Kalimera Grekland Amorgos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Bergochdalbana i Katapola på Amorgos

Jag brukar alltid göra ett inlägg 1 april för att skoja med er läsare. I år avstår jag från det, det känns inte rätt att luras i dessa dystra tider. I stället hade jag tänkt berätta om planerna på att bygga en bergochdalbana på Amorgos. Med det passar inte heller, för ingen skulle tro på det, just för att det är 1 april idag.

Kort kan jag dock berätta att det finns långtgångna planer på att bygga en bergochdalbana i Katapolabukten på Amorgos. Anledningen är att det nästa år är 200 år sedan den första bergochdalbanan invigdes i USA. Vad inte många känner till är att ”uppfinnaren” var grek. Han hette Kostas Rollercoastasis och kom från Chora på Amorgos.

För hundra år sedan (vid 100-årsjubileet) bytte byarna i Katapolabukten namn för att hedra Kostas Rollercoastasis. Tidigare hette de tre byarna Minoalo, Vafanchidi och Chantatidios. År 1921 bytte de namn till Katapola, Rachidi och Xilokeratidi. Allt för att visa Kostas Rollercoastasis sin uppskattning. Katapolarachidixilokeratidi betyder nämligen bergochdalbana på grekiska.

Men, som sagt, det kan jag inte skriva om just idag, eftersom ingen skulle tro på mig ändå, så jag berättar om bergochdalbanan vid ett annat tillfälle, kanske om ett år.

Ta hand om varandra, och andra.

 

Bergochdalbana i Katapola på Amorgos.

Bilden är en skiss som jag har fått från Amorgos borgmästare.

 

Läs om Katapola här »


LÄS MER OM AMORGOS

Om Amorgos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera