Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Melitzanias med paprika
Melitzanias, äggplanta, är ju mycket populärt i Grekland. Man kan tycka att det är lite oljigt och kladdigt, och många tycker inte om den ibland beska smaken. Jag tycker det är jättegott! Det finns massor av variationer.

Här kommer ett recept på melitzanes med röd paprika och lite annat. Parmesan till exempel. Men först: när jag stod och stekte kom jag ihåg det där barndopet i Filiatra. Den gamle prästen , mitt under mässandet, kavlade upp de broderade ärmarna för att känna om vattnet var lagom varmt i baljan. Han hade brännmärken på underarmarna . Mässade: stoneonastoneonon...jag stekte melitzanes i morse, ni vet ju hur det är, stoneonatoneonon...

Du behöver äggplanta, lök, vitlök, röd paprika, tomater, persilja, olja, salt och peppar, en vinskvätt, en stor kastrull och en stekpanna samt en långpanna. Jag skriver inga mängder, du har väl lagat mat förr.

Först delar du äggplantorna i mindre bitar eller skivor och lägger dem i kraftigt saltat vatten så där en halvtimma. Då blir de mindre beska. Skölj och skär grönsakerna i bitar.

Så häller du olja i den stora kastrullen och bryner löken. Efter en stund lägger du i vitlöken. När detta börjar ta färg lägger du i paprikan. När den mjuknar är det tomaternas tur, salt och peppar och persilja. Lite vatten eller vin , rör om och låt detta småkoka ett tag. Det är bra med en stor kastrull så det inte skvätter över hela köket.

Skölj äggplantebitarna väl och skaka av dem vattnet i ett durkslag. Stek dem lätt i olja, det kanske blir flera omgångar. (-NU skvätter det över hela köket).

Lägg bitarna i en långpanna. Häll över paprikaröran. Om du vill kan du strö över riven parmesan.

Medelvarm ugn, 45 minuter eller tills det blir en nästan bränd yta. Kolla att det inte kokar torrt under tiden, det ska vara lite såsigt.

Ätes med bitar av bröd utan smör som man gör i Grekland, och sopar upp såsen med brödet.

Receptet är inskickat av: Monica P

 

Fler recept på grekisk mat »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera