![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Jeg fikk lyst til å lage svenske kjøttboller med fløtesaus, og fant tusenvis av oppskrifter på nettet. Men det er jo ikke så enkelt å vite vilken som er best.
Men her på forumet er det jo så mange kokeglade svensker, så kanskje er det en av dere som kan gjøre meg glad ved å gi meg sin alle beste oppskrift på dette? Og hva er tradisjonelt tilbehør? |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Du kan få mitt. Finns många varianter men den här är ganska smakrik.
500 gr nötfärs 2 medelstora kokta potatisar eller 4 msk nystötta skorpsmulor(ströbröd) 1,5 dl standard mjök låt ströbrödet eller potatisen svälla i mjölken 1 tsk salt eller något mer 1 kryddmått kryddpeppar 1 kryddmått vitpeppar 1 ägg 1 gul lök 1 msk senap standard, har du en stark senap kan du ta lite mindre några stänk god soya Köttbullarna blir ganska lösa så du kan ta lite mindre mjölk om du vill. Använder du potatis kan du mosa dom i mjölken. Skorpsmulorna ska dra i mjölken minst 10 min. Låt köttbullarna ligga på en vattensköljd skärbröda en kvart minst innan du steker så håller de ihop bättre. Enklast att rulla om man blöter händerna i kallt vatten innan. Jag brukar sen göra en sås till av stekskyn med lite grädde i. Severas med kokt potatis eller potatismos. Gott till är rårörda lingon. Många gillar också pressgurka. Jag vill gärna ha rårivna morötter till och gröna små ärter. Eva |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Tusen takk, Eva, det så deilig ut!
Har allerede lagt oppskriften i kokeboken min, og skal lage kjøttbollene en av dagene snart. Gleder meg! |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Hoppas det blir bra. Ibland har jag även i lite kanel det gillar mina barnbarn.
När jag var liten serverade min mormor nästan alltid köttbullarna med stuvade morötter och ärter eller stuvad vitkål. Något vi inte lagar så ofta idag. Eva |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Senap ska jag pröva i smeten nästa gång
![]() ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
ALLA hemlagade köttbullar blir goda
![]() Så här gör jag: 500 gram nötfärs 1 dl havregryn 1 dl mjölk eller grädde 1 ägg lite kanel lite paprikapulver 2 tsk basilika rivet skal av 1 citron eller apelsin 1 tsk salt 1 krm svartpeppar Kör havregrynen i mixer till ett grovt mjöl. Låt det svälla i vätskan i 5 minuter. Rör ner ägg, kryddor, salt och färs. Rör smeten smidig, men inte mer! Om jag inte orkar rulla köttbullar gör jag biffar av samma recept. Till picnicen gör jag tunna "hamburgare". De är jättegoda även kalla på bröd. Kryddorna kan man variera som man vill. |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Tusen takk til deg også, Elisabet, nå har jeg to oppskrifter jeg må prøve! Begge høres jo bare såå gode ut!
Interessant at du, og noen ganger Eva, bruker kanel i deigen. Er det vanlig, eller er det noe dere har "tatt med dere" fra Hellas? Jeg liker godt et lite dryss kanel i kjøttmat som dette - bare som et hint, ikke som en kraftig smak - og det lærte jeg av å lage greske kjøttgryter ![]() Og Eva, stuet hvitkål er vanlig tilbehør til norske kjøttkaker også! |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Det är nog något jag fått med mig från Hellas. Jag älskar kanelsmaken men i vissa rätter vill jag som du bara att den ska anas och inte dominera. Jag tar ofta lite kanel i kaffet också numera.
När jag lagar köttfärslimpa använder jag lite mer kanel och låter en hel kanelstång koka med en stund i grönsaks och vinskyn som jag öser limpan med. Sen lägger jag potatis, lök och morötter runt limpan och även de får lite sky över sig. Eva |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|