#1
|
|||
|
|||
Min Stifado.....
Στιφαδο (Stifado)
Stifado regnes som en av de greske nasjonalretter. Opprinnelig ble det brukt fårekjøtt i denne retten, men selv grekerne syntes ofte at det ble for fett. Kjøtt av hare er også mye brukt og mange mener at det er den originale Stifado. Havets råstoff lages det også Stifado av. På restaurant Neptune ble jeg servert en av de beste rettene jeg noensinne har spist på Samos: Octopus Stifado! I stedet for kjøtt ble stykker av blekkspruten Octopus armer brukt. Si hva dere vil som har antipati for Octopus på grunn av utseende, også her var den nydelig. Å lage stifado er ikke noe man gjør hver dag i Norge. Det sørger prisene på råstoffet for. Tiden det tar kan også være et aber for mange, men skal man ha et vellykket selskap må en regne med å bruke tid på matlagingen uansett. Lager du dobbel porsjon, som jeg oftest gjør, vil renskingen av løk bli den tristeste jobben - tårene renner. Legger du Sjalottløken (småløken) i kokende vann en stund slipper den skallet lettere. 1 kg Storfekjøtt skåret i biter (For eksempel mørbrad eller ytrefilet) 1 dl Olivenolje 1 middelstor hakket gul løk 4 dl Tomatjuice (Utspedd tomatpuré går også) 4 ss Rødvinseddik 1 dl Rødvin 1 stk Laurbærblad 4 dl Varmt vann 3 nett Sjalottløk renskes og kokes hel. Småløk kan også brukes. 1 kanelstang 3 store finhakkede hvitløkfedd 4 ss Smør 2 dl Vann 4 ss hakket bladpersille Varm oljen og fres kjøttet på middels varme. Krydre med salt og pepper. Tilsett den hakkede gule løken, og la den steke på svak varme til den er myk. Hell i tomatjuice, eddik, vin, laurbærblad og det varme vannet. La det hele syde til kjøttet er mørt, ca en time eller mer, smak deg fram. Smelt smøret i en kjele og tilsett hel renset (skallfri) sjalottløk, hvitløk, knapt 2 dl vann og litt salt. La det koke sammen under lokk til sjalottløken er myk. Hell løken og persillen i kjøttgryta og la det fortsette å koke i ytterligere 20 minutter eller til væsken har sauset seg. (kokt nesten inn), og løken er blitt helt myk. Vil du ha en rundere smak kan du tilsette 1 ts sukker mot slutten av koketida, og eventuelt 1 – 2 terninger kjøttbuljong. En skvett fløte gjør også susen. (jeg bruker både sukker, buljong og fløteskvett). Om det er nødvendig kan koketida forlenges. Stifado har samme egenskap som den norske fårikålen, den er best oppvarmet. Lager du en STOR porsjon og setter restene i kjøleskapet en dag eller to får du litt av en opplevelse mmmmmmmmmmm……........BON APETIT |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Min Stifado.....
Denne så skikkelig god ut! Skal prøve den så fort som mulig. Er veldig glad i Stifado, den beste jeg har spist fikk jeg på Calypso i Amopi.
Nora |
#3
|
|||
|
|||
Sv: Min Stifado.....
Citat:
|
#4
|
|||
|
|||
Sv: Min Stifado.....
Citat:
MEN - Va' sugen jag blir Helgen är räddad //Guppel |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Min Stifado.....
Nå skal det snart bli Stifado, ja
- når jeg vil være litt "råflott", bytter jeg ut alt vann med RØDVIN blir ikke noe dårligere smak av det gitt Kari |
#6
|
|||
|
|||
Sv: Min Giouvetzi
Da får jeg komme med min Giouvetzi-oppskrift som jeg får skryt av da:
Giouvetzi (6 personer) 2 kg okse-, kalve- eller lammekjøtt i biter 1 del olivenolje 50 gram smør 3 fedd hvitløk 1 boks hermetiske tomater 3 ss tomatpuré 8 dl vann 2 dl rødvin 1/2 kjøttbuljongterning 1 kanelstang 1 ts salt 3 krm nymalt svart pepper 4 korn hel pepper 2 krm sukker 1 pk kritharaki Smelt olje og smør i en jerngryte eller stekepanne. Finhakk hvitløken, og stek den forsiktig i moen minutter. Tilsett hermetiske tomater, tomatpuré, vann, rødvin, kjøttbuljongterning, kanelstang, salt, svart pepper, hel pepper og sukker. Rør om og la småkoke i noen minutter. Legg i kjøttet og la alt koke på middels varme under lokk i ca. 1 time. Sett stekeovnen på 175 grader. Legg den ukokte pastaen langs kanten i en smurt ildfast form. Legg kjøttet i midten, og hell sausen over. Sett formen midt i ovnen i 30 minutter. Rør underveis. Dryss revet ost eller parmesanost over før servering. Passer godt med gresk salat! |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Min Stifado.....
Receptet låter gott men lite väl mycket olivolja för min smak. Personligen tycker jag att Stiffado smakar bäst på lamm eller kaninkött och den godaste jag ätit tillagades av Jannis mamma på Restaurang Acrogiali i Rethymnon.
Alla traditionella rätter är hon en mästare på. Eva |
#8
|
|||
|
|||
Sv: Min Stifado.....
Citat:
|
#9
|
||||
|
||||
Sv: Min Stifado.....
Citat:
Eva |
#10
|
|||
|
|||
Sv: Min Stifado.....
Giouvetzi er en av mine absolutte favoritter, så jeg sørger alltid for å kjøpe med kritharaki hjem. Har ikke funnet det i noen butikk her hjemme... (Og så handler jeg pastarør til pastitsio!).
Jeg justerer alltid på oljemengden i oppskriftene. Spiser ikke olje på salaten heller jeg. Synes som deg at det fort blir for fett. |
#11
|
|||
|
|||
Sv: Min Stifado.....
Citat:
På Samos fikk jeg klar beskjed fra min venn Dimitri (76 år): Ha godt med olivenolje på salaten, ta gjerne en spiseskje olivenolje hver morgen. og husk: Inntar du ikke olivenolje om dagen blir det ingen god sex om natten! |
#12
|
||||
|
||||
Sv: Min Stifado.....
Citat:
Men medellivslängden i Grekland tillhör inte de längsta i Europa. Både i Sverige och Norge lever både män och kvinnor längre. Medellivslängden bland grekiska kvinnor är till och med lägre än medellivslängden i hela EU. Så sambandet mellan olivolja och hög medellivslängd är nog en myt. Sen är det garanterat fler än Eva som inte gillar varken smak eller uteseende på maten när den dryper av olja. |
#13
|
|||
|
|||
Sv: Min Stifado.....
Citat:
|
#14
|
|||
|
|||
Sv: Min Stifado.....
Citat:
|
#15
|
|||
|
|||
Sv: Min Stifado.....
Citat:
|
#16
|
|||
|
|||
Sv: Min Stifado.....
Citat:
|
#17
|
|||
|
|||
Sv: Min Stifado.....
Det får bli en avstandsskål i så fall, for jeg reiser ikke fra mitt kjære Kos!
|
#18
|
|||
|
|||
Sv: Min Stifado.....
Citat:
|
#19
|
|||
|
|||
Sv: Min Stifado.....
Översättning önskas:
Storfekjøtt Rødvinseddik hermetiske tomater (hela skalade tomater?) kritharaki (Kretaraki? – kan man ersätta detta med annat, vi har (faktiskt) druckit upp våran raki…) Ang. olivolja och antiinflammatorisk effekt så motsvarar 50 g olivolja cirka 10 procent av den rekommenderade dosen av t. ex. Ibupren till vuxna för att minska smärta, d.v.s. drick 500 g olivolja istället för att ta en Ibupren…. //Åke |
#20
|
|||
|
|||
Sv: Min Stifado.....
Storfekjøtt = kjøtt fra okse/tjur
Rødvinseddik = vinäger(?) av rött vin hermetiske tomater (hela skalade tomater?) = skalade og hakkade(?) kritharaki (Kretaraki? – kan man ersätta detta med annat, vi har (faktiskt) druckit upp våran raki…) = gresk pasta som ser ut som ris. Kan bruke annen pasta (makaroni t.ex). Sorry, men skriftlig svensk er ikke min sterke side... |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|