Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Stifado från Grekland




Antal portioner: 4

Ingredienser:
cirka 600gr grovt nötkött (märgpipa, högrev el. liknande)
20 stycken smålökar (steklök eller charlottenlök)
2 burkar passerade tomater
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 buljongtärningar
olivolja
peppar
ev. salt

cirka 1.5 dl långkornigt ris
Petit pois (små gröna ärtor)
1 liten gul lök

6 medelstora potatisar
olivolja
salt

 

Stifado. Kött- och lökgryta från Grekland.

Stifado. Bilden är från Kiki's Taverna i Kardamili på Peloponnessos.

 

Tillagning av recept
Skär ned köttet i kuber, ca 1x1 cm, om möjligt. Hacka den gula löken fint. Fräs köttet och löken i en kastrull i lite olivolja. Pressa över vitlöken. Spä över med de passerade tomaterna, samt några dl vatten. Tillsätt buljongtärningarna och låt rätten koka på låg värme en timme.

Efter en timme, tillsätt smålökarna som du skalat, och fortsätt att koka rätten till dess att köttet är mört och rätten fått en såsliknande konsistens. Under tiden som du tillagar den, se till att skala potatisen och skär ned den i mindre bitar, stek den i ugnen i en ugnssäker form tillsammans med rikligt med salt och olivolja. När den börjar dra ihop sig till servering, förbered risblandningen, genom att fräsa finhackad gul lök med ris. Tillsätt ärtorna och koka på medelhög värme tills riset är färdigt.

Stifadon kan göras i ordning dagen före och värmas före servering. Potatis och ris bör dock göras i ordning före servering.

Receptet är inskickat av: Benny Östlund

 

Fler recept på grekisk mat »






HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera