Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Mirtos på sydöstra Kreta
Mirtos ligger cirka 15 kilometer väster om Ierapetra på sydöstra Kreta. Det är i mitt tycke den trivsammaste turistorten på den här delen av Kreta. Byn - som har cirka 700 invånare - bjuder på en härlig mix av grekiskt vardagsliv och dämpad turism.

Det går ingen charter till Mirtos, alla som reser hit gör det på egen hand, därav den coola stämningen som präglar byn. Många utlänningar, främst från Holland, Storbritannien och Tyskland, bor hela, eller delar av, året i Mirtos.

 

Strandpromenaden i Mirtos på sydöstra Kreta kantas av tavernor och kaféer.

Strandpromenaden i Mirtos kantas av tavernor och kaféer.

 

I byn finns ett femtontal tavernor och kafenións, några barer och ett par affärer. Här finns även flera supermarkets, ett bageri och några juvelerar- och modebutiker. Den populäraste, och bästa, tavernan på huvudgatan heter Restaurant Mirtos. Här serveras mycket god traditionell kretensk mat. De flesta tavernor ligger längs den attraktiva strandpromenaden. Alla har gudomlig utsikt över Libyska havet. En av tavernorna är smyckad med konstverk gjorda av stenar. Vid tavernan sitter en skylt med en varningstext om att man inte får fotografera. Något som verkar ha motsatt effekt.

 

Stranden och strandpromenaden i Mirtos på Kreta.

Stranden och strandpromenaden i Mirtos åt ena hållet.

 

Stranden i Mirtos är smal och består av småsten uppblandat med en portion sand. Man kan hyra solstolar och parasoll, det finns även en del vattensportsaktiviteter.
Myrtos beach på södra Kreta.

Stranden och strandpromenaden i Mirtos åt andra hållet.

 

Mirtos är en bra bas för vandringar, och för utflykter med bil, moped eller mountainbikes. Organiserade vandringar, bland annat till Sarakinaravinen, anordnas av resebyråer i Mirtos. Gillar du åsnor kan du besöka Anatoli Donkey Farm i byn Anatoli cirka 25 kilometer nordost om Mirtos. Farmen drivs av ett brittiskt par som tröttnade på sitt stressade vardagsliv och flyttade till Kreta. De driver idag ett hälsohem för åsnor och hundar. De tar tacksamt emot donationer, stora som små. Läs mer på deras hemsida.

HOTELL I MIRTOS

Det finns gott om boende i Mirtos och det är inga problem att hitta rum utom under högsäsong. Bäst är förstås att bo vid strandpromenaden, utsikten över havet är bedårande. Här är några tips.

Big Blue »

Big Blue Apartments »

Esperides Hotel »

Boka andra hotell i Mirtos här »

 

Stranden i Mirtos på Kreta.

Stranden i Mirtos.

 

Om du fortsätter västerut från Mirtos kommer du till Tertsa, Keratokambos, Kastri och Tsoutsouros.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera