Kalimera Grekland Lefkas.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Nidri på Lefkas
Nidri, cirka 17 kilometer söder om Lefkas stad, och cirka 7 kilometer söder om Nikiana, är Lefkas största turistort. Det var här allt en gång började, och det tack vare skeppsredaren Aristoteles Onassis. Men Nidri (stavas även Nydri) hade säkert utvecklats på liknande sätt även utan honom, det skulle bara ha tagit lite längre tid.

 

Segelbåtar i Nidri. Lefkas.

Småbåtshamnen i Nidri.

 

Innan jag åkte till Lefkas första gången läste jag om ön i några engelska guideböcker, i en av dem stod det så här om Nidri: "man antingen älskar eller hatar Nidri, det är som ett Brighton i miniatyr, fast med bättre väder".

Jag har aldrig varit i Brighton så den jämförelsen kan jag inte göra, men om Brighton är som Nidri måste Brighton vara ganska trevligt. Jag gillar nämligen Nidri, det gjorde jag redan från första dagen, trots att regnet öste ner. Den största anledningen till mitt gillande är det förtrollande landskapet som omger Nidri.

 

Skärgården utanför Nidri på Lefkas.

Nidri ligger mycket vackert. Halvön mittemot heter Yeni, och där finns ett flertal små fina stränder.
Byn ligger vansinnigt vackert i utkanten av en stor bukt med härligt vatten och massor med segelbåtar, på motsatta sidan ligger den spännande halvön Yeni, till vänster om halvön ligger fyra fem trädbevuxna småöar, tillsammans bildar denna härlighet en mycket vacker tavla, en tavla man inte kan se sig mätt på. Det är en sann njutning att sitta på en taverna vid hamnpromenaden och blicka ut över - som jag tycker - det thailandslika landskapet.

Däremot imponeras jag inte av stranden, den är ganska smal och ganska stenig. Men så är det ju på Lefkas, de riktigt fina stränderna ligger på västkusten. Stranden har sin början ungefär där hamnpromenaden slutar och fortsätter till en udde där man kan hyra diverse vattenleksaker, efter udden fortsätter stranden en liten bit. Trots att stranden inte hör till någon av Lefkas bättre stränder är den helt okej att tillbringa dagarna på. Vilket många också gör.

 

Stranden i Nidri. Lefkas.

Stranden i Nidri.

 

Själva byn är inte speciellt vacker, det kan nog ingen påstå. Ett stort minus är den livligt trafikerade vägen som går rakt igenom byn. Längs vägen ligger bil- och mopeduthyrare, supermarkets, butiker, souveniraffärer, resebyråer, och självklart en mängd tavernor och barer.

 

Tavernor i Nidri på Lefkas.

Tavernor på hamnpromenaden.

 

Den långa hamnpromenaden med alla tavernor, barer och kaféer är däremot väldigt trivsam. På kvällarna är här fullt med strosande, ätande och drickande turister och greker. I hamnen ligger en mängd segelbåtar och utflyktsbåtar. Färjeläget där båtarna till bland annat Meganisi går ifrån ligger ungefär vid mitten av hamnpromenaden.

HOTELL I NIDRI

Om jag inte hade mitt favoritboende Hotel Adriatica i Nikiana skulle jag mycket väl kunna tänka mig att bo i Nidri.

Hotel Nydri Beach »

Oasis Hotel »

Avra Beach Hotel »

Boka andra hotell i Nidri här »


LÄS MER OM LEFKAS

Om Lefkas Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera