Måtten och även mängden av både köttfärs
och bechamel är på ett ungefär. Gå på känslan
vid tillagning av denna maträtt.
Papotsakia - eller små tofflor som maträtten
kallas i Grekland.
Auberginer
4 medelstora auberginer
salt
olivolja
Köttfärssås
300 g lammfärs eller köttfärs
1 lök
1 vitlöksklyftor
2 dl tomatpuré
1 lagerblad
1 kanelstång
lite paprikapulver
1 äggvita
2 msk ströbröd
riven smakrik ost
hackad persilja
olivolja
salt, peppar
Bechamel
4 dl mjölk
4,5 msk mjöl
4,5 msk smör
1 äggula
Ev riven smakrik ost
Lite riven muskot
Salt, peppar
Auberginerna
1. Skär auberginerna på längden och gnid in i ganska mycket
salt. Låt ligga 1-2 timmar (gör att auberginen avbittras).
2. Skölj, krama ur och torka auberginerna.
3. Pensla auberginerna med olivolja.
4. Baka i 225° tills de är mjuka.
5. Låt svalna och gröp därefter ut lite av innehållet
(lämna ca 1 cm av köttet) (innehållet kan hackas och användas
i köttfärssåsen).
Köttfärsen
1. Finhacka lök och vitlök, bryn tillsammans med färsen.
2. Tillsätt tomatpuré och bryn lite till.
3. Tillsätt kryddor: lagerblad, kanel, paprikapulver, salt och peppar.
4. Puttra ett tag, späd eventuellt med vatten under tiden (ska vara
ganska fast konsistens).
5. Låt köttfärsen svalna och ta bort kanelstång
och lagerblad.
6. Tillsätt persilja, hälften av ströbrödet, äggvitorna
och osten.
7. Lägg lagom mycket köttfärs på varje auberginehalva.
Bechamel
1. Smält smör och rör i mjölet. (Ta kastrullen från
värmen.)
2. Tillsätt ca hälften av mjölken och blanda med smör-
och mjölkblandningen.
3. Ta tillbaks kastrullen på värmen och rör hela tiden
till det tjocknar. Skruva ner värmen och tillsätt resten av
mjölken i omgångar. Rör hela tiden tills det tjocknar.
4. Krydda med salt, vitpeppar och muskot. Tillsätt ev riven ost.
5. Låt bechamelen svalna och tillsätt äggulorna.
6. Klicka så mycket bechamel som önskas över köttfärsröran
(som lagts på auberginen) (mängden ovan kan vara för mycket).
7. Strö ev över ströbröd och riven smakrik ost.
8. Baka i ugn i ca 225° i ca 25 min.
Receptet är inskickat av: Camilla Eklund.
Fler recept på grekisk mat
»
|