Kalimera Grekland Kithnos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Den pillemariska damen i Loutra på Kithnos

En bild berättar. Avsnitt 6.

 

Minimarket i Loutra på Kithnos i Grekland.

Den pillemariska damen utanför minimarketen i Loutra på Kithnos.

 

Vi var på utflykt med moped en iskall septemberdag på Kithnos. Det var den kallaste september vi någonsin upplevt. Vi hade massor med kläder på oss och ändå frös vi. När vi kom till den fina byn Loutra med sina heta källor såg vi folk som badade i varma bad. Gissa om vi blev avundsjuka. För att komma ifrån den kalla vinden ett tag satte vi oss utanför en liten minimarket. Där mötte vi en pillemarisk kvinna som satt och sydde.

 

Vindruvor i Loutra på Kithnos i Grekland.

I taket hängde massor med vindruvor.

 

När vi blivit lite varma i kläderna tittade vi oss omkring. Vi blev mäkta imponerade av vindruvsklasarna som hängde i taket. Den pillemariska damen frågade om vi ville smaka på vindruvorna, och det ville vi så klart göra, och de smakade mycket gott.

Sen frågade hon om vi ville ha basilika. Det sa vi också ja till, så klart. Hon frågade om vi visste att män i Grekland brukar sätta en liten basilikakvist bakom örat. Ja, sa jag, det har jag sett många gånger. Då reste den pillemariska damen upp, med munnen full av vindruvor, och gick bort till en basilikakruka.

 

Loutra på Kithnos i Grekland.

Den pillemariska damen på väg mot basilikakrukan.
Jag hör henne vindruvsmumla bakom min rygg. Uppenbarligen håller hon på att välja vilken basilikakvist hon ska välja, tänker jag. Jag hör även ett litet fnissande från hennes mun. Fnisset övergår snart till småskrattande, och sedan går hon tillbaka till mig och hänger en basilikakvist bakom ena örat.

 

Basilika från Grekland. Kalimera Janne.

Varsågod, här får du en liten basilikakvist, säger den pillemariska damen med ett leende.

 

Camilla håller på att skratta på sig. Jag som inte ser hur stor basilikakvisten är ber Camilla ta en bild så att även jag får se. Hon tar bilden ovan, och jag kan inte göra annat än att skratta, även om jag inte gör det på bilden. När vi värmt upp oss, och skrattat klart, säger vi stort tack till den pillemariska damen, och fortsätter vår utflykt med mopeden.

 

Ett minne för livet på ön Kythnos i Grekland.

Hejdå, säger den pillemariska damen, och ler. Tack, säger vi, du gav oss ett minne för livet!

 

Fler avsnitt från serien "En grekisk bild berättar" »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera