Kalimera Grekland Santorini.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Summering av tre månaders resa i Grekland

En trött dag efter gårdagens fiesta med fyrverkerier och konsert. Vi gjorde inte mycket, det mest ansträngande vi gjorde var att bada vid Perivolos beach. Det känns att vi är klara med Santorini för den här gången.

Vi har nu varit på resande fot i Grekland i snart tre månader. Tiden går som bekant fort när man har roligt. Tänker vi tillbaka till den 4 juni när vi landade i Preveza känns det ändå som att vi varit borta i en evighet. Som alla förstår finns det hur mycket som helst att berätta, och mer blir det innan vi åker hem i slutet av november. En del skriver vi om på BloggaMera, resten hoppas vi kunna publicera i bokform någon gång i framtiden.

Titeln på boken vet vi i november, den ska nämligen få namn efter hur många grekiska sallader vi äter under resan. I skrivande stund är vi uppe i 99 stycken. BloggaMera har för övrigt blivit en av Sveriges mest lästa resebloggar. Kul!

Under resan har vi hunnit med att besöka tjugotvå öar, sju av dem har vi varit på tidigare, resterande femton är nya bekantskaper. De öar vi gillat mest av de nya är: Hydra, Ithaka, Lefkas, Kastelorizo och Kefalonia. Vi började resan på Lefkas, i skivande stund är vi på Santorini.

Så här har rutten sett ut sedan starten: Lefkas, Meganisi, Kalamos, Kastos, Ithaka, Kefalonia, Zakynthos, Pireus, Agistri, Egina, Hydra, Spetses, Poros, Pireus (igen), Santorini, Rhodos, Kastelorizo, Rhodos (igen), Chalki, Rhodos (igen), Kalymnos, Telendos, Kalymnos (igen), Samos, Fourni, Thymena, Samos (igen), Naxos och Santorini (igen). När vi kom till Santorini den 11 augusti avslutade vi etapp två på vår resa.

Etapp tre påbörjas när vi lämnar Santorini och åker till Anafi i övermorgon. Vår plan för fortsättningen är något diffus, men ser ut ungefär så här: Anafi, Sikinos, Kimolos, Syros, Ikaria, Amorgos, Astypalea, Småkykladerna och Naxos. Vår ursprungliga plan som vi la upp inför resan har vi hållit ganska bra.

Veckan innan vi åkte fick jag i uppdrag av Aftonbladet att ranka mina femton favoritöar. Ett svårt uppdrag. Listan är som ett levande väsen och ändras hela tiden beroende på humör och hur lång tid det har gått sedan senaste besöket. När jag gjorde rankingen hade jag varit på 47 grekiska öar, nu är jag uppe i 62. Camilla flåsar mig i nacken och är nu uppe i 60 öar.

Så här såg min "femton-bästa-lista" ut innan vi reste:

1. Amorgos
2. Skopelos
3. Tilos
4. Sifnos
5. Karpathos
6. Folegandros
7. Samos
8. Agathonissi
9. Santorini
10. Ios
11. Naxos
12. Kea
13. Fourni
14. Kreta
15. Milos

Så här ser listan ut idag den 19 augusti:

1. Amorgos
2. Skopelos
3. Tilos
4. Sifnos
5. Samos
6. Fourni
7. Hydra
8. Telendos
9. Karpathos
10. Santorini
11. Ios
12. Ithaka
13. Naxos
14. Folegandros
15. Lefkas

I november kan listan se helt annorlunda ut. Den som reser får se.

Som jag nämnde ovan har vi upplevt otroligt mycket under vår tid i Grekland. Här kommer svar på några av de frågor vi fått under den senaste tiden.

Har ni träffat många svenskar?

Vi har träffat få svenskar, på några öar har vi varit de enda (vad vi vet). Flest svenskar har vi mött på Samos och Santorini.

Hur har det fungerat med internet?

Över förväntan. På många öar finns idag trådlöst bredband, till och med på små öar som Agistri och Kastelorizo. Perfekt när man som vi reser med egen laptop. En timmes uppkoppling har kostat från 0 € till 6 €. På Ithaka, Rhodos och Kastelorizo var det gratis. Chalki, Egina och Telendos är de enda öarna vi varit utan internet helt.

Har ni fått några nya favoritöar?

Tre öar sticker ut, det är Hydra, Ithaka och Lefkas. Av de nygamla öarna har vi tyckt bäst om Fourni, Samos och Telendos.

Har ni gått upp i vikt av den grekiska maten?

Camilla väger typ ungefär detsamma som när vi åkte, jag har gått ner typ tre kilo. Vi vet inte exakt, lämnade vågen hemma. :-)

Hur har ni klarat värmen?

Både bra och dåligt. När vi hade 43 grader på Zakynthos den 25 juni höll vi oss hemma på rummet under AC:n. Värre var det på Telendos en månad senare. Då var det mellan 40 och 42 grader i skuggan. Vi hade ingen AC på rummet. Ni fattar hur det kändes. En kväll/natt anfölls vi av heta vindar, som om någon stod framför oss med gigantiska hårblåsar. Det var vidrigt. Idag är det cirka 30 grader och vindstilla. Med andra ord ganska lagom. Om man jämför.

Har ni shoppat något kul?

Inte mycket. Camilla har köpt en apsnygg klocka på Rhodos och jag har köpt ett par nästan lika snygga blåvita flip-flop med grekisk flagga. Flip-flopen köpte jag för att bli av med sandal-solbrännan. Vi ligger aldrig och solar så fötterna ser inte kloka ut. Det vi shoppat mest är vatten. Undrar hur många flaskor vi druckit upp? Borde ha fört statistik över det.

Hur har det gått med er från början så tunga packning?

Vi hade det jobbigt i början. När vi kom till Santorini första gången lämpade vi av varma kläder och nästan alla böcker. Då blev det lättare att resa. Nu är vi på Santorini igen. När vi reser vidare måste vi ta med all packning då det är osäkert om vi kommer tillbaka.

Vad har varit roligast?

Utan tvekan kasta-folk-i-vatten-festen på Kastelorizo. Läs mer här »

Vad har ni saknat mest?

Ingenting, förutom släkt och vänner.

Har ni märkt några nackdelar med att resa så länge i Grekland?

Ingenting, förutom att det kostar pengar.

Som ni märker finns det inga bilder med i dagens inlägg. Det beror på att vi för första gången under resan lät våra kameror vila.


 « Föregående dagStartsidan | Nästa dag »

 

Santorini på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera