Ja så är det! Jag får väl skylla på den sena timman att jag skrev igår att det gäller all mat som är tillagad av mejeriprodukter. Vet man att den är upphettad till minst 70 grader (egentligen räcker det med 60, men man brukar ange 70 för säkerhets skull. Vid pastörisering värms mjölken till 72-74 grader) så är det ingen fara att äta den.

Men är man det minsta osäker så tycker i alla fall jag att man inte ska ta risken. Visserligen är det mycket ovanligt att listeria orsakar infektion hos människan och ännu ovanligare att fostret smittas när en gravid kvinna smittats. Men om en gravid kvinna smittas kan det orsaka vattenavgång och för tidig förlossning. Om fostret smittas kan det orsaka missfall eller fosterdöd. I jämförelse är väl två veckor i Grekland utan saganaki ingenting...
Svara med citat
  #17  
Gammal 2008-05-29, 19:57
modestyblaise modestyblaise är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2006
Inlägg: 28
Standard Sv: Pastöriserad?

Det är ju självklart att man skall vara försiktig, jag menade absolut inget annat. Jag tänker då inte ta några risker. Ville nog mest ha medhåll om att saganakin bör komma upp i 70 grader vid tillagningen, eller kanske inte.....
Svara med citat
  #18  
Gammal 2008-05-29, 20:02
Hellens avatar
Hellen Hellen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 4 604
Standard Sv: Pastöriserad?

Ska du ändå ut i köket och röja så ta med stektermometern
Skoja bara, menar du friterad saganaki, eller ugnsbakad?
Friterad är nog tveksamt, det är ju inte så lång tid den är i smeten, Förresten görs inte friterad saganaki av hårdost?
// Helén
Svara med citat
  #19  
Gammal 2008-05-29, 20:03
bob-kåres avatar
bob-kåre bob-kåre är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Edane
Inlägg: 442
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Grattis!
Tack så mycket!

Citat:
Ursprungligen postat av modestyblaise Visa inlägg
Det är ju självklart att man skall vara försiktig, jag menade absolut inget annat. Jag tänker då inte ta några risker. Ville nog mest ha medhåll om att saganakin bör komma upp i 70 grader vid tillagningen, eller kanske inte.....
Ja den är ju friterad, frityroljan är väl 180°C så ostbiten borde väl stiga över 70°C
Svara med citat
  #20  
Gammal 2008-05-29, 20:11
Hellens avatar
Hellen Hellen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 4 604
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av bob-kåre Visa inlägg
Ja den är ju friterad, frityroljan är väl 180°C så ostbiten borde väl stiga över 70°C
Men hur länge ligger den i frityrsmeten? Hinner den bli tillräckligt varm?
// Helén
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 16:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT