Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Bougatsa
Ingredienser
2 liter mjölk
300 gr (3 1/4dl) strösocker
1 vaniljstång
170 gr (2 1/2dl) mannagryn
250 gr smör
filodeg (fryst går bra)
3 ägg + 2 äggulor,lättvispade
florsocker
kanel

Så här gör du
Häll upp mjölk i stor kastrull, tillsätt socker och vaniljstång och koka upp. Tillsätt mannagrynen i en tunn, jämn stråle under ständig omrörning. Sänk till medelvärme och koka i ca 10-15 minuter, tills mannagrynen tjocknar. Rör om lite då och då. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna.

Smält smöret och pensla botten av en ugnsform ca 35x26cm och minst 6cm djup. Lägg ut ett ark filodeg så det hänger över kanten en bit och pensla med smör, upprepa 3-5 ark.

Ta upp vaniljstången ur mannagrynsblandningen och skrapa med kniv ner fröna i kastrullen. Rör ner 2 msk av det smälta smöret tillsammans med äggen. Häll hela smeten i ugnsformen och täck med ytterligare 3-5 ark filodeg . Pensla som tidigare varje lager med smält smör.

Putsa degkanterna runt formen, men lämna ett visst överhäng på alla sidor. Vik sedan in kanterna över mannagrynsblandningen. Ta ännu ett filoark och klipp till det så det passar formen precis och döljer de invikta kanterna. Pensla med smör.

Ta en vass kniv och markera portionsbitar i ett rutmönster på ovansidan - ca 20 bitar. Skär igenom ett par lager av filodegen (att göra det då rätten är färdig är näst intill omöjligt) .

Grädda i ugn +175C i 15 minuter. Sänk temperaturen till +150C och grädda ytterligare ca 40-50 minuter, till bougatsan fått en gyllenbrun färg.

Ta ut formen och pudra med kanel och florsocker.

Receptet är inskickat av: Katarina

 

Fler recept på grekisk mat »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera