Resa till Thassos på egen hand

Några betraktelser från en resa till Thassos. Vi var fem personer som reste; tre vuxna och två yngre tonåringar. Alla priser som redovisas är lågsäsongpriser.

Vi åkte med Destination Europa och de har lite sen ankomst till Kavalla (ETA är 20.35 lokal tid). Efter färjeförbindelse så är man på Thassos först framåt 22-23tiden. För den som skall fixa eget boende på ön är det en bra idé att ha fixat den första natten innan ankomst.

Vi hade fixat detta via Georgios på Mythos Travel. Via dem så hade vi bokat ett ställe som låg cirka 10-12 minuter från färjorna i den närheten av Old Harbour. Kan ej namnet och har tappat telefonnumret. Det är ett enklare pensionat som ligger på gatan till höger om Mythos restanrant i Old Harbour. Gå in cirka 75 meter på gatan så ligger detta på höger sida. Vi fick 3 dr med egen toa&dusch och gemensamt minikök för totalt €55. Alla dr gick att låsa och det fanns en gemensam dörr (med lås) in till detta lägenhetskomplex. Rent och snyggt men lite enkelt. Tanten pratar endast grekiska men sonen kan några ord engelska. Finns ett bageri längre ned på gatan och små minimarkets där man kan köpa vatten mm.

 

 

Stadsstranden ligger cirka 100 m från pensionatet och där fanns de enda strandraggarna som vi mötte på ön. Dessa gossar skötte uthyrningen av solstolar vid baren "The Drift". De var som alla andra kamakis, men de respekterade faktiskt att dottern var endast 13. Finns även en liten stenig strand (gratis solstolar) borta på udden norrut från stadsstranden där det även fanns ett perfekt "se solen gå ned"-ställe.

Finns en större strand i närheten av staden som heter Makryammos, men där kostar det pengar att bada eftersom området ägs av ett lägenhetskompex (hotell). Kostade inget att åka ned och kolla stranden om man frågade inpasseringsvakterna.

Bästa restauranten i Limenas (som är det egentliga namnet på Thassos stad) är "Mouses". Den ligger bortanför alla färjeläger i västlig riktning. Undvik inkastarställen och besök denna krog i stället. Hyfsade priser och bra mat. Tycks vara en familj som driver stället tillsammans vilket borgar för bättre engagemang än de ställen där man enbart har anställda. Hittade inget bra ställe runt Old Harbour eller i närheten av nya hamnen.

Efter att ha stannat ett par nätter i Limenas så hyrde vi bil på Potos carrental och åkte runt ön. Eftersom det var lågsäsong (hela juni och en bit in i juli är det lågsäsong) fick vi ett hyfsat pris på en helt ny bil; €175 för fem dagar. Air condition, alla försäkringar som går att få och fira mil. Vi kunde ha åkt billigare med buss, och taxi vissa sträckor, men med tre vuxna och två tonåringar inkl packning så blir det lättare med hyrbil.


Vi åkte till Potos och svängde ned vid första infarten (där det står en skylt om internetcafe). Strax för internetcafet fann vi ett litet pensionat som drivs av ett äldre grekiskt par som bott i Tyskland. Husägaren heter Vasilios Zografos, de har telefonnummer 05930-51729. De pratade helst tyska. Vi fick två rum (två dr, en med extrasäng med tv på rummet) för totalt €43/natt. Enkelt men trivsamt. Såg en textad svensk Bergmanfilm från 50-talet med hela Bergmangänget. Märklig upplevelse att se en Bergmanfilm i Grekland.

Potos är litet och krogarna är koncentrerade till ett område som sträcker sig över två kvarter. Många barer. Irenes pizzeria (som vi läst om innan vi åkte) är numera ett rejält stort ställe med bra pizzor. Vi åt på ett grekställe som hette 5F eller något liknande. Bra mat och vettiga priser.

Vi besökte även Limenaria som ligger fem minuter västerut från Potos. Ett litet större samhälle med annorlunda hamn och bebyggelse. Här letade vi reda på den omtalade krogen Captain George (eller Babi Jannis som en del säger). Från vägkorsningen i Limenaria (om du kommer västerifrån; i början av en längre backe, i korsningen kan du åka ned till hamnen, upp mot Maries i bergen eller mot Potos) kör du i riktning mot Potos, tag andra tvärgatan till vänster och där ligger krogen cirka 100 meter ner på gatan. Klassisk grekkrog med matbord på båda sidor om gatan (bilarna kryssar emellan borden). Många återkommande
gäster.

Kaptenen har rest på världshaven i 20 år. Krogen drivs av familjen och det är vanligtvis sonen som tar upp beställningarna. Man bjuds på en ouzo innan maten. Maten är mycket god samt klart billigast av det vi åt på Thassos. Är du i närheten och vill uppleva en enklare grekisk krog så är detta ett "måste".

Vi badade inte i Potos eller i Limenaria utan åkte till Alyki, fantastisk strand cirka 25 minuter från Potos på östra sidan, och den första stora stranden cirka 5-7 minuter österut från Potos (Alia ???) vid Astris Bay. Bra strand och bra vatten. Vi besökte även Paradise Beach som ligger längre norrut på den östra sidan. Tvärbrantgrus-/sandväg ned till stranden, men vi körde ned och det gick bra. Fin strand inkl enklare servering. Dottern vägrade åka tillbaka i bilen upp till stora vägen och det visade sig att det tog 7 minuter att gå upp till stora vägen.

De två sista nätterna tillbringade vi i det som kallas Golden Beach men heter egentligen Chrissi Amoudia. Drygt en mil från Limenas i sydöstlig riktning och en jättelik strand med bra vatten. Blev uppraggade av en hotellägare som tog oss till sytt lägenhetskomplex i norra delen av området. Hade tre likadana hus upp på en sluttning. Åker man från Skala Potamia på den lilla asfaltvägen parallellt med stranden så kommer man så småningom till en T-korsning. Åk till vänster så kommer du till bergsbyn Panagia, åk till höger och du kommer till ena ändan av stranden i Golden Beach. Åk rakt fram uppför en brant grusväg och du kommer till tre likadana hus. Där hamnade vi fick två fräscha lägenheter + en stor terrass för €50/natt. Magnifik utsikt över hela dalen.

Totalt sett var vi nöjda med vårt besök på Thassos. Bra stränder, en bra Grekisk upplevelse (går att fina det vanliga Grekland bortanför inkastarna på krogarna), inte alltför stort och hektiskt. Vädret var blandat; upplevde ett enormt åskoväder med dånande åska och blixtrar över hela himlen, men det mestadels varmt och skönt.

Några andra fakta:
- Solstolar kostar cirka €2,50 att hyra, en parasoll kostar cirka €2 att hyra.

- Thassos är norra greklands motsvarighet till Öland. När grekerna kommer under högsäsongen så går priserna på boende och bilhyra upp. Bästa tiden för en resa till Thassos är fram tommitten av juli och from början av september.

- Maten har blivit dyrare jämfört med våra tidigare resor till Grekland. Alla mejerivaror är rejält dyra i butikerna; €1,70 för en liter mjölk och cirka €2,00 för en halv liter yoghurt. Vatten är fortfarande relativt billigt att köpa. 6 x 1,5 liters flaskor kostade mellan €1,75-3,00. Restaurantbesöken kostar; vi tog ofta in tre-fyraolika förrätter och två-tre varmrätter som vi delade på (tre vuxna och två unga tonåringar). Notorna varierade mellan €22-43 beroende på vilka ställen vi besökte. Bäst och billigast var det hos Papa Babis (Captain George) i Limenaria.

- Eftersom många fina stränder ligger en bit från stan så bör man upp var dessa stränder finns och hur man tar sig dit, enklast (men svettigt) är med buss. En bussturlista (en A4) inkl priser finns att få på busstationen i hamnen (mittemot där de flesta färjor lägger till.

- Det finns en bra taxfreebutik på Kavallas flygplats. I avresedelen för internationella flyg finns det en sk taxfree för "all destinations". Den är mycket prisvärd när det gäller sprit. Faktiskt bättre priser än i vanliga butiker, vilket är ovanligt för flygplatsförsäljning numera.

Hälsningar Arne Sjöblom med familj från Sala

 

Thassos på Kalimera »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera