Resebrev från Grekland 2001

 

© Text: Lars Norling

Naxos 27 juni - 11 juli

Chora stad med sina, av taktiska skäl byggda labyrinter, är en otrolig upplevelse. När det dessutom är fullmåne genom den vackra Portaran blir upplevelsen total. Vi har bott 20 minuter utanför stan på det renaste boende vi någonsin haft i Grekland, Zakarathos. När vi väl lärt oss åsnorna, lite hundskall och åtta konkurrerande tuppar blev havsutsikten över Paros en glädje att vakna till. Vi har mest cyklat och det stämmer med att ju längre söderut du tar dig desto mer ensam blir du på stranden.

För första gången på 45 år kommer vi hem med brunbränd rumpa. På stranden Plaka är det tillåtet med nakenbad men även på Agios Prokopios fanns det en plätt.

Det blåser hela tiden och vattnet är något svalare än annorstädes så det är ett perfekt ställe.

Falcon Motors är utan tvekan det säkraste stället i alla avseenden att hyra scooter. motorcykel eller cykel. Kostas är väl bevandrad med våra försäkringsvillkor och en härlig kille att möta. Han har sin sin uthyrning vägg-i-vägg med Orbital Center där bl a Apollo har sitt kontor.

Innan vi reste fann vi en reserapport om en restaurang som hette To Kastro. Vi fann den och instämmer med skribenten men vi fann bland allt botaniserade en absolut pärla - ONIRO. Det är det högsta stället du kan äta på alldeles under borgen och med en härlig utsikt ner mot stället där färjorna lägger till. En fantastisk restaurang med en liten grekisk vindmölla uppe på takdelen. Allt under överseende av en kraftig schweiziska med fem språk i bagaget. Att besöka toaletten är bara det värt mödan, då du får gå fem våningar ner och kommer in i köket bland de glada och skickliga kockarna. Huset är i fantastiskt skick och vackert utsmyckat.

Hur hittar du dit? jo när du är på väg upp mot To Kastrohittar du skyltar "Curry" och säkrast är när du står med ansiktet vid To Kastros toalett, finner du en smal gränd som går in bakom dig. Följ den 30 meter och du ser skylten ONIRO.

Plaka är den perfekta staranden. Prokopios sandbotten som ett marmorgolv. Bästa snorkelstället om det inte blåser för mycket MiklaVigli. Glöm inte att köra scooter över Chalki och gör ett inköpsbesök på bränneriet där man sedan slutet av 1800-talet tillverkar det lokala Kitron. En upplevelse för gommen och bara tillgängligt på
Naxos.

Kör upp till Figlio och ta med treckingkängorna. Med god kondition är det mödan värt att vandra upp på toppen Naxos Zas, 1304 möh. I klart väder ser du alla öar runt - Mykonos, Ios, Amorgos, Paros m fl. Kör sedan upp till Applonas, en underbar fiskeby med mycket god mat och ett väg scenario som tar musten ur den luttrade. Nordvägen hem sedan med en solnedgång förstärker sedan resmödan. Det är 36 km hem till Chora.

Vägarna på södra delen av ön är jobbiga men värd sitt guppande på den östra sidan. Stränderna är dock ingen höjdare och snorkling nästan omöjlig p g a pålandssjö.

På baksidan av Chora stad, högt uppe på ett berg ligger ett nunnekloster och intill en grotta där det är byggt ett av alla små underbara kapell. Tänd ett ljus i grottan och beundra den enormt vackra utsikten. Mer info om ön? Kontakta mig om du vill resa till denna pärla. Lotta och jag reser igen om ett år.

Lasse och Lotta

 

Naxos på Kalimera »
Fler resebrev från 2001 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera