Anogia på Kreta

Anogia på Kreta.Anogia sägs vara den sista byn på Kreta som blev civiliserad. Sant eller inte låter jag vara osagt. Sant är att Anogiaborna är kända för sin rebelliska anda och sin bestämdhet i att uttrycka sin kretensiska karaktär. Anogia var under andra världskriget bas för delar av rebellrörelsen, och det fick man betala dyrt för. Anogia av idag är lugnt och stillsamt. Byn ligger ofantligt vackert vid foten av Mount Psiloritis, eller Idaberget som vi säger på svenska.

Byn är uppdelad i en övre och en undre del. Det mesta kretsar sig kring torget i den undre delen. På och omkring torget ligger ett flertal tavernor och kaféer, samt affärer som säljer hemvävda textiler. Anogia är känt över hela Kreta för sina hemvävda mattor och broderade textilier. Det sitter svartklädda gummor lite varstans och broderar.

På torget finns även ett litet museum tillägnat den mytomspunne sångaren Nikos Xylouris, som dog i cancer 1980 endast 55 år gammal. Han kallas både "The voice of Crete" och "The archangel of Crete". Xylouris arbetade i unga år som herde i Anogia, när han var tolv tillverkade han en lyra (kretensk fiol) och lärde sig att spela. Han släppte sin första skiva 1958. Han blev först världsberömd på Kreta, och sedermera i hela Grekland. Xylouris var politiskt engagerad och blev något av en symbol för frihet när juntan styrde Grekland mellan 1967-1974.

Anogia finns med i vår E-guide om Rethymnon län.

Boka hotell i Anogia här »

E-guider om Kreta
Chania län »
Retymnon län »
Heraklion län »
Lasithi län »

Tillbaka till bilderna från Kreta »
Tillbaka till sidan om Kreta »
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera