Öluffa från Kreta. Del 1. Kreta.

Råmanus: Birgitta
Redigering: Arne
Slutredigering (Censur): Birgitta

Birgitta hade planerat att besöka 14 öar i den Grekiska arkipelagen under de 28 dagarna färden skulle vara, men fick redan innan start göra en omprioritering. Minskades sålunda antalet öar högst väsentligt till nio. Vi kunde emellertid så här i efterhand konstatera att vi ändå bott på 14 olika ställen och besökt 9 öar denna fagra Majmånad. Detta år tog vi oss för att resa med två stycken ryggsäckar i stället för som vanligt en enda- gemensam dito.

Totalvikten vid incheckningen stannade dock strax under tio kilo för båda ryggorna, Klädespersedlar har vi med oss i mycket blygsam omfattning eftersom vi efter behov under resan alltid lämnar vår tvätt till öns lokala tvätteri. Kostar cirka 5 € för lika många kilo tvätt.

Först när vi till Kreta och Chania anlänt var det i egentlig mening möjligt att lägga in resrutten, eftersom rederierna först i månadsskiftet April/Maj fastställer de nya försäsongstiderna. Vi valde då den motsatta färdvägen gentemot ursprungsplanen .

Snittkostnaden för boendet i Maj landade på 23 € /natt för dubbelrum/studio. Vi har betalt inalles 100 € för buss och Taxi, och då ingår långfärdsbuss på Kreta. Det är 22 mil mellan Chania och Agios Nikolaos. Till detta kommer så flygtaxi vi anlitat vid tre tillfällen. Vi lade ut en del extra pengar på inrikesflyget mellan Rhodos och Santorini, men må det, sträckan avverkades på 35 minuter i stället för 36 timmar med färjor via Naxos. 2 x 80 € kostade flyget.

Det lär ska finnas stand-by-biljetter till halva priset, men vi kunde förstå att dylika biljetter mera sällan fanns att uppbringa. För färjeresor har vi betalt strax under 200 €, men då har vi som sagt rest väldigt mycket och långa sträckor. Vi har dock alltid haft tur med väder och vindar och kunnat avnjuta merparten av tiden på soldäck.

Matkostnaderna har denna resa kunnat hållas nere eftersom man ej kan äta så mycket på soldäck. Många äro de öar vi passerat men ej landstigit på. Förvisso kunna det stundtals kännas tungt att passera favoritöar som exempelvis Nissyros, Amorgos och Astypalaia, utan att gå iland, men det får man ta när målet är Kastelorizo.

Kostnaderna för våra middagar har varierat mellan 11 och 27 € för 2 personer allt inkluderat. Snittpriset hamnade dock på blygsamma 16 €, och det är i stort sett samma pris vi har betalat de senaste åren. Man ska ju alltid kolla prisbilden i menyn innan man beställer, men det låter sig näppeligen göras i försäsong, när ingen meny finns. Därav vårt rekordpris på 27 €. Vid de tillfällen då vi ätit lunch har priset legat runt 8 €, men så länge vi hade kvar av det torkade renköttet tarvades icke någon lunch på lokal.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera