Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa till Samos i juli

fter att i flera år haft Samos i tankarna kom vi så äntligen dit! Första gången vi tänkte åka drabbades ön av en stor skogbrand och därmed grumlades våra planer för några år framåt. Det var lika bra att vänta tills ön återhämtat sig någorlunda.

I år så kom vi då iväg; jag, min man, svärmor och svägerska. Min man firade sin femtionde födelsedag och resan var en form av present.

Vi tillbringade två varma veckor på ön. Det var 35-40 grader och sol varje dag! Vi bodde utanför Pythagorion med utsikt över flygplatsen, vilket inte störde alltför mycket. Det var ganska häftigt att se planen komma strax över parasollen vid stranden. För övrigt en mycket fin strand med sand och bra botten, restauranger i närheten för lunch i skuggan.

Pythagorion var en mysig ort med fin hamnpromenad och flera trevliga restauranger. Vi vill främst rekommendera Taverna Lakis som ligger strax ovanför hamnen på vägen mot Samos stad. Man kan följa bilvägen eller ta trapporna från hamnpromenaden - men detta kräver kondition! För vår del räckte det med trapporna från gatan och upp till restaurangen. Vår sista kväll tillbringade vi där som enda gäster och fick kunglig uppassning. Ägaren rekommenderade dagens fångst och bjöd på fruktsallad till efterrätt. Mycket god mat till humana priser! Utsikten över Pythagorions hamn var magnifik. Ägaren hade varit i Sverige några gånger och skylten utanför var på svenska.

Några turer gjordes också, trots värmen
Vi tog lokalbussen in till Samos stad och vandrade runt en dag. Inte mycket att se och en hel dag blev för långt. En sevärdhet var ett Supermarket inrymt i en gammal taklös byggnad.

Jag och maken gjorde några kortare turer på moped och utforskade några mindre byar. Hittade bland annat ett trevligt stenlagt torg i byn Mytilini där de grekiska gubbarna satt och drack kaffe i skuggan. Väldigt grekiskt!

En dag hyrde vi bil (med luftkonditionering) och åkte runt ön. Det var märkligt att se skillnaden i de olika dalarna - några där skogsbranden dragit fram och svarta sönderbrända träd fortfarande stod kvar. I nästa dal syntes inte ett spår utan allt grönskade. Samos är en väldigt grön ö, särkilt på den norra sidan.

Att passera ön högsta berg var också en upplevelse
Vi hade på Kalimera läst om bergsbyn Manolates och lät bilen kämpa sig upp dit. Vi hade också läst att det skulle finnas en bra taverna högst upp i byn, Taverna Lucas. Bilen fick vi lämna vid en stor parkering i början på byn och sedan var det vår tur att kämpa oss uppåt. Vilken pärs! Speciellt för svärmor var det tungt men så småningom, efter många trappor och vindlingar åt olika håll, var vi uppe. Vilken utsikt! Och maten var mycket god - inget annat än grekisk husmanskost men vällagad och serverad av trevlig familj.

Vår tur fortsatte och nästa stopp var i fiskebyn Kokkari. Nästa gång jag åker till Samos ska jag bo här! Vilken härlig by! Vårt stopp blev dock inte så långt då ett åskväder dök upp. Det enda under två veckor och det blev heller inte långvarigt. vi fortsatte åter mot vårt hotell men han stanna till vid ett jättelikt Supermarket strax utanför Samos stad. Att rekommendera om man har möjlighet att ta sig dit. Klart lägre priser än i närbutikerna.

Dagen för hemresan kom ju så småningom, vare sig man vill eller inte. Skönt att slippa sitta någon längre tid i en buss - endast fem minuter till flygplatsen! Dock långt köande och trängsel i den pyttelilla avgångshallen. Men en ny hall är på gång och förhoppningsvis är den klar nästa gång vi kommer. För återvänder -det gör vi!

Åsa och Cohnny Skoglund

Samos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera