Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa till Samos, Fourni och Ikaria. Del 1.

Arne och Birgitta

Råmanus: Birgitta
Redigering: Arne
Slutredigering (Censur): Birgitta

Fredag 20 September
Efter bra och prisvärd övernattning på Hotel Ibis vid Arlanda anlände vi till Samos vid lunchtid. En smula kort landningsbana medförde full reversering på motorerna för att få hejd på kärran innan banslutet i havet. Från "fattiga raden" på platserna 32 E och F kunde vi stiga av först av alla passagerarna. Under färden medförde vi Salamikorv samt Västerbottensost och renkött. Vi mumsade på vår medhavda matsäck i dryga timmen innan våra medpassagerare fingo sin oaptitliga orientaliska kyckling. Brödkorgen lyftes diskret ovan våra huvuden så vi ej skulle glyka ett bröd. Är det raden så är det.

Vi tog genast en droska från flyget och ned till staden. Efter trenne timmars tavernasittande med semestermythos, var det sålunda dags att äntra färjan till Ikaria. Väl så framme vid Ikaria fick vi innan skymningen sig sänkte en oförglömlig taxiresa från hamnen vid Evdilos till byn Armenistis där vi skulle ta oss husrum. Varmt Tack Erik Stenholm för tips på bra boende. Utsikten under färden längs den vindlande kustvägen var rent formidabel, ja hänförande.

Just då skymningen föll nådde vi Hotel Galini där vi avsåg ta oss boende. Jodå, Taxiföraren väntade på gårdsplanen tills han förvissat sig om att vi erhållit kontakt med Hotellägaren. Hotellet, högt beläget hade bra rum samt en väldigt trivsam utetaverna på altanen i markplanet. Utsikten över nejden helt underbar.

 

 

En sådan total tystnad det är på denna vackra ö… Vi kunde höra folk tala på långt håll. Mycket sparsamt med motortrafik, mest nyttodito. Dock finner man bilar och moppar att hyra om så önskas. Till och med öns kattor var annorlunda. De uppförde sig ej som turistkattor. Ett lite aber var dock getingarna, vilka hade vuxit och förökat sig i det gynnsamma vädret på ön den gångna sommaren. Viss försiktighet innan ölglaset till munnen föres. Närhelst en läcker omelett till bordet fördes, då medföljde tiotalet hungriga getingar. Nu hade emellertid serveringspersonalen funnit på råd, och placerade vid borden ut "rökelse" i form av små tallrikar med något som liknade indränkt sågspån. Den pyrande härden gav ifrån sig en mycket säregen doft, vilken starkt ogillades av flygfäna. I cirka en timma pyrde det i fatet.

Lördag 21 September.
Denna dag till Livadia-stranden. Belägen på bekvämt promenadavstånd från Hotellet. Morgonfika på Nikos servering med kortvågsradion riggad. Arne hittade dock ej sin mobiltelefon, så ringandet till "Ring så spelar vi" fick utebli. Birgitta fann dock telefonen just direkt efter det programmet avslutats. Vilken tillfällighet!!! Härlig utförsbacke från Hotellet, men så lagom härlig när man skola återvända. Stranden är ren och fin samt ganska så långgrund mätt med Grekiska mått. Ett par kilometer lång samt har en brant skoning upp till vägen. En tafflig strandtaverna finns, men så finns uppe på höjden en utmärkt taverna i samband med ett något lyxigt Hotellkomplex.

Dock bra och billig förtäring den lyxiga omgivningen till trots. Merparten av hotellets gäster var Tyskar och Holländare med inslag av en och annan Engelsman. Vattnet var enastående varmt och behagligt. Vi kommo att tillbringa merparten av vår tid på Ikaria just här vid denna strand.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera