#1
|
||||
|
||||
Lite sött och lite salt
När jag för någon dag sen kom hem och klev in i köket stod min man vid diskbänken med ryggen mot mig. När han vände sig om såg det för en sekund ut som hans händer doppats i blod. På bänken låg kniven …
-Akta! gå inte där, han pekade mot golvet. - Hur kan det ha stänkt ända hit …nu såg jag vad det var. Samma morgon hade jag varit hos grannen och plockat surkörsbär, därefter åkt för att köpa syltsocker. Det min man gjorde var att han pillade ut kärnorna ur de knubbiga, rubinröda körsbären. - Du hade inte haft tålamod med det här sa han då han fyllde sista glasburken med varm körsbärssylt. Han har rätt. Jag tycker om att plocka och äta körsbär: det saftiga mörkröda fruktköttet med en pigg syrlighet tilltalar mig. Däremot är jag inte förtjust i vare sig körsbärssaft eller körsbärssylt (!) Plötsligt ser jag framför mig: en skål med sylt spetsad med finhackad chili, ett fat med brieost och en flaska portvin. Hmm! Jag är glad att min man tycker om att skapa i köket - själv är jag behjälplig med saneringsarbetet. Men idag är det jag som står för maten. Inget avancerat men som ändå kräver en viss fingertoppskänsla - potatisen får nämligen inte spricka vid kokningen. Måste sen be min man om lite hjälp eftersom han är en fena på att öppna surströmmingsburkar. Nu fjolårets burk. Som alltid har vi en god vän med oss vid dessa tillfällen; i kväll är det Olof Peter Andersson eller som vi säger OP. Senast redigerad av sjöborren den 2024-08-17 klockan 19:03. |
#2
|
|||
|
|||
Sv: Lite sött och lite salt
Körsbär är så gott !!!
Har själv ett par körsbärsbuskar, surkörsbär, som ger tillräckligt med bär för ett syltkok (tips: prova att tillsätta lite konjak i syltkoket, blir väldigt bra). Det är så gott och användbart till mycket (prova att använda körsbärssylt till "hallon"grottor, samma deg men körsbärssylt istället, mums)! Kul, Sjöborren, att du också gillar körsbärssylten till brie-ost. Det passar jättebra men chilin undviker jag nog Förlåt!, vet att jag "svär i kyrkan" nu men surströmming klarar jag inte. Pga doften har jag, tyvärr?, aldrig kommit så nära att jag kunnat smaka på den. Är kanske synd..... det hävdar alla fantaster och vem är jag att säga att de har fel.......??! Tillbehören är goda i alla fall Ha en härlig lördagskväll, alla Kalimerianer! Catlady 🐈 Senast redigerad av Catlady den 2024-08-17 klockan 19:55. |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Lite sött och lite salt
Jag har varit orolig över att tillgången på surströmmingsburkar skulle bli otillräckliga för alla som vill köpa.
Så för dryga veckan sedan fanns årets surströmming på vårt lilla COOP. Man fick bara handla en i varje familj. Köpte en burk och ett par dar senare köpte jag ytterligare en. Min granne fick också tag i två burkar. Surströmmingsfesten ute på gården är räddad! Nu har våra två övriga grannar, som tillhör de fyras kaffegäng, kommit tillbaka från sina respektive sommarstugor. Så i slutet av månaden och innan jag åker till Grekland hugger vi gafflar och knivar i denna kulinariska läckerhet! Birgitta. |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Lite sött och lite salt
Trots att jag är norrlänning i grunden, så går gränsen vid surströmming. Jag har aldrig kunnat med den rätten. Mina syskon vurmar stort för dessa jästa fiskar och går helt bananas varje år, vid införskaffandet. De kan åka många mil, för att få fatt i en burk. Galenskap enl mig, men smaken är som baken
/Netwolf |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Lite sött och lite salt
Körsbärssyndromet känner jag igen. För några veckor sedan plockade vi körsbären från vårt träd, det fanns rikligt med bär i år. Men vad skulle vi göra med dem? Har en sån där apparat med vilken man kan få bort kärnan, men röd om händerna blev jag ändå. Och det var en väldigt tråkig syssla. Min man visade heller inget intresse för jobbet så det slutade med att vi frös in dem med kärnor och allt. Och det funkar riktigt bra att äta dem frusna, alltså låter vi dem inte tina upp utan äter dem direkt från frysen. Kärnan får man ju spotta bort förstås. Vi använder väldigt lite sylt så jag gjorde bara lite "snabbsylt" med vanligt socker och frös in även sylten. Den har vi ännu inte testat. Syltsocker hag jag så liten användning för så det har jag inte skaffat.
Jag önskar Birgitta och eventuellt andra surströmmingsätare trevliga fester (känns inte lockande för mig)! / Anne |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Lite sött och lite salt
Fjolårets strömming brukar vara bra, men den här gången blev det lite av en besvikelse. Fisken var lös och sladdrig. Och något jag aldrig tidigare upplevt var att jag kunde känna smaken av plåt. Men i morgon ska vi avnjuta årets surströmming tillsammans med goda vänner - Självklar tillsammans med Olof Peter Andersson.
Alala! På tal om att frysa körsbär. Nu kan du i stället för is läggar några 🍒 i drinken. Catlady! Tror jag föredrar konjak ren - utan körsbär. Yannis! Här har vi, tack och lov, ännu inte haft några restriktioner. |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Lite sött och lite salt
Vi brukar köpa på oss 1-2 burkar mera än vad som beräknas åtgå vid årets festligheter. Detta för att kommande år kunna avnjuta både årets inläggning och fjolårets. Det brukar variera. Ibland är årets lite för hårda och fjolårets alldeles lagom. Och ibland blir det som för dig Sjöborren att fjolårets är lite för sladdriga, men med lite tur är då årets alldeles lagom.
Men för ett antal år sedan när sillabristen slog till så blev vi faktiskt utan surströmming ett år. Och då blev undertecknad mycket besviken. Det vill man inte uppleva igen. Året därpå hängde jag på låset och inhandlade tio burkar när de släpptes. Tanken var att vi äter ju delikatessen ett par gånger per år och sen som vanligt två burkar till nästa år. Av olika orsaker (sjukdom mm) så blev det inte som vi tänkt. Med följd att vi förutom årets jättekap ( 6 brk Kallax och 2 brk Röda Ulven) så har vi kvar några övergångna burkar, 3 år gamla. De brukar ju ha 1,5 - 2 år till bästföredatum, men de här är ännu ett år gamla. De är nog därför tyvärr alltför löööösa i köttet. Men ..... på måndag samlas vi med goda vänner och avnjuter årets Kallax surströmming! Hela firrar såklart. Tycker att fileerna inte är något att ha så de köper vi aldrig. Återkommer med rapport. Masse |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Lite sött och lite salt
Asså, jag fattar inte hur ni kan! För mig är det en fasa…
|
#9
|
||||
|
||||
Sv: Lite sött och lite salt
Masse! Har provat filéer men det gör jag aldrig om. Däremot åt vi för en veckas sedan Kallax strömming, både fjorårets och årets - båda var bra, Vännerna däremot tyckte fjolårets strömming var snäppet godare.
Den kvinnliga kocken på tv 4 (surströmmingspremiären) föredrog en 3 år gammal strömming. |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Lite sött och lite salt
Här en liten rapport efter gårdagens suring-fest.
En vecka innan firrarna släpptes till försäljning här i skåne så ringde två av vännerna till mig. De befann sig på Coop i Ljusdal och hade där konstaterat att burkarna redan fanns tillgängliga. Eftersom de visste att jag låg i startgroparna för klappjakt här nere så undrade de om jag ville ha hjälp med att säkra råvaran till den kommande festen. Det tackade jag såklart ja till och fick levererat sex burkar Kallax och två burkar Röda Ulven. Igår dukade vi upp med fem av Kallaxburkarna. De hade av nån testpanel som enda märke fått 5 poäng av 5 möjliga. Firrarna var en aning mindre än vad vi varit vana vid tidigare år. Testarnas omdöme att de var fina och lättrensade i köttet stämde. Likaså att smaken var god. Dock tyckte många av oss att de var lite för "snälla och mesiga" i styrka. Kanske de kan få mera kraft av att ligga till sig ett år till. Därför får det bli så att den återstående Kallaxburken får göra sällskap med de två Ulvarna i kylskåpet till nästa år. Men om några veckor blir det nog så att vi släpar fram de gamla 3-årsburkarna ur kylen för en test. Endera är det bra sting i dem och de är jättegoda eller är de kanske för lösa i hullet och får kastas. Masse |
#11
|
||||
|
||||
Sv: Lite sött och lite salt
Masse! Du skrev att firrarna var en aning mindre. I vår Kallaxburk hittade jag för första gången en jättestor strömming.
Ser fram emot att få höra recensionen av den 3-åriga delikatessen … |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|