Vi hamnade i Matala av en slump

Sommaren -97 var vi för första gången och öluffade i Grekland. Av en slump , vi hade bara sett en bild därifrån, hamnade vi i Matala. Det är en liten by, som ligger nästan så långt söderut man kan komma på Kreta. Det är, i stort sett, bara havet som skiljer dig från Libyen.

Man tar sig dit med buss från Iraklion. Resan går på slingriga vägar, med vindruveodlingar på sidorna, runt berget Ida. Själva byn är ganska "turistanpassad", men ändå genuin på något sätt, och man känner sig väldigt välkommen. Man slipper att höra allt för många svenska ord, däremot var där relativt många tyskar och holländare.

Av ännu en slump råkade vi stanna utanför ett hotell som heter "Nikos". Niko själv kom snart utrusande och frågade om han kunde hjälpa till. Det kunde han så klart, och snart hade han både bjudit på ouzo och hjälpt oss upp på rummet. Det var inte något jätterum precis, men väldigt hemtrevligt och välstädat. Just Nikos var absolut inget festa och röja hotell, mer åt det familjära hållet, liksom resten av Matala. Perfekt om man vill ta det lugnt, bada, sola och ta sig några sightseeingturer i omgivningarna.

Efter inkvarteringen rusade vi direkt ner till stranden, ca 2 min. gångväg bort. En helt underbar, ganska lång sand/grusstrand. Det var dock inte speciellt långgrunt, och vi, som är vana vid Tylösands långgrunda strand, blev överrumplade när vi inte bottnade 2 meter från strandkanten. Det var rejäla vågor också, så riktigt små barn ska nog bada någon annanstans.

Vattnet är klart och fint, och det var här vi märkte att det bara var ett måste med cyklop och snorkel. Det är bara att flyta runt på mage, och titta på allt liv i vattnet. Där var gott om fisk och annat kul.

Stranden (och byn) omges av berg, och i den ena bergväggen vid stranden finns det en massa uthuggna grottor. De är uthuggna av munkar, som bodde där för länge sedan. Under 60-70 talet, var Matala en tillflyktsort för hippies, som då var grottornas invånare. Numera är grottorna inhägnade, upplåst på dagarna och låst på nätterna, för att undvika klotter och annan förstörelse. Faktiskt riktigt fascinerande att klättra runt och titta i de gamla hemmen.
Det finns flera andra stränder i närheten också. En , lämpad för de med nudistisk läggning, ligger avskilt, en svettig promenad över berget på andra sidan, från grottorna sett, andra kan nås med hjälp av moped.

De första dagarna provade vi ett antal olika restauranger, allt från mer lyxiga till snabbmatställen, när vi skulle äta middag. Alla hade en sak gemensamt: För små portioner. I och för sig är vi båda väldigt glupska, men ändå… Som tur var träffade vi ett holländskt par, som bott någon vecka varje sommar, i minst 10 år hos Niko.

De rekommenderade en restaurang som de tyckte om: "Eleni". De visade oss dit för en demonstration. Efter det åt vi bara där. För det första ligger det lite avskilt, alldeles nere vid stranden, och för det andra var maten supergod och äntligen: stora portioner. Efter maten bjöds man för det mesta på ett glas Raki, en sorts sprit gjord på det jästa avfallet från vintillverkningen. Närmast att jämföra med våran snaps, fast efter maten.

Möjligheten att betala med t.ex. VISA kort var mycket begränsad i Matala, och det fanns ingenstans att ta ut pengar. Därför satte vi oss på bussen till Mires, en större stad några mil inåt landet, när pengarna började ta slut. Där finns banker och post, som man behöver besöka om man vill skicka hem någon form av större brev eller paket. (Det lilla provisoriska postkontoret i Matala tar nämligen bara emot vykort och små brev.)

I Mires har de också marknad en gång i veckan. De gör om huvudgatan till en lång rad av olika stånd där de säljer precis allt, från Levi´s jeans till levande kycklingar. Hälsovårdsnämnden skulle få utslag om det varit i Sverige. Fisk och kött ligger helt öppet i medelhavsvärmen i flera timmar… Marknaden är absolut en sevärdhet.

Detta var allt vi kunde knåpa ihop om Matala. Det enda vi kan tillägga är att om man är ute efter lite lugn o ro så gör ett besök i denna by.

Håkan Ihlström & Ida Flenner


Kreta på Kalimera »




E-guide om Chania län

E-guide om Heraklion län

E-guide om Lasithi län

E-guide om Rethymnon län

42 A4-sidor och 158 bilder
Beställ Chania län »

20 A4-sidor och 72 bilder.
Beställ Heraklion län »

19 A4-sidor och 67 bilder.
Beställ Lasithi län »

25 A4-sidor och 96 bilder.
Beställ Rethymnon län »




HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera