Melidhoni cave på Kreta
Melidhoni cave nära Perama är en av Kretas mest imponerande grottor och har varit känd ända sedan yngre stenåldern. Arkeologiska fynd tyder på att grottan var bebodd från yngre stenålder till den sena romerska perioden. Grottan var även en kultplats för minoer under den mellersta minoiska perioden. Som så många andra grottor på Kreta har även Melidhoni cave en hemsk historia att berätta.

I oktober 1823 sökte drygt tre hundra män, kvinnor och barn skydd i grottan för att undkomma den turkiska armén. När turkarna upptäckte deras gömställe omringade de grottan och uppmanade dem att kapitulera, men de vägrade. I januari året efter gjordes flera försök att forcera grottan utan att lyckas. Turkarna blockerade ingångarna med stora stenar i hopp om att luften skulle ta slut, och att kretensarna då skulle ge upp. Det lyckades inte heller eftersom de grävde nya lufthål. Då tog turkarna allt brännbart de kunde hitta och placerade vid ingångarna och alla håligheter de kunde finna, och tände sedan eld på allt. Samtliga i grottan kvävdes till döds. I grottan finns en liten sarkofag med benrester från de olycksaliga.

Grottan innehåller massor med vackra stalagmiter och stalaktiter och är värd ett besök bara därför. Utanför grottan finns ett trevligt kafé med vacker utsikt över dalen. Grottan har öppet varje dag mellan 09.00-19.00. Inträde cirka 3 €.

Melidhoni cave.

Ingången till Melidhoni cave.


Melidhoni cave.

Melidhoni cave.


Kreta på Kalimera »

Bilder från Kreta »

E-guider om Kreta »
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera