Stifado från Grekland




Stifado är en smakrik köttgryta med smålök eller klyftad stor lök. Såsen består av bland annat tomat, vin och kryddas ibland med kanel.

Stifado kan göras på olika typer av kött: nöt (beef/moshari), kanin (rabbit/kouneli) och åttaarmad bläckfisk (octapud/chtapodi). Står det endast stifado på menyn så är det i regel nöt som används. Serveras oftast med pommes frites och bröd. Vi tycker det är mycket gott och det är tillagat på rätt sätt.

 

Stifado. Kött- och lökgryta från Grekland.

Stifado. Bilden är från Kiki's Taverna i Kardamili på Peloponnessos.

 

Receptet nedan är för fyra personer.

1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
650 g grytbitar av nötkött
Smör/olja
500 g passerade tomater
1-2 dl rött vin
1 köttbuljongtärning
Lite socker
1 msk vinäger
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
1 krm mald nejlika
1 knippe schalottenlök
Salt, peppar

Tillagning

1. Skala och hacka lök och finhacka vitlök.
2. Bryn grytbitar i smör och olja, tillsätt lök och vitlök och fräs lätt.
3. Häll i passerade tomater och rödvin så det täcker köttet.
4. Tillsätt buljongtärning, socker, vinäger, oregano, lagerblad, kanelstång, nejlika, salt och peppar.
5. Koka i 1 timme.
6. Lägg i skalad schalottenlök.
7. Koka 1 timme till.
8. Smaka av och salta och peppra ev lite till.
9. Servera med ugnsrostad potatis och någon grönsak (haricots verts).

Receptet är inskickat av: Camilla Eklund

 

Fler recept på grekisk mat »






HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera