#1
|
||||
|
||||
Ge mig lite förslag tack
Grekisk mat är ju känt som jättegod mat av oss som älskar Grekland.
Har ni några fina tips på snabba enkla små rätter. Kalas på söndag samt vill greka till det Blir 7 st vuxna samt 2 mini ( barnbarn 16 mån och 8 mån ) Vad ska vi bjuda på för något smarrigt ? Birgitta som drömde om Grekland i natt |
#2
|
|||
|
|||
Sv: Ge mig lite förslag tack
Mezedes, altså
De bygges gjerne opp rundt et tema, kjøtt, fisk eller vegetar. Du kan jo lage garides saganaki (reker bakt med tomatsaus og feta) og små greske fiskekaker. Eller methismeno kotopoulo (beruset kylling) og kolokithakia gemista (fylt squash), eller erstatte en av dem med små greske kjøttboller. Som vegetarmåltid kan du lage gigantes sto forurno (bakte limabønner) og squashkaker eller tomatkaker. Til dette kan du servere en gresk salat, tyri saganaki (pannestekt ost) eller bare staver av gul ost, sopp med mynte og en spinatpai. Grekerne ville vanligvis hatt frityrstekte poteter til dette, men jeg synes det holder lenge med et godt brød. En skål med oliven kan også godt følge med. Oppskriftene finner du her: http://godgreskmat.wordpress.com Mye av dette kan lages på forhånd og bare varmes forsiktig i ovnen, eller serveres lunkent på gresk vis - så blir det mindre kav og mas rett før servering. |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Ge mig lite förslag tack
Bifteki går ju hem hos alla barn och är lätta att göra. Köttfärsbiffar med "grekiska" kryddor i, t ex oregano, timjan, persilja vitlök... (Det finns färdig Santa Maria bifteki-kryddmix att köpa i de flesta livsmedelsaffärer om du inte vill prova dig fram. Står ofta bland pulversoppor och -såser.)
Grekiskt bröd finns som färdigblandad mjölmix i bakhyllan. Jag brukar sätta två degar. I den ena blandar jag finhackade soltorkade tomater, hackad lök och hackad, färsk basilika. I den andra blandar jag skivade svarta oliver, smulad fetaost och hackad, färsk oregano. Pensla med olivolja och strö litet havssalt över innan du gräddar bröden. En tzatziki svänger du snabbt ihop. En lammfärspaj är inte heller så komplicerad. Du kan utgå ifrån det här receptet: http://www.arla.se/recept/lammfarspa...mak-av-getost/ Jag brukar hacka i svarta oliver, färsk basilika, färsk oregano och färsk ruccola i färsen. Karin som börjar bli hungrig... |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Ge mig lite förslag tack
Birgitta;
Av min innerligt älskade vän tillika Kalimera-vän Brige (Birgitta), som tyvärr somnade in sommaren 2009 fick jag en grekaftonsmeny som heter duga. Denna matsedel hade hon för sina vänner i Jättendal en mörk novemberkväll 2007. FÖRRÄTTER: Saganaki cheece med marinerade paprikastrimlor och citronklyftor. Paprikan strimlar man och lägger i ugn på högsta värme. När skalen börjar svartna, ta ut och lägg i plastpåse. Efter 15 min går det lätt att dra av skalen. Häll över marinaden som består av olivolja, citronolja samt aprikosbalsamvinäger. Horiatiki. Det vill säga greksallad. Tzatziki Mushrooms in creme. Färska skivade champinjoner, ner i stekpanna utan fett, får ånga ur. Tillsätt grädde i omgångar och mata in till en krämig konstnens. Inga kryddor. Marinerade champinjoner. Färska skivade champinjoner vänds ner i en marinaad av olivolja, balsamvinäger, pressad vitlök och hackad persilja. Svampen ska vändas ner högst 30 minuter före servering annars blir det blött och geggigt. Marinerade vitlöksklyftor (färdigköpta) samt kalamataoliver och naturligtvis bröd till hela anrättningen. HUVUDRÄTT: Stifado EFTERRÄTT: Grekisk youghurt med katrinplommonkompott med havreflarn högst upp. Kompotten kokas med hel kanel, hel ingefära samt marinerad med strimlor av citronskal. Brige skrev att ”jag gillar verkligen att laga mat som du förstår, speciellt då vi har vänner på besök” (Birgitta var en riktig matmamma) Jag har ibland plockat från hennes meny. Stifado är alltid bra att ha som huvudrätt då man kan göra den i förväg och göra så mycket så att man vet att det räcker (och blir över). Som vegetariskt alternativ kan man ju också göra en Briam. Den är alltid god Birgitta (det blev mycket Birgitta här) |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Ge mig lite förslag tack
Tack tack!
Admirala .....Mezedes är perfekt. Alla kan hitta sin smak samt smaka av olika grekiska upplevelser. karinafp Lammfärspaj ligger utskriven nu , min mamma kommer säkert att gilla den . Våra härliga barnbarn får grekiska köttbullar . Måste ju lära dem bli grekmatälskare .Bara roligt om dem vågar prova alla rätter . Birgitta .....Briges grekmeny ska vi varmt omsorgsfullt laga och avnjuta. Birgitta |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|