Grekisk frikassé




I Sverige menar man inte riktigt samma sak med frikassé som i Grekland, inte enligt min gamla "Vår Kokbok" i alla fall. Här är det en gryta med kött och grönsaker, massor av dill och med ägg-citronsås över. Oerhört gott. Recepten skiftar förstås beroende på vem som står i köket.

En populär figur, Ilias Mamadakis, har ett bra TV- program med både kultur, natur och matlagning samtidigt. Härom dan lagade han frikassé. Tidigt nästa morgon, när jag köpte kött hos slaktaren sa denne: vad har det farit i folk, du är den tredje idag som ska laga frikassé. Jag sa att han gjorde klokt i att kolla det där TV-programmet för man får matlust av det.

Ingredienser:
1-1 1/2 kg kött , nöt, gris eller får. Det får gärna vara ben med.
2-3 stora lökar
3-4 stora salladshuvuden
2-3 morötter
en stor knippa dill
olivolja
buljong
salt och peppar
1 stor citron
2 ägg

Tillagning av recept
Fräs hackad lök i olivolja i en stor gryta. Tllsätt köttet, skuret i stora bitar, och låt det brynas något. Häll i buljong så det täcker köttet och låt detta småkoka medan du förbereder resten:
Skölj salladsbladen och ta bort det som inte är fint. Bryt dem i ganska stora bitar.
Skiva morötterna.
Lägg sallad och morötter i grytan och rör om.
Läg i dillknippan som den är.
Salta och peppra.
Småkoka en timma och rör om då och då. Det blir en simmig mustig gryta.

Vispa äggen. Sätt till citronsaft och buljong från grytan omväxlande och sakta, så det inte skär sig. Häll ägg-citron-såsen över grytan och skaka den lite så det sprider sig över hela ytan.

Receptet är inskickat av: Monica P

 

Fler recept på grekisk mat »






HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera