Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Recept på grekisk pastitsio

Pastitsio är en grekisk version av italiensk lasagne och kan även jämföras med en svensk makaronilåda. Nedan finns ett recept på en klassisk grekisk pastitsio, en mustig pastagratäng med köttfärs och béchamelsås. Den är både smakrik och mättande, och perfekt för en festlig middag eller som vardagsmat.

 

Pastitsioär en grekisk version av italiensk lasagne och kan även jämföras med en svensk makaronilåda.

Den grekiska pastarätten pastitsio. Bilden är från Omonia i Livadia på Tilos.

 

INGREDIENSER

För köttfärssåsen:

• 500 g nötkött (eller blandfärs)
• 1 stor lök, hackad
• 2 vitlöksklyftor, finhackade
• 2 msk olivolja
• 1 burk (400 g) krossade tomater
• 2 msk tomatpuré
• 1 dl rödvin (kan uteslutas om du vill)
• 1 tsk torkad oregano
• 1 tsk kanel
• Salt och svartpeppar efter smak
• En liten nypa muskotnöt (valfritt)

För pastan:

• 400 g pasta (rörformad som ziti, bucatini alt. penne)
• Salt till pastavattnet
• 1 msk olivolja (för att blanda med pastan efter kokning)

För béchamelsåsen:

• 75 g smör
• 75 g vetemjöl
• 6 dl mjölk
• 1/2 tsk muskotnöt
• 1 dl riven parmesan eller kefalotyri (grekisk ost)
• Salt och svartpeppar efter smak
• 2 äggulor (till att blanda i såsen mot slutet)

 

INSTRUKTIONER

1. Förbered köttfärssåsen:

• Värm olivoljan i en stor panna. Tillsätt den hackade löken och fräs tills den är mjuk och genomskinliga. Tillsätt vitlöken och fräs en stund till. Lägg löken på ett fat och ställ åt sidan så länge.

• Bryn köttfärsen i olivolja tills den är ordentligt genomstekt.

• Tillsätt tomatpuré. och bryn en stund för att få en sötare smak. Tillsätt rödvinet och koka ner så alkoholen avdunstar. Tillsätt löken, de krossade tomaterna, oregano och kanel. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i 20-30 minuter, tills vätskan och smakerna har kokat ihop. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

2. Koka pastan:

• Koka pasta i saltat vatten 1-2 minuter kortare än anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och blanda pastan med en matsked olivolja för att förhindra att den klibbar ihop.

3. Förbered béchamelsåsen:

• Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt mjölet och vispa kontinuerligt i cirka 2-3 minuter.

• Häll långsamt i mjölken under ständig vispning för att förhindra klumpar. Låt såsen koka upp och sjuda tills den tjocknar (cirka 5-7 minuter).

• Ta bort från värmen och rör i muskotnöt, riven ost, samt salt och peppar efter smak.

• Vispa försiktigt ner äggulorna i den varma såsen (inte kokande, så att äggen inte stelnar), vilket ger béchamelsåsen en härlig krämighet.

4. Montera pastitsion:

• Förvärm ugnen till 180°C.

• Smörj en ugnsfast form (cirka 25x20 cm).

• Lägg ett lager pasta i botten av formen.

• Täck pastan med hälften av köttfärssåsen.

• Lägg på ytterligare ett lager pasta och täck med resten av köttfärssåsen.

• Häll den färdiga béchamelsåsen över hela ytan och jämna ut med en spatel.

5. Gratinera:

• Gratinera i ugnen i cirka 45-50 minuter, eller tills ytan är gyllenbrun.

• Låt pastitsion vila i 10-15 minuter innan du skär upp den för att den ska hålla ihop bättre.

Servering:

Servera pastitsion varm, gärna med en fräsch grekisk sallad på sidan och ett glas rödvin. Hoppas det smakar!

 

Fler recept på grekisk mat »

 






HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera