Shipwreck beach på Zakynthos

Om Zakynthos »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
Den omtalade stranden Shipwreck beach ligger på nordvästra Zakynthos. Kärt barn har många namn sägs det ju, och det stämmer verkligen in på Shipwreck som har förärats många pseudonymer: Smugglers Wreck, Shipwreck beach, Smugglers cove och Navagio bay (Navagio betyder skeppsbrott på grekiska).

Stranden nås endast med båt. Det finns inga solstolar eller parasoll att hyra och det finns inga tavernor. På förmiddagen är hela stranden soldränkt, senare under dagen skyms solen av de höga klipporna och då får man äntligen lite skugga.

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, det kanske är sant, men när det gäller Shipwreck beach stämmer det absolut inte, i stället får man dra till med två ögon säger mer än tusen bilder. Verkligheten är mycket vackrare än alla bilder tillsammans.

Shipwreck är Greklands, och troligen en av världens, mest fotograferade strand. De flesta bilderna är tagna uppifrån, då får man intrycket av att stranden är täckt av sand, men så är det inte, det är vita stenar. Vattnet är däremot lika turkost ovanifrån som underifrån. :-)

Utflyktsbåt till Shipwreck beach.

Utflyktsbåt som precis har anlänt till stranden.


Shipwreck beach. Zakynthos.

Det fantastiska vattnet vid Shipwreck beach.


Namnet kommer av lastbåten som ligger och rostar på stranden. Skorven - för det är en riktig skorv - heter Panagiotis och byggdes i Skottland på 1930-talet.

I augusti 1981 stävade Panagiotis utanför Zakynthos kust lastad med smuggelcigaretter. När den befann sig utanför stranden gick motorn sönder. Kaptenen bestämde sig då för att lämna båten och satte i livbåtarna, alla ombord tog sig säkert in till land.

Senare samma dag drev Panagiotis upp på land, och där ligger den än idag och rostar. När öborna fick höra talas om haveriet tog de sig skyndsamt dit. Det sägs att öborna rökte Marlboro i två år efter skeppsbrottet. :-)

Det sitter varningsskyltar på båten - Danger. Don´t get on the ship - men det är många som inte bryr sig om det. Vraket är väldigt rostigt, skär man sig ligger man illa till för det är långt till närmsta doktor. Se bild här.

Läs hur du tar dit till Shipwreck beach här »

Skorven Panagiotis som gett stranden dess namn.

Skorven Panagiotis som gick på grund utanför stranden.
Shipwreck beach fotograferad uppifrån.

Den berömda bilden över Shipwreck beach. Här finns en bild från utsiktsplatsen där bilden är tagen.

Fler bilder från Shipwreck beach »
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera