Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Ricin. Ricinus communis.
Svenska: Ricin
Engelska: Castor bean, Ricin
Latin: Ricinus communis

Ricin (Ricinus communis) är en art i släktet riciner och familjen törelväxter som växer i tropiska områden i Indien, Asien och ursprungligen Afrika. I Sverige förekommer den som prydnadsväxt. Ricin kan bli upp till 2 m hög och odlas för bladverkets skull. Bladen är djupt handflikiga, blanka och brunröda. Den blommar med gulgröna blommor från augusti till september, och kräver ett mycket soligt läge. Frukten är en mjuktaggig kapsel med stora fläckiga bönliknande frön.

Fröna innehåller 50 procent ricinolja. Ricinolja har en tarmretande effekt och har använts som avföringsmedel. Ricinolja används även i kosmetika och som smörjmedel. Fröna innehåller 50 % ricinolja.

Ricin är även namnet på det kraftfulla gift som finns i växtens frön (3 procent). Man kan bli förgiftad av att äta fröna, 3–6 frön ger svår förgiftning och om fröet tuggas sönder kan ett enda vara dödligt. Ricin är ett protein och ett starkt gift. Den genomsnittligt dödliga dosen ricin är inte mer än 0,2 mg/kg vid injicering eller inhalering, vilket gör det ungefär dubbelt så giftigt som kobrans gift. Vid oralt intag är giftet betydligt mindre potent, och med rätt behandling överlever de flesta förgiftade. Giftet verkar genom att hämma kroppens proteinsyntes. Det finns inget känt botemedel.

Källor: Wikipedia, T. Hylander, Blommor och träd vid medelhavet, 1988

Text & bild: Rolf Lundberg

 

Ricin buske. Grekland.

 

Växter i Grekland. Ricin. Castor bean.

 

Kalimeras botaniska trädgård »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera