Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Hur länge ska man vara borta när man öluffar?

Helst bör du kunna avvara två veckor eller mer för att få ut så mycket som möjligt av din öluff. Har du bara en vecka till ditt förfogande krävs mer planering, och en viss stress kan förekomma. Och stress har vi så det räcker av ändå.

Om du inte kan vara borta längre än en vecka är det behändigare att köpa en charterresa eller en flygstol och stanna på den ö där planet landar och kanske göra korta dagsutflykter till närliggande öar. Men självklart finns det inget hinder för enveckasluffningar. Om du till exempel flyger till Aten hinner du med några dagar på både Andros och Tinos. Eller som jag gör ibland: flyger till Rhodos och tillbringar en knapp vecka på Tilos.

 

På öarna Tinos och Andros i Kykladerna kan man frossa i mycket god grekisk mat.

Flyg till Aten och ät massor med god grekisk mat på Tinos.

 

För några år sedan guidade jag sjutton personer på en veckas miniöluff i Kykladerna. Det krävdes en hel del planering, men allt fungerade perfekt och resenärerna var mer än nöjda. Vi utgick från Santorini, därifrån reste vi samma dag till Naxos där vi tillbringade några timmar på en strand innan vi kunde fortsätta med båt till Amorgos. Efter tre nätter på Amorgos fortsatte vi till Koufonissi där vi stannade två nätter, resan avslutades sedan med två nätter på Santorini.

 

En guidad resa till Amorgos i Kykladerna.

Jag håller föredrag om Amorgos på en altan på Amorgos.

 

Vi hann alltså med 3½ öar under en vecka. Innan vi gav oss av studerade jag båttidtabellerna ytterst noga, rum bokade jag hemifrån så allt var klart när vi kom fram till respektive ö. Men vi hade tur, det hade räckt med en väderförändring och inställda båtar så hade hela planeringen fallit.
I juni för några år sedan gjorde jag en alldeles galen öluff som innefattade 10 öar på tre veckor. På den tokiga öluffen besökte jag Santorini, Folegandros, Antiparos, Paros, Amorgos, Donoussa, Koufonissi, Schinoussa, Iraklia och Naxos. Jag bokade rum i förväg under resan när jag var säker på att båtarna skulle gå i tid, och att inga strejker eller hårda vindar skulle ställa till det.

Till mitt försvar får jag säga att det var en arbetsresa som mestadels gick ut på att fotografera platser som jag varit på tidigare. Så det går att besöka många öar på kort tid, men det är inget jag rekommenderar, det blir ganska stressigt, milt sagt.

 

Hamnen på Schinoussa i Småkykladerna.

Hamnen på Schinoussa i Småkykladerna.

 

Om du vill hinna med många öar på kort tid kan jag rekommendera en öluff i Småkykladerna. Du flyger då till Santorini eller Aten, åker till någon av öarna i färja Småkykladerna. Småkykladerna består av fyra öar: Donoussa, Iraklia, Schinoussa och Koufonissi. Avstånden är tämliga korta, mellan Iraklia och Schinoussa tar det bara 15 minuter med färja.

 

Hamnen på Iraklia i Småkykladerna.

Hamnen på Iraklia i Småkykladerna.

 

Det längsta jag och Camilla har varit borta är sex månader. Men så länge är det ytterst få kan vara borta. Även för oss är den resan ett unikum. Vi lämnade Sverige med glädjepirr i magen den 4 juni och kom tillbaka med gråten i halsen den 20 november. Det blev 170 dagar på resande fot. Under de här 170 dagarna besökte vi 31 öar. Resan avslutades i Aten, där vi stannade fem dagar.

 

Läs om vår sex månaders långa öluff här »

 

 « Föregående kapitel Startsidan | Nästa kapitel »

 

Öluffarskolan finns även som PDF-guide och kan köpas här »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera