Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Eucalyptus. Eucalyptus globulus.
Svenska: Eucalyptus.
Engelska: Eucalyptus.
Latin: Eucalyptus globulus. (E. camaldulensis, E.ficifolia)

Eukalyptus är ett träd inom familjen Myrtaceae. E. ficifolia eller röd eukalyptus är ett rödfärgat prydnadsträd. E. globulus är den vanligast förekommande arten i medelhavsområdet. Ursprunget är Australien, där de olika arterna har anpassats till olika klimatzoner.

De är träd, sällan buskar, med läderartade, ofta blågröna blad, som alltid vänder kanten mot solen. Eukalyptusskogar ger därför inte mycket skugga. Det finns nästan 600 arter av eukalyptus.

En olja som utvinns ur eukalyptusblad innehåller ämnen som är antiinflammatoriska. I större mängder kan de vara giftiga. Flera pungdjur, framför allt koala och opossum, tål dock dessa ämnen jämförelsevis bra. Varma dagar avdunstar eukalyptusolja från träden.

De allra flesta eucalyptusarterna tål inte frost, eller tål endast lätt frost (-3 °C till -5 °C). E. globulus odlas i plantager i länder som Brasilien och Indonesien för kemisk pappersmassatillverkning. De är idag den volymmässigt viktigaste råvaran för pappers- och massaindustrin i dessa länder.

Källor: Wikipedia, T. Hylander, Blommor och träd vid medelhavet, 1988

Text & bild: Rolf Lundberg

 

Eucalyptus. Grekland.

 

Eucalyptus globulus. Greece.

 

Träd i Grekland. Eucalyptus. Eucalyptus globulus.

 

Kalimeras botaniska trädgård »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera