Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Grekisk tomatsås
Om man kan få tag på riktigt mogna, nästan övermogna tomater till bra pris kan man göra ett jättekok och spara portionsvis i frysen.

1. I en STOR gryta fräses massor av hackad lök i rejält med olja. Jag skalar och hackar vitlöksklyftor och har dem beredda men väntar med att lägga i dem tills löken börjar bli lite brun. Stänger av plattan medan jag gör i ordning resten.

2. Övermogna tomater 4-5 kg, sköljs noga. Delas på längden så att man kan se att de inte är dåliga inuti. Rives på grova sidan av ett gammaldags rivjärn (slabbigt göra) men skal och hårda partier ska inte vara med.

3. En näve torkad basilika eller finklippt färsk, om man har, helst den storbladiga varianten.

4. Några gröna paprikor rensas och skärs i småbitar

5. Tomater och paprikor blandas ner i lök-vitlöksfräset. Om man vill ha några buljongtärningar i blandningen är det dags nu. Massor av mald svartpeppar, salt efter smak

Kanske lite mer olja? En bit kanelstång för österländsk touche? En vinskvätt? Lite hackad persilja? Lite mer vitlök, kanske pressad? Man får provsmaka vartefter.

Kokas i minst en timma, omrörning då och då. Konsistensen ska inte vara för lös.

Som bas till allt möjligt, kan kompletteras med fräst köttfärs eller rester av kyckling. Mogna, gärna övermogna tomater ger mest smak.

Receptet är inskickat av: Monica Pizanias

 

Fler recept på grekisk mat »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera