Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kato Zakros på östra Kreta

Kato Zakros är en av mina absoluta favoritplatser på Kreta, ja i hela Grekland faktiskt. Det beror inte på att här är vackert, eller att stranden är paradisisk, eller att byn är mysig. Snarare beror det på känslan av att befinna sig långt ifrån civilisationen, och att här är så tyst och stillsamt. Plus något som jag inte riktigt kan beskriva, det är något magiskt med Kato Zakros, och den magin kan man bara uppleva på plats.

 

Soluppgången sedd från Kato Zakros på östra Kreta.

Soluppgången sedd från Kato Zakros.

 

För att kunna uppleva denna magi måste man stanna över natten. På dagarna kan det vara rätt mycket folk här; stranden är populär, likaså att vandra i Dödens ravin, samt att många kommer för att se utgrävningarna från den minoiska staden Zakros som ligger cirka 100 meter ovanför stranden.

Kato Zakros ligger så långt öster ut man kan komma på Kreta. Närmsta större stad är Sitia dit det är 44 kilometer. Till den berömda palmstranden Vai är det cirka 35 kilometer. Chania ligger hela 300 kilometer bort. Så snacka om världens ände.

 

Den lilla mysiga byn Kato Zakros på östra Kreta.

Kato Zakros. Större än så är det inte.

 

Den långa fina stranden i Kato Zakros på Kreta.

En del av den långa stranden i Kato Zakros.
Byn är liten och komprimerad. Här finns några få tavernor och pensionat. Stranden är lång och består av klapper- och småsten. Om man fortsätter förbi Taverna Akrogiali kommer man till några mindre strandremsor där det också går utmärkt att bada. Det bästa med Kato Zakros är dock inte stranden, det är de ljuvliga kvällarna och morgnarna. Kvällarna är kolsvarta och man somnar till vågornas brus, inga störande ljud från bilar eller mopeder här inte. Morgnarna är ännu häftigare, då vaknar man till vågornas brus, och om man är morgonpigg får man skåda Greklands vackraste soluppgång.

 

Fullmåne på Kreta i Grekland.

Fullmånen är inte så dum den heller.

 

Så här skrev jag i dagboken efter vår första natt i Kato Zakros: "Vaknade av vågorna vid sextiden. Väckte Camilla, hon gick upp, fast motvilligt. Startade datorn och skrev lite. Gick ut vid sjutiden. Stilla, korta vågor hördes, ingen mer än vi var ute. Men var var solen? Anade något rött i öster, och där borde det ju vara för det är ju i öster solen går upp. Gick en bit bort och väntade spänt. Och se där, där kom en liten plupp fram och vi gick närmare. Det var den vackraste soluppgång vi sett. Inte ofta man ser den gå upp ur havet. Magiskt!"

 

Taverna Akrogiali i Kato Zakros på östra Kreta.

Taverna Akrogiali i Kato Zakros.

 

Gillar du god grekisk mat (vem gör inte det) kan jag varmt rekommendera Taverna Akrogiali. Ägaren heter Nikos Perakis och är en synnerligen trevlig man. Missa inte deras Mixed Grill, den är makalöst god. Har du tur blir du serverad av Georgos - östra Kretas påhittigaste servitör. Han lärde mig slå dubbelsexor med tärningarna när vi spelade Tavli (Backgammon), bara en sån sak. :-)

 

Spela tavli (backgammon) på mysiga tavernor på Kreta.

Taverna Akrogiali är en perfekt plats att spela tavli (backgammon) på.
Gillar du att vandra tar det två timmar enkel väg att gå Valley of the Dead (Dödens ravin) från Kato Zakros till Zakros.

 

Vandring i Döden dal i Kato Zakros på östra Kreta.

På vandring i Valley of the Dead.

 

Läs mer om vandringen i Valley of the Dead här »

 

Kato Zakros beach är mysig och det kristallklara vattnet är perfekt för dig som tycker om att snorkla.

Den del av stranden som ligger längst bort.

 

HOTELL & PENSIONAT I KATO ZAKROS

För att verkligen lära känna Kato Zakros, och få uppleva de magiska kvällarna och morgnarna, för att inte tala om soluppgången, bör man stanna över natten. Det finns inte så många övernattningsmöjligheter, men de räcker oftast till eftersom det inte är så många som sover över.

Boka Yiannis Retreat »

Boka Kato Zakros Palace Apartments »

Boka Coral Rooms »

Boka andra hotell i Kato Zakros här »

 

Fler bilder från Kato Zakros finns här »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

 

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera