Resebrev från Grekland 2002

 

© Text & Bild: Benny & Rolf

Kreta - Ammandura

Ammandura!
Efter ca 4 timmars flygresa från Landvetter, Göteborg anländer vi till flygplatsen i Heraklion i utsatt tid. Det första som slår oss är hur smidigt det går igenom bagage utlämning och till den väntande bussen. Resan till vårt mål Ammandura tar endast ca 20 minuter. Vårt lägenhetshotell Anna ligger självklart en bit från vägen och vi får snällt gå 250m med våra "lätta" väskor.

Ammandura är en typisk grekisk turistort med alla obligatoriska ingredienser med relativt stark trafik på genomfartsgatan, här ligger också de flesta affärer och restauranger.

Shopping: I själva Ammandura finns det för oss svenskar med tanke på valutan inte mycket som är direkt prisvärt. Kanske är tex smycken dock fortfarande relativt billigt. Det finns en supermarket av format större en bit utanför själva centrum som är värt att besöka. Dit tar det ca 20 minuter att gå. Annars är det nära till Heraklion. Med buss tar det mindre än en halvtimme. Där finns det moderna handelsstråk varvat med den gamla typen av marknadsplatser.

Bad: Stranden i Ammandura består av fin sand men det kan det förekomma stenar strax invid strandkanten. Det är relativt barnvänligt åtminstone för något större barn eftersom det inte blir vråldjupt i vattnet med en gång. Vattentemperaturen är behaglig och ligger mellan
25-27 grader. Det finns en större poolanläggning precis invid strandkanten nära vårt hotell som sköts på ett mycket bra sätt. Att hyra solstol här kostar 3 Euro/dag.

Restauranger: Det finns som vanligt ett flertal i området men den som vi fastnade för allra mest ligger ett stenkast från vårt hotell och heter Dimitris. Vällagad mat, rikliga portioner och trevlig personal. Prisbilden har tyvärr höjts betydligt från föregående år men vi äter ändå billigare än här hemma!

Hotell Anna: Ett trevligt familjedrivet hotell med ett bra läge nära stranden. Städningen sköts utan anmärkning. Hotellet ligger som nämnts tidigare en bit från genomfartsleden vilket gör det lugnt och behagligt och barnen kan utanvidare röra sig i närområdet.

Sammanfattning: Ammandura är den naturliga badorten för de som bor i Heraklion. Framåt eftermiddagarna fylls stranden på av människor som vill koppla av och svalka sig i den 40 gradiga värmen. Vi träffade få skandinaver desto fler från länder som Polen, Slovakien etc.

Prisbilden har nämnts tidigare och tyvärr har den höjts till en nivå som vi inte har varit vana vid. Kanske är det en orsak till att researrangören Appollo har dragit ned på hotellplatser i området. Att hyra bil är prisvärt och det är tex endast 70 km till den södra delen av ön där det finns härliga stränder. Vi har varit på ett flertal orter på Kreta genom åren och Ammandura var inte dåligt men kanske finns det andra ställen som är väl så bra!

Hälsningar från
Fam.Dahlgren/Anden
Text Rolf Anden
Foto Benny Dahlgren

 

Kreta på Kalimera »
Fler resebrev från 2002 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera