Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2005-03-19, 20:57
Kapetan Ariss avatar
Kapetan Aris Kapetan Aris är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 1
Standard Får/koost i olika skepnader


Nu vimlar det i affärerna av "grekisk får/koost". Det finns svensk,dansk,bulgarisk,rumänsk,turkisk m.m. Till och med Liddl har tysk/grekisk fårost! Självklart väljer jag oftast den grekiska. Men det är inte alltid jag kommer över den där jag bor. Och då får det bli ett surrogat. De säljs oftast i plåtburkar eller plasttråg som de grekiska. Vissa är mjukostar, och andra som utlovar begränsat fettinnehåll har en konsistens som frigolit. Det är en mycket stor variation på både smak o innehåll.
Jag bara ödmjukt undrar, får en fårost vara och smaka vad som helst. Det finns inget namnskydd!! Har någon träffat på en av dessa surrogatostar som kan konkurerra med de grekiska ostarna? Finns det också bland de grekiska som säljs i Sverige mindre bra kvalité? Finns det bland den stora floran "surrogat" ostar, märken som kan konkurerra med den grekiska osten?
Vad har alla fårostälskare på Kalimera för synpunkter?

Själv har jag just nu i kylen en bulgarsik fårost i fyrkantig plåtburk av märket Vanella som är helt ok som surrogat, men inte är det som äkta vara.

Svara med citat
  #2  
Gammal 2005-03-20, 11:16
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Får/koost i olika skepnader

All fårost är väl äkta vara om den görs på mjölk från får. Förhoppningsvis borde dock namnet Feta vara skyddat för den grekiska fårosten. Ungefär som svensk falukorv. Vi hade en debatt i gamla forumet om det men jag minns inte vad den utmynnade i. Även i Grekland är variationen och prisläget mellan de olika ostarna stor. Jag har någon gång haft turen att få smaka mig igenom ett flertal av de ostar som finns på en av livsmedelsaffärerna i Pigadia och det var allt från segt gummi till underbart krämig, lagom salt fårost som bara smälter i munnen. På Folegandros åt jag ett par gånger både färsk och lagrad getost som kanske var en specialté för den ön.

Eva
Svara med citat
  #3  
Gammal 2005-03-20, 14:35
POs avatar
PO PO är inte uppkopplad
Gäst
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 1 202
Standard Sv: Får/koost i olika skepnader

Grekisk fetaost får skyddad beteckning'
(Eller "Hur man driver den grekiske bonden från vettet i elva år")

”Feta” är ost av get- och fårmjölk som endast kan framställas i vissa områden i Grekland, enligt strikta produktspecifikationer som antagits genom kommissionens förordning beträffande registrering av beteckningen ”feta” som skyddad ursprungsbeteckning (SUB) i oktober (1).

Detta innebär att producenter i andra medlemsländer, med förbehåll för att vissa villkor uppfylls, har en övergångsperiod på högst fem år att byta namn på sin produkt eller helt och hållet upphöra med produktionen.

I förordning (EEG) nr 2081/92 (2) registrerades "feta" ursprungligen 1996 som skyddad ursprungsbeteckning.

Efter invändningar från flera medlemsländer upphävdes beslutet av EG-domstolen 1999 med motiveringen att kommissionen hade underlåtit att på ett vederbörligt sätt beakta det rådande läget i andra medlemsstater vid bedömningen av huruvida ”feta” är en generisk beteckning. I enlighet med domstolens avgörande uppmanade kommissionen medlemsstaterna att tillhandahålla utförlig information om framställning, konsumtion och andra tillgängliga uppgifter om beteckningen ”feta”.

Dessa uppgifter vidarebefordrades för granskning av den vetenskapliga kommittén som enhälligt beslutade att ”feta” inte var en generisk beteckning.

I maj 2002 överlämnades förslaget till tillsynskommittén för SUB/SGB för antagande.

Eftersom kommittén inte avgav något yttrande överlämnades förslaget till rådet i juni 2002 för godkännande (3).

Enligt kommittéförfarandet har rådet tre månader på sig att fatta beslut och eftersom inget sådant fattades antog kommissionen förordningen formellt i oktober 2002.

Så långt enligt http://europa.eu.int/comm/agricultur...r/49/49_sv.pdf

Inklusive övergångsperioden kan man alltså kränga "Dansk mjölkfeta" till och med oktober 2007. eller???

Därefter misstänker jag personligen att produktnamn som Feeta, Pheta, Fetta (ursäkta Gbg) "Grekisk salladsost" "ost av FETA-typ" "Akropolisost med grekisk flagga" kommer att bli vanligare.

//PO
-Byråkrati är ett bra sätt att sprida ansvaret på så många att ingen behöver ta det!

Svara med citat
  #4  
Gammal 2005-03-23, 08:34
Fontana Fontana är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 30
Standard Sv: Får/koost i olika skepnader

Svårt det där med Feta, tycker jag. Å ena sidan tycker jag att en äkta fårost ska vara gjord enligt konstens alla regler, men å andra sidan har jag svårt för löpe eftersom det egentligen är en helt sjuk företeelse. Löpe gjord på kalvmagar... usch.

Så jag är väl lite mitt emellan. Grekisk feta ska det vara, men jag föredrar nog ändå sådana som är framställda med vegetabilisk löpe även om de kanske inte är helt "äkta"
Svara med citat
  #5  
Gammal 2005-03-27, 00:23
Goliats avatar
Goliat Goliat är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Huddinge
Inlägg: 308
Standard Sv: Får/koost i olika skepnader

När jag ska handla Feta, så kan jag ibland se på en del förpackningar att den är tillverkad av Ko-mjölk och det tycker jag är bedrägeri. Förvisso smakar den ganska gott, men en Feta ska enligt mitt tycke vara gjord på får-mjölk.

Göran
"Galen i Makri Gialos"
Svara med citat
  #6  
Gammal 2005-03-27, 01:40
Mikke Mikke är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Lamberget-Kallsta.......
Inlägg: 2 198
Standard Sv: Får/koost i olika skepnader

!! Strålande å peddagågisk presentation, PO!!
EU:s labyrintiska esplanader kan ge vem som helst skoskav....
Mvh,
Mikke
(med misstänkt Feta i frysen)
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT