Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Nidaplatån och Ida-grottan på Kreta

Nidaplatån och Idagrottan - på berget Psiloritis - ligger cirka 20 kilometer sydväst om Anogia. I Lasithi finns två andra platåer: Katharoplatån och Lasithiplatån. Nidaplatån skiljer sig på flera sätt från de två andra platåerna, bland annat är Nida den platå som är högst belägen. Lasithi ligger 850 m ö.h, Katharo 1100 m ö.h och Nida ligger 1400 m ö.h.

 

Nidaplatån ovanför Anogia på Kreta i Grekland.

Nidaplatån nära Anogia på Kreta.

 

Berget Psiloritis, eller Ida som det även kallas, är Kretas högsta berg och mäter hela 2456 meter över havet. Att jämföra med Sveriges högsta berg Kebnekaise som mäter 2096 meter över havet. (Psiloritis är Greklands nionde högsta berg.)

 

Naturen är inte lika fertil på Nidaplatån som på platåerna Lasithi och Katharo på Kreta. Men här växer Saffranskrokus (Crocus sativus).

Naturen är inte lika fertil som platåerna Lasithi och Katharo, men vi har sett Saffranskrokus. Alltid något.

 

Platåerna Lasithi och Katharo är fulla av odlingar av olika slag. Det gäller framförallt Lasithiplatån som har en odlingsyta på runt 20 km2. Landskapet kring Nidaplatån är kargt och vilt, och själva platån är inte helt olik en vulkankrater. Platån används av herdar som har får på bete. Det är inte ovanligt att se tusentals får beta här. Från håll ser de ut som popcorn. En annan sak som skiljer platåerna åt är att det finns en skidbacke intill Nidaplatån. Så om du kommer hit på vintern får du inte glömma dina slalomskidor. :-)

 

På Kreta finns det fler får och getter än människor, som här på Nidaplatån på Idaberget.

Från håll ser fåren ut som popcorn.
Turen upp till platån börjar i Anogia. Där asfaltvägen slutar ligger en taverna som heter Taverna Nida. När vi var här var tavernan stängd, men det kan ha berott på att vi kom i mitten av oktober. Tavernan har även rum att hyra ut. Om den nu är öppen vill säga. Jag skulle hellre välja att övernatta i Anogia. Nida är lite väl öde för min smak.

 

Taverna och rum att hyra på Nidaplatån ovanför byn Anogia på Kreta.

Nidaplatån. Tavernan Nida syns till vänster i bild.

 

Varför ska man då köra hela vägen upp till Nidaplatån? En del åker hit för att platån är så häftig och landskapet är så vilt, andra åker hit för att vandra, de flesta åker dock hit för att besöka Ida-grottan. Det tar cirka 15-20 minuter att gå från parkeringsplatsen till grottan. Den är väl skyltad så du kan inte missa den.

 

Berget och grottan Ida på Kreta i Grekland finns med i många svenska korsord.

Ingången till Ida-grottan.

 

På Kreta finns hur många utforskade och outforskade grottor som helst. De två kändaste är Dikteon Cave på Lasithiplatån och - just det - Idaion Cave här på Nidaplatån. Enligt den grekiska mytologin födde Rhea guden Zeus i Dikteon Cave. För att inte fadern Kronos skulle äta upp Zeus (något Kronos brukade göra med sina avkommor) gömdes han i Dikteon Cave. Han vaktades av krigare och ammades av en get.

 

Läs om Dikteon Cave där Rhea gömde Zeus här »

 

Zeus flyttades senare hit till Ideon Cave där han växte upp och blev stor. Zeus tvingade sedermera Kronos att spy upp hans syskon. Därefter delade Zeus makten med sina bröder. Så kan det gå. Somliga säger att det var tvärtom, att Zeus föddes i Ida-grottan och växte upp i Dikteon Cave. Nu är ju inte det så himla noga eftersom det handlar om mytologi.

 

Kalimera Janne utforskar Nidaplatån och Idaion Cave i Anogia på Kreta.

Vågar jag gå ner i grottan? Jajamensan!


Ska jag vara ärlig, och det ska jag förstås, så är grottan inte mycket att se. Den känns mer som en gruva än grotta. Men det kanske kan vara kul att ha varit här nästa gång man löser korsord och det står "Grotta och berg på Kreta" i en olöst ruta. :-)

 

Ingången till Ida-grottan på Nidaplatån på Kreta.

Ida-grottan sedd inifrån själva grottan.

 

Bergen Ida och Psiloritis är Kreta högsta berg och här ligger Ida-grottan.

Väl nere i Ida-grottan finns det inte mycket att se.

 

Det finns andra djur än får på Nidaplatån. Bland annat sägs här finnas en vildkatt som kallas Cretan wildcat (Felis silvestris cretensis). Det sitter skyltar med information och bilder på katten lite varstans. Cretan wildcat sägs vara extremt skygg och exceptionellt svår att få syn på. Det finns bilder på nätet och filmer på Youtube för den som är intresserad av att veta mer. Om bilderna är sanna eller inte är dock oklart.

 

Den mytomspunna kretensiska vildkatten Cretan wildcat (Felis silvestris cretensis) på Kreta i Grekland.

Djur som finns i området, bland annat den mytomspunna kretensiska vildkatten.

 

Ida-grottan ligger cirka 20 kilometer sydväst om den mytomspunna byn Anogia. Om du gillar platåer på Kreta får du inte missa Lasithiplatån och Katharoplatån.


 

VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU BESÖKER NIDAPLATÅN

 

Missa inte den fantastiska byn Anogia på Kreta när du besöker Ida-grottan och Nidaplatån.

Missa inte den fantastiska byn Anogia, som du kan läsa om här »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

 

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera