Guide om den grekiska ön Syros.

En avkopplande semester på Syros

© Text: Arne och Birgitta

Fredag 19 September.
Vi övernattar fredagen den 19 September å Ibis Hotel, Arlanda för tidig avresa lördag morgon den 20 September. Sas-Snowflake ska ta oss till Athen lördag morgon.

Lördag 20 September.
Tidig avresa 06.00 Priset för resan ligga runt 1340 Sek pp t.o.r. Bekvämt att resa reguljärt med SAS Snowflake. Benutrymmet en fröjd bara det. Vi medförde proviant i form av rökt renfilé . Drycker inhandlades ombord. Vi landar på Athens nya flygplats 09.40 lokal tid. Buss till Pireus. Nu känna vi att det är semester. Bussturen från den nya flygplatsen tog en timme och kostade 2,5 € pp. Birgitta förfasade sig över att Arne tog sig för att byta om till shorts i bussen!!!

Ett krus kyld Retsina få konfirmera att vi nu ånyo anlänt till Grekland, det land vi kommit att trivas så bra med. Kruset avnjutes å hamncafe i Pireus.

Vid pass 14.00 borda vi färjan till Syros. 15,5 € pp. Om allt fungerar ska hotellägaren möta upp vid hamnen och ta oss till sitt förträffliga Hotel med namnet Argo . Färjan är av äldre modell, men fullt funktionsduuglig. En smula långsam bara.


 

Vi fingo tipset om boendet från B.O som tillsammans med Anita bott på detta Hotel.. B.O bokade in oss redan i torsdags förra veckan då de var på plats. 30 € per natt.

Resan tog tid, men vad gör det när vädret är vackert och semestern påbörjad. Väl framme vid Syros kunde vi konstatera att det finns ett stort skeppsvarv mitt i hamnen. Hamnområdet bar prägel av den Italienska eran. Många hus i gul färg och med vackra utsirade Venetianska balkonger.

Jodå, Hotelägaren Jannis mötte upp vid färjan samt bjöd oss en guidad tur över Syros och ned till den lilla byn Kini där hotellet är beläget. Serpentinväg för hela slanten, både upp från hamnen och ned till byn. Jannis är en i alla avseenden trevlig karl, och därtill en fullvärdig ambassadör för sin ö.

Fina studios med riklig utrustning och därtill klimatanläggning. Vi taga oss en promenad ner på byn att intaga en för oss sen middag (21.00) på Taverna Sunshine.

Söndag 21 September.
Efter skön sömn intaga vi morgonkaffet ute på vår stora altan. Kav lugnt, icke ett ljud hörs. Temperaturen dryga 25 grader och ej ett endaste moln.
En lunchpromenad ner till byn för att sitta Taverna och beskåda folklivet.
Mycket måttlig fordonstrafik, och detta främst betingat av att vägen slutar i byn.
Efter några timmars skön siesta återvända vi nu ner till den trivsamma Tavernan för middag.


Man servera delikata rätter till vänliga priser. Middag för oss inklusive ett krus vin eller två betinga pris på mellan 11 till 14 €. Menyn är dock som alltid i eftersäsong en smula begränsad i utbudet. Denna söndagkväll bommar Tavernan igen redan 21.30.

Måndag 22 September.
Husets katt anländer samtidigt med morgonekot. Trakteras genast med en burk tonfisk i olja.
Efter intensiv altansittning med morgonekot fram till klockan 10 lokal tid, erbjöd hotellägaren oss fri skjuts in till staden, Hermoupolis, vilket vi tacksamt accepterade.

Hamnområdet domineras helt av det jättelika skeppsvarvet med tillhörande kranar. Man renovera på detta varv fartyg upp till ett deplacement på 110.000 bruttoton. Viss nybyggnation förekomma även.

Färjebiljetter till Naxos för morgondagen inhandlades samt plundrades bankomaten på 400€.

Vi promenerade marknadsgatan upp till senatstorget, Plateia miaouli, att där under palmernas skugga avnjuta varsin öl samt att folklivet beskåda. Stadshuset i nyklassististisk stil. Stadshuset lär även ska inrymma stadens museum samt Regionparlamentet. Hela detta jättelika torg är belagt med vackra marmorplattor.

Vid pass 13.30 fick det så bli en taxi hem till Kini. Fem € kostade denna resa.
Väl i Kini sutto vi oss ned på strandtavernan att klyva ett krus vitt. Så helt underbart att under pinjéträdens skugga lyssna till vågskvalpet från stranden. För övrigt en utmärkt badstrand.
Åter till studion för behaglig siestasömn.

Dags sålunda att packa ränseln inför tidig avresa till Naxos på tisdag morgon vid pass 07.00. Hotellägaren har lovat oss att bjuda fri skjuts ner till hamnen vid 06.20.

Kvällen nu. Skola testa den lite större Tavernan just vid busshållplatsen. Utbudet synes vara något större, men ej antalet gäster. Vi kunna emellertid finna oss varsin förträfflig maträtt ur menyn. Helkruset Retsina kostade bara 3€.
Vi ville gärna se det vida berömda ringtricket som Blassis på denna Taverna exercera bruka, men Blassis var oturligt nog ledig denna kväll.

Hem vid 22-tiden.

Tisdag 23 September.
Väckaren drar liv i oss 05.30. Hotellägaren skulle hämta oss med sin bil 06.15. Icke en skymt av bil med ägare vid utsatt tid. Arne ned att väcka Jannis som försovt sig. Resan längs serpentinen gick i rasande fart med yrvaken förare. Vi han ändock komma med på färjan, om än knappt.

Denna färja borde huggits upp för länge sedan. En veritabel rostburk med namnet Daliana.
Vi hurra för den resan när vi kom till Naxos fram.

Efter en dryg halvtimme flydde vi sot och buller på akterdäck och tog oss in i cafeterian en trappa ned. Varsin mugg kaffe kom att sitta fint.
Ändock exakt på tidtabell anlöpa vi Naxos hamn. Vännen Vaggelis hämtade med hotellets minibuss för färd till Hotel AG.Prokopios.

En lunchpromenad via kustvägen till Ag.Marina och taverna Gorgona, att dela ett krus vitt hör bara till varje Naxosbesök. Vi kom att bli sittande därstädes i dryga två timmar. Att bara vara här och nu är en upplevelse i sig

Efter att ha inhandlat förnödenheter blev det så tid för ett par timmars sömn.
Lite senare under eftermiddagen fingo vi oväntat besök. Familjen Henekull kom och hälsade på. Senast vi sågs var på Rhodos i våras. Vi erhöll även besked att Bridge med mannen sin befann sig på byn inkvarterade å Hotel just nere vid strandområdet. Bridge hade drabbats av en olyckshändelse där ena benet skadades illa.
Vi sammanträffade på strandcafe och vips en liten Kalimeraträff med sex deltagare. Bridges dotter Anna kom även att hälsa på. Dottern arbetar inom turistnäringen på Naxos. Dottern talar klockren Grekiska oaktat hon ser så typiskt svensk ut.

Efter trivsamt umgänge med gänget gick vi hem till Hotellet.
I kvällningen den vanliga promenaden till Taverna Gorgona vid AG. Anna. Maken till god mat få man leta efter i övärlden. En komplett middag med vin och allt hamna under 15€. Lite knepiga rutiner bara, för förstagångsbesökaren.

Onsdag 24 September.
Samma utmärkta sommarväder denna dag. Efter en lång frukostsittning på solaltanen taga vi ånyo promenaden längs strandvägen till Ag. Anna. Icke att glömma det obligatoriska stoppet vid Fotis Taverna för intagande av ett krus vitt till facilt pris på 1,70€.

Vi fortsätta via Gorgona till våra favoritbadklippor strax bortom Ag.Anna. Alltid till vårt förfogande närhelst vi till stället ankomma.
Klipporna ligga en smula avsides, strax nedanför den lilla kyrkan på bergets krön.
Här kunna vi sitta att sola samt taga oss bad vid behov när värmen bliva alltför svår.
Dags att taga promenaden hem vid 15-tiden. Vi är även denna dag inviterade till Bridge å cafenian i centrum. Det förefalla troligt att Bridge och Ulf följa oss till Syros nu på Söndag. Vi bestämde oss tidigt denna morgon att resa åter till Syros, denna för oss så spännande ö. Därmed sprack med besked hela förplaneringen inför denna resa.

Vi har redan via SMS kontaktat Jannis på vårt Hotel i Kino för att boka oss in därstädes från o med söndag och fram till fredagens avresa till Athens.

Vi erbjuda vännen Vaggelis att få se honom som vår gäst vid middag å Taverna Gorgona fredag alternativt lördag. Vaggelis accepterade genast vår invtation. Nu den allerstädes lika trivsamma promenaden via Fotis Taverna och fram till Taverna Gorgona.

Utbudet är som alltid enormt. Säg den som icke finna sig sin favoritmåltid på detta eminenta ställe.

Väl framme beställde vi ostpinnar för två som förrätt samt tog Arne en schnitsel med pommes frites,medan Birgitta fastnade för ostbricka. Ett krus vitt hämtades vid tunnan. Hustruns räksallad till förrätt var delikat liksom ostkrokarna.

Hemvägen som traditionen bjuda längs kustvägen. Biljetter för söndagens färjetur tillbaka till Syros inhandlas vid Zas Travels i AG.Anna.
Enastående mild kväll med svag cykladvind och stjärnklar himmel.

Torsdag 25 September.
Fortsatt varmt och vackert väder. Framåt halvelvatiden bär det av till klipporna vid AG.Anna för bad och sol igen. Vindarna ha nu tilltagit och sanden yr.

Nja, kanhända väl mycket vind!!!. Efterhand får flertalet badgäster nog och promenerar hemåt, så göra även vi.

Förvånande mycket turister vid AG.Prokopiosstranden alla vindar till trots.

Efter siestasömn togo vi ånyo kontakt med Bridge o sällskap för överenskommelse om träff inför aftonens middag.
Framåt halvåttatiden blev det enligt god sed och vänja promenaden till Gorgona för kvällens kulinariska högtid. Vinden synes nu vara på väg att mojna.

Väl på plats beställde vi som förrätt fem stycken av dessa delikata friterade ostpinnar. Ej att förväxla med Saganaki. Som huvudrätt panerad skinkschnitsel. Men Gud så gott.
Eventuellt kommer Bridge och hennes man att ansluta strax om det onda benet så medgiva. Jodå de anslöt strax efter vår ankomst . För dem var detta första besöket på Gorgona.

Vi blevo bjudna på kvällens middag. Något oväntat för oss, men bara att tacksamt acceptera.

Väl hemma vid Hotellet kom nästa överraskning. Våra rumsgrannar, Norrmännen, hade dragit ut alla våra reseberättelser att använda till sin öluffartur. Att vi var Arne och Birgitta hade de ingen aning om.

Fredag 26 September.
Denna morgon i lugnets tecken. Våra rumsgrannar Norrmännen, ska idag fara vidare till Santorini inför hemresan i morgon lördag. Efter avsked taga vi ånyo den vackra promenaden ut till AG..Anna och badklipporna därstädes. Vi skicka ett antal SMS hem till alla vännerna. Helghälsningarna tycker vi är viktiga.

Hemma igen runt tresnåret att vila siesta. Ej alls mycket gäster här nu. Kan det vara 9 rum av 19 som är uthyrda? Framåt eftermiddagen anlända dock nya gäster.

Nu vid sjutiden har det ånyo blivit dags att ta kvällspromenaden till favorittavernan inför ännu en kulinarisk höjdpunkt. Matutbudet förmenas uppfylla alla krav som ställas kan avseende det Grekiska köket. Denna afton intaga vi som förrätt Ostrullar och till huvudrätt Stifado. En stifado värd namnet.

Vinden ha nu tilltagit i styrka och de yttersta borden ut mot havet, de eljest så attraktiva, gapa tomma. Nu fylles i stället borden längre in i lokalen där det är lugnt och stilla.
Ett väderomslag synes vara på gång till natten. Mörka blåsvarta moln grupperade sig vid horisonten strax innan solen gick ned.
Vi avsluta måltiden med varsin Greece Cooffe samt Metaxa. Vandringen hem i blåsten blev problemfri enär vi turligt nog tagit med oss våra tröjor.

 

Lördag 27 September.
Vakna vid halvåttatiden. Mörka moln fara fram i skyn. Blåsten har hållit i sig under natten. Kaffet färdigt vid åtta. Nu invänta vi Ring så spelar vi med start 09.00 lokal tid.

Nya rumsgrannar måste ha anlänt i nattens sena timmar. Alla tre rummen på vår gavel är nu upptagna.

Molnen blåsa nu bort tacknämligt nog. Viss vind, men ej så det stör. Vi taga ånyo promenaden till AG.Anna för att njuta vyn över havet. Den gamle Skopelitis kommer ångande i sundet mellan Paros och Naxos. En syn för Gudarna.

Madame vid Gorgona kommer fram att försäkra sig om vår närvaro på Tavernan i denna afton. Månne en överraskning vänta??.

Efter sedvanlig skön siesta taga vi stegen över till Bridge och Ulf vid Tavernan där de bor. Dock ingen reagens på vårt mobilmeddelande. Kanhända de sova sen siesta eller är på annan plats.
Vi avse att strax ta strandpromenaden till Gorgona för avskedsmiddagen.

En i sanning vacker promenad. Men, ack så öde så här års. Lagom framme vid Gorgona kunna vi från parkett beskåda solnedgången över bergen på grannön Paros. Att vi aldrig bliva mätta på denna upplevelse...

Nu att botanisera i Tavernans digra helgutbud. Många gäster förväntas, det kunna vi se av det enormt rika sortimentet. Arne sin vana trogen beställde en jätteschnitsel, medan Birgitta tog en soppa samt Rysk sallad.

Alltfler gäster strömma nu till. Som vi förmodade lär här bli fullsatt innan kvällen gått till ända. Stället är vida känt på ön, och arrangerar såväl bröllop, barndop som företagsfester. Vi kunna förstå att bordskapaciteten är enorm. Detta såväl sommar som vinter.

En kvalificerad gissning hamna på 500 platser. Till detta ska så läggas den jättelika takaltanen. Mera troligt brukas denna endast i högsäsongstid.
Tillvägagången för beställning på Tavernan kunna nog vålla visst bryderi för den nytillkommne, men det lösa sig alltid till sist.

Då det var dags att betala fick vi förutom varsin bjudmetaxa även som gåva en helflaska av husets egna vin med Gorgonaetikett och allt. Hembäres i triumf.

Söndag 28 September.
Vinden ha under natten mojnat och det känns väldigt varmt ute. Vi packar vårt lilla bagage på endast tio minuter. Vid lunchtid far vi in till hamnen i Naxos stad att invänta färjan Blue Star Itheria som med avgång 14.20 ska ta oss åter till Syros och Kini, där vi ju förra veckan kom att trivas så bra. Hotellägaren ska möta upp vid ankomsten till Syros.

Det är påfallande många passagerare på denna färjetur. Men, heltvisst, en smula plastiga är de dock dessa nya Blue Star-färjor. Lägg till detta att förtäring ombord via serveringarna är dyr minst sagt.

Tvenne små Mythos betinga pris på 3,20€ per styck. Nu är detta inget akut problem enär flertalet resenärer medföra egen skaffning inhandlad iland. Såvitt vi kunna förstå går denna färjan först till Mykonos samt därefter via Tinos till Syros. Vi beräkna restiden till tre timmar.
Nu anlända vi till Mykonos efter att ha gått längs kusten i cirka 20 minuter. Förefaller vara en vacker och spännande ö som vi ännu ej utforskat.

Kort uppehåll och så bär det av till grannön Tinos. Färden dit tar bara dryga 20 minuter. Av vad vi kan skåda från hamnen är även Tinos en vacker ö. Vi ha ju tidsutrymme att ta vägen via Tinos till Pireus i slutet av veckan om vi så önska. Kunna i så fall ske på onsdag.

Så åter på Syros. Jannis hämtar som avtalat direkt vid färjan och kör oss till hotellet. Vi erbjudas en paradstudio högst upp med två rum samt dito altaner. Accepterade genast.
Vi notera att dett här på Syros är i princip vindstilla. En bjärt kontrast till blåsten på Naxos.
Nu sänka sig skymningen över Kini. Varenda ljud hörs över hela byn. Så rogivande med detta lugn.

Vi undrar just hur många turister som bor i byn denna vecka. Ner till vår trivsamma lilla taverna Sea-side. Vi kan i afton sitta vid utebord just tre meter från havet och med stilla vågskvalp.
Men, nog finns turister här fortfarande. Bara på denna taverna kan vi räkna in ett tiotal.
Som närmaste bordsgrannar har vi en norsk familj. Far, mor samt tvenne döttrar i 17-20 årsåldern. Troligen från Oslo. Förmodligen nyanlända.
Alltnog, vi vandrade omsider också hemåt, dock med vetskap om att vi ännu ha nästan en vecka kvar innan det är dags för hemfärd.

Längs hemvägen till studion anslöt den magra tigrerade katten som Arne i förra veckan trakterat med tonfisk. Katten följde oss hela vägen upp till nya studion, och belönades med för ändamålet inhandlad Corned Beef.

Efter vederbörligt kalas kom kattens inbyggda elverk igång. All skygghet försvann och vi voro sålunda begåvade med en huskatt.

Måndag 29 September.
Samma utmärkta väder även denna dag. B.O sms-ade ett förslag till dagstur. Kanhända vi testa denna tur i morgon? Vid siestan var det stort behov av den förnämliga klimatanläggningen för att uppnå rimlig sovtemperatur i studion. Ungkatten anlände vid 16-tiden och trakterades med tonfisk. Katten förefalla ha sett sig funnit det perfekta hemmet. Spinna likt ett 20 Kw elverk och ligga alltid prydligt under altanbordet nu.
Vid 17-tiden gå vi ned till byn att söka busstur in till Ermapoulis. Vi har ju ännu ej visiterat staden annat än i samband med färjors ankomst respektive avgång.

Bussen kostade 1 € pp och gick längs serpentinen ned till Ermapoulis. Vi gingo genast in att handla färjebiljetter för fredagens resa åter till Athen. 2 x 30 € kostade resan. Avfärd fredag 14.00 med ankomst Pireus 16.10. Snabbfärja. Men dyrt!!!

Sitta nu Cafenia i hamnen i väntan på bra tips på mathak här. Frågan nyss avsänd till B.O.
Emellertid fingo vi tips från den lokala serveringen att vi skulle ta turen in i första gränden, för att efter vandring fyra block upp finna Taverna Bakxos, där lokalbefolkningen flockas var kväll. Vi anammade tipset och funno oss en Grektaverna värd namnet. Enda haken visade sig vara att Tavernan visst skulle öppna först vid pass 20.30...

Alltså tog vi kvällsbussen åter till Kini vid halv åtta. En udda och oväntad upplevelse. Resan visade sig vara rena sightseeingturen, och tog dryga timman. Vi passerade åtta byar längs denna färd med vindlande serpentiner. Vi åt middag lokalt efter återkomsten till Kini i stället. Ett gott val. Middagen på stortavernan var superb. Vi njöto av såväl atmosfär som den milda sommarkvällen.

Tisdag 30 September.
Detta blir en varm dag. Redan vid åttatiden på morgonen är det dryga 27 grader. Nästan vindstilla. Det stora vindkraftverket uppe på berget invid stenbrotttet står stilla.
Morgonekots väderrapport hemifrån berättar om temperaturer runt noll samt regn och rusk.

Vår plan att ta en längre promenad längs kustlinjen skrinlades till förmån för Tavernasittning i svalkan vid stranden under pinjeträdens skugga.
Hem för ett par timmars siesta med klimatanläggningen på 19 grader.

Vid 17.30 togo vi återigen promenaden ned till byn för att invänta kvällsbussen in till Staden. Våra vänner Amerikanarna kom och bytte några ord samt överlämnade tips på prisvärda Hotel i Athen. Bussen anlände dryga timmen senare och förde oss in till staden på dryga 20 minuter.

Promenaden upp längs marknadsgatan bjöd dofter av färska kryddor, primörer samt allehanda läckra maträtter från butikerna.
Vi kom enligt god sed och vänja att inhandla ett par Cd-skivor med instrumentalmusik. Nog ha vi redan ett rikligt sortiment av dylik musik, men vi kunna aldrig uppnå mättnad.

Varsin kall öl i gränden smakade extra gott. Turisterna här i staden är nu en bristvara helt uppenbart. Inne i slaktarens butik pågick undervisning i Bouzookimusik. Slaktaren samt elev övade samspel. Efter hovsam förfrågan erhölls acceptans att ta en bild. Ljusförhållandena voro dock ej de allra bästa.

Birgitta iväg att handla in tre kilo av dessa små bruna lökar som vi hemma använda i samband med tillagning av grekmat. Därtill ska en burk äkta grekhonung från ön inhandlas.
Den grekiska honungen står kvalitetsmässigt i en klass för sig.

Nu vid pass 19.30 änntra vi bussen för hemfärden till Kini. Samma sightseeingtur som under gårdagens resa via de åtta byarna, och med en vindlande serpentinväg på branta klippstup.
Åter Kini runt halvnio. Genast in på stora Tavernan att beställa middag.

Just nu är vi de enda gästerna förutom ett medelålders grekiskt par. Kvällen är varm och något behov av tröjor finnes ej. Ett brittiskt par anlända nu. Trettio bord, men endast tre av dem besatta. Grekö i lågsäsong!
Väl hemma vid Studio Argo upptäcka vi emellertid att det faktiskt anlänt nya gäster. Tvenne svenska par från Nyköpingstrakten. De sitta bara och njuta över havsutsikten och stillheten.

Onsdag 1 Oktober.
Ånyo en varm dag. Parasollen å altanen vecklas upp redan vid åttatiden på morgonen för att svalka giva. Vår plan att denna dag ta promenaden över bergen och att via gamla staden vandra ned till hamnen fick genast skrinläggas.

Vid halvtolvtiden gingo vi ned till strandtavernan vid busshållplatsen att invänta transport in till staden.
Efter ett krus vitt anlände så den gamla Scania-bussen och tog oss till begärd destination på tjugo minuter.

Längs marknadsgatan spatserade vi upp till senatstorget att iakttaga folklivet därstädes. Lite shoppande senare var det bara att ta bussen hem igen. Värmen nu extra tryckande.
Hem för siesta med klimatanläggningen kvickt upp på 19 grader. En gudagåva i denna hetta.

Två timmars vederkvickande siesta senare notera vi en del moln samt något svalare temperatur. Det tackar vi för. Vad vi nu kan förstå finns här i Kini endast tre tavernor öppna. De två längs hamnstråket och därtill en pytteliten servering en bit upp längs gatan.

Vi sitta altan att lyssna på Dagens eko fram till dess det bli dags att gå ut och äta middag.
Promenaden ned just när mörkret faller. Vi välja i afton Taverna 2, den större.

Ett sällskap greker ha i afton ett långbord bokat. Medelåldern strax under den på kyrkogården. Sällskapet har omåttligt skojigt och det lokala vinet flöda i strida strömmar. Efter hand ansluta allt flera till sällskapet och långbordet bli under kvällen allt längre.
Den ende i tjänst varande kyparen har det minst sagt stressigt. Är därtill porträttlik hotellägaren i Fawlty Towers, John Cleese.

Vi när dock en fundering beträffande grekbordet. Kan det vara slumpen som avgjort att alla kvinnorna i sällskapet sitta till vänster längst ner, och karlarna till höger längst upp?

Vi avsluta kvällen med ett besök på granntavernan för att stödköpa och inmundiga ett krus vitt längs hemvägen. Kvällen är ljummen och nästan vindstilla.
En härlig kväll i övärlden den första Oktober . Via svärmor ha vi underrättats om att det är kallt och ruggigt väder därhemma, så vi vet vad som oss vänta efter hemkomsten i helgen.

Torsdag 2 Oktober.
Ännu en mycket varm dag. Vi njuta altanen fram till elvatiden. Sålunda, efter skön morgon togo vi bussen ner till staden. Så trivsamt att längs köpmannagränden vandra. Upp till Senatstorget att klyva ett krus vitt.

Vi vakta nogsamt på alla bussavgångar för att ej missa sydturen med bussen. Vid halvfem kunde vi sålunda äntra bussen för att i dagsljus ta turen runt ön via de åtta byarna hem till Kini. En upplevelse i sig. Nästintill en hel rulle film togs på denna resa.
Väl hemma i Kini och Hotellet meddelades vi att priset på vår studio nu gått ned till lågpris, dvs 20€ per natt. Vi som kalkylerat med 30... Så typiskt härligt.


Ut nu att äta middag på byn. Vi välja denna gång lilltavernan. Utbudet är nu synnerligen begränsat.
Pork with lemon sauce, samt förrätt en skiva fetaost.

Överraskande mycket gäster ändå. Tvenne familjer från Danmark ha anlänt. De har tagit sig boende på Argo. Rejält trötta ta vi så vandringen hem för sista natten på Argo för denna gången.
Ljummen kväll, vad mera att önska?? Packa kunna vi göra nästa dag, dvs Fredag. Kortvågsradion ger oss de senaste nyheterna hemmifrån. Alltid lika välkommet var morgon och kväll.

Vi ha tagit som rutin att vid varje grekresa skicka ett tack-kort till Radio Sweden. Det är de värda, och mer därtill.
Nattardags, men det känns ändock svårt enär den
milda kvällen parad med alla ljus från byn och stjärnhimlen egentligen borde förhindra allt sänggående.

Fredag 3 Oktober.
Samma härliga sol och värme även denna avresedag från Syros. Vi packa under förmiddagen samt ta sedan promenaden ned till Taverna nr 1 att invänta bussen för färden ned till hamnstaden. Väl framme inhandlas presenter till barnbarnen.

Vi sitta och fundera över varför vi genast kom att trivas så bra på Syros och Kini. Svårdefinierat, men det måste ändock vara den bedövande helheten. Ön är äkta. Här är vardagsliv med slit och glädjeämnen.
Vi har av Jannis fått veta att på Syros där lever samhället hela året. Inga spökhus endast bebodda under sommarhalvåret. Ja, det är själva känslan. Så fort man iland stigit kommer denna starka känsla av trivsel och värme. Icke en butik med krimskrams, inga turistfälleserveringar. Här kommer inga ambulerande försäljare och kränger bråte vid tavernaborden. Inga inkastare står att skåda. Vi har redan konstaterat att Syros numera är lagd till våra hjärtan och att vi hit ska återvända många gånger.

Nu att invänta vidundret till Highspeed-ferry som ska ta oss till Pireus på dryga två timmar. Färjan komma och avgå exakt på tidtabell. Dyr tur? Visst, men snabb. Hitresan till Syros tog sex timmar för två veckor sedan.

Färjan klyva vågorna i rasande tempo, och nu kunna vi strax skönja fastlandet vid Pireus.

Så en taxi till Hotel Alma är det meningen.. Bara att beställa körningen till Omonion Square, då är det endast 200 meter kvar till Hotellet att vandra. Nix!! Språkförbistring medförde att taxin for rakt in till city.

Alltnog, väl ändå på plats inne i centrala staden, tog vi in på ett litet bakgatshotel vid namn Niko på gatan Niko Street. Bara trehundra meters promenad till platsen vid Parlamentet där flygbussarna avgår.
Bra att bo centralt eftersom det flaggats för total taxistrejk under lördagen. Lite murrigt rum, men rent och snyggt. Utsikt mot senmedeltida vacker tegelvägg…. 73€,, Athenpris.

Denna afton ska vi för allra första gången vandra till Plaka att beskåda turistiskt kvällsliv. Nej, ack nej, detta Plaka är för oss att jämföra med ett sjunde klassens tivoli. Vi flydde kvickt från platsen utan att ens ta varsin öl.

Under promenaden hemåt gingo vi förutom vilse, även in och åt kvällsvard på lokal taverna invid katedralen. Bra mat och service, men dyra Athenpriser. 27€, dyraste måltiden hittills i Grekland.

När vi omsider återfunnit vårt Hotel satt vi på den lilla serveringen på andra sidan gatan och beskådade hurusom ett antal andra turister hirrade tunt i området för att söka sina borttappade Härbärgen.

Lördag 4 Oktober.
Efter härlig sömn självvaknade vi runt halvåttatiden. Frukost på Hotellet, och så den korta promenaden upp till busshållplatsen.

Taxistrejken föreföll vara i det närmaste total, innebärande att flertalet av de 14.000 taxibilarna stod stilla. Sakskälet till strejken uppgavs vara ett myndighetsdekret vari påbjudes obligatorisk kvittoutskrift och taxameter vid alla taxiresor med start OS-året 2004

Bekväm bussresa till blygsamma 2,7€ per person ut till flygplatsen tog endast 40 minuter.
Seg incheckning men därefter fungerade allt bra.

Hemma på Arlanda 14.15 lokal tid.
Snabbt bagage och sedan Arlanda Express in till cityterminalen och byte direkt till Tunnelbana Sundbyberg. En sejdel öl på kvarterskrogen Bel Ami avsluta denna höstresa.

Arne och Birgitta.

Länkar:
Hotel Ag Prokopios
Hotel Argo Syros

Kostnader.
Middagar. 14 € i snitt
Boende. 22 € i snitt
Färjor. 120 € på två veckor
Buss/Taxi 30 € på två veckor

Tips: Ha ett kapital på 100 € per dag i snitt. Då räcker det till att också handla på Market,
Sitta Taverna, köpa presenter, handla på Taxfree och mycket mera. Detta för två personer och två veckor.

 

Läs mer om öarna i resebrevet:
Naxos » | Syros »
Fler resebrev från 2003 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera