Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa från Kreta. Del 3. Milos & Sifnos.

Milos mitt i natten. En liten vänlig farbror tar genast hand om oss och visar vägen till ett utsökt bra och billigt boende uppe vid den stora kyrkan just ovanför hamnen. 124 trappsteg är det från hamnen. Stor altan med grandios utsikt över hela nejden. Därefter skön sömn hela natten. Vi tillbringade förmiddagen med att strosa runt i Adamas hamnområde och provsitta diverse tavernor.

Eftermiddagen tog vi enligt god sed och vänja lokalbussen upp till Plaka för att därstädes intaga kvällsvarden. Vi hittade en liten helskön taverna där matsedel var ett mera okänt begrepp. Kocken bjöd alla gäster till köket för att visa vad huset förmådde i matväg. Tvenne huvudrätter funnes denna kväll, men i övrigt bara lokalbefolkningen samt därtill vi två turister. Det började blåsa något rent exempellöst, så vi bestämde oss för att snabbt återvända ned till Adamas och vårt rum. Eftertrötta somnade vi ganska tidigt denna afton i de hypersköna sängarna, trots att den fördömda kyrkklockan väsnades två ggr i timmen natten igenom.

 

Skrotbil på Milos.

 

 

Onsdagen inleds med ett idogt SMS-ande. Sonen Janne gratuleras på sin 35-årsdag. Appropå SMS. Denna resa har det SMS-ats i en omfattning av mera sällan skådat slag. Rena terrorn kunna någon hemmavarade Kalimera måhända tycka. Emellertid har det ävenså strömmat in SMS från Svenskbaserade trånande Kalimeror. Nya begrepp har tillkommit. "Smyg-SMS" "SMS-Kvot" Terror-SMS" mm mm. Konstiga begrepp för den icke invigde måhända, men väldigt roligt för alla oss inblandade. Att det denna onsdag är snålblåst och lätt regn samt bara 17 grader i luften, det glömmer vi helt att meddela alla hemmavarande. Trånandet efter årets Greklandsresa kunde ju rentav upphört då, och det vore ju synd.

 

Ouzo. Milos.

 

I brist på sol och bad kollar vi in ortens affärer. Super-market, på 75 kvm, har just denna dag öppnats. Gud vet var öborna annars handlar?? Det finns ju bara små minimarket och knappt det. Arne inhandlade till öbornas ohöljda förvåning en fyralitersdunk med joniserat vatten samt tvenne glaskrus vardera innehållande två liter Ouzo. Vid kassan hjälpte alla till att för A förklara det olämpliga i att späda ut Ouzon med joniserat vatten avsett för strykjärn. A hade väldigt skojigt och framhärdade i att denna mix ger en gudadryck vida känd uppe i det kalla Norden. Ouzon kostade 8,7 € per pava och det joniserade vattnet 1 € för fyra liter inkl dunken.

Strax därpå i gränden intill, hällde vi ut det joniserade vattnet i en blomkruka samt fyllde över fyra liter Ouzo i dunken, i och för snabbt hemskick till suktande vän i Bandhagen. Hemskicket kostade 19 € för vikten strax under fem kilo. Anlände Bandhagen tre dygn senare och öppnades i jubel. Arne firade med isad Skåne samt rikligt med torkat renkött som tilltugg.


Torsdag 9 Maj. Vi väcktes brutalt av att man drog igång en cementblandare årgång äldre just nedanför vår öppna altandörr. Här skulle göras i ordning inför den väntade turistsäsongen. Vårt uppbrott från Hotellet blir snabbare än eljest på grund av oväsendet utanför. Noteras ska att de elektriska vattenkokarna numera verkar vara standard på alla rum.

Vi har redan inhandlat färjebiljetter till Sifnos. Bra väder idag, men madame vi hyrt hos befarar ändock att Dolfinen kan ställas in på grund av vind och vågor. Dolfinen går dock prick på tidtabell klockan 14.00. I väntan på avgång passar vi på att låta klippa oss. 9 € är bra pris. Från Milos till Sifnos tog det bara 55 minuter. Arne fick en vän för livet i form av en 4 månaders Rotweilervalp på övre däcket.

Väl anlända till Sifnos sutto vi oss genast ned på strandfiket. Arne tog en promenad upp till Pension Dorotea, där vi bodde i Maj 2001, men Pensionatet hade ännu ej öppnat för säsongen.

 

Resa med hund på färja i Grekland.

 

Milos på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera