Två veckor i Ixia på Rhodos

Söndag 26 Maj.

Packar ånyo på morgonen eftersom vi i afton ska ta inrikesflyget från Rhodos till Santorini. Innan vi hinner lämna vår altan på "Kamiros" blir vi vittne till en händelse vilken framkallade viss munterhet. Först kom Nikolas, rumsuthyraren med fart och började dra undan reglar för att även öppna den andra av de tvenne dörrarna ut mot gatan från gården. Vi förstod ingenting. Han har alltid bara haft den ena av dubbeldörrarna öppen. Så kom förklaringen. Två feta tyska turister uppenbarade sig i dörröppningen. De hade näppeligen kunnat tränga sig in på gården utan Nikolas arrangemang. Vi hade all möda i världen att hålla minen och ej börja gapskratta.

Taxin till flyget kostade 12 €, dvs en Euro mer än vad prislistan angav. Förklaringen låg däri att det just denna eftermiddag var blomsterfestival i staden. Därav nödgades alla bilarna ta en lång omväg för att komma ut från city. Resan tog dryga 40 minuter och gick i rasande tempo på den smala kustvägen ut till flygplatsen.

Incheckningen gick smidigt och snabbt. Det här inrikesplanet är av typen ATR-42-320, har plats för 50 passagerare. Turbopropmotorer av fabrikat Pratt & Withney. Jetmotorer med propellerdrift, 4-bladiga propellrar. Vardera motorn utvecklar 2300 Hästkrafter. Väldigt säkert plan att flyga med. Liksom för D-228-an gäller att man kan spaka ned planet med bara en motor av två i drift. Vid sidvind under 5 knop kan man göra kontrollerad landning med båda motorerna utslagna. Ett förbluffande rymligt plan med ett benutrymme vilket skulle få en charterresenär att rodna av avund. 35 minuter tog turen över till Santorini, att jämföras med färjan, vilken via Naxos skulle tagit 36 timmar. Väl värt varje en av de 80 € per person kalaset kostade.

På Santorini Airport väntade vännen Páris från Honeymoon Beach Hotel. Gemytlig samvaro på kvällen vid Hotellets poolbord tillsammans med Páris och Julia.

Måndag 27 Maj.

Idag ska Eva L anlända till ön med charterkärra. Vi solar samt badar i den hjärtformade Poolen på Hotellet mest hela dagen i väntan på Eva L, som ska komma vid 15-tiden. Eva , som borde vara en smula trött efter att ha tillbringat natten på Arlandas liggovänliga bänkar, såg förvånansvärt pigg ut. Ett par timmar senare dyker så Zanet upp med en äkta skånsk Spettekaka i present till Arne. Därtill en burk sill. Vi har därefter hela kvällen "The Kalimera South Cross Meeting"-fest på altanen. Fullmånen lyser över oss alla i den ljumma Grekiska natten. Julias formidabla Mezes var förödande goda.

 

 

Honeymoon Beach Hotel i Perivolos.

På Honeymoon Beach Hotel i Perivolos. 

Den långt efterönskade söndagen styr vi kosan till Landvetter för vidare befordran till den soliga ön Rhodos. Som vanligt är vi tidigt ute för att ha god tid till att shoppa och att kontrollera att flyget ser ut som det ska! Det gör det och resan går snabbt och efter tidtabell. Det enda som vi kunde önska oss är att bagageutlämningen kunde gå snabbare - nu väntade vi närmare en timma!

Transporten till vårt lägenhetshotell gick dock snabbare eftersom vi var inkvarterade på Palmasol, i Ixia. Palmasol, ja så heter lägenhetshotellet som sköts av Kostas och ligger på bekväma 15 minuter från flygplatsen. Där hade vi god kontroll på alla plan som landade under hela veckan eftersom flygplatsen ligger alldeles i utkanten av Ixia, dock var det aldrig störande. Hotellet som har tre våningar är välskött och har en relativt stor pool. Till stranden är det ca 200m. Den består mestadels av små stenar med inslag av sand. Det är inte heller särskilt långgrunt. Alldeles inpå hotellet finns det två Mini-Livs, små affärer som har det mesta som vi behövde. Det finns också två mindre restauranger samt två pubar för dem som så önskar. Det är inte långt att gå från hotellet fram till strandpromenaden där det finns ett stort utbud på restauranger, caféer mm.

Att handla är för oss svenskar inte längre något billigt nöje men visst går det fortfarande att fynda tex tröjor, olivolja mm

För att se en del av ön och den är inte större än att vi kunde köra runt den på en dag hyrde vi en minibuss. De sju källorna var första målet, ett lummigt område där det finns möjlighet att se frigående påfåglar, vandra till knäna i en ca 150m lång tunnel (becksvart) till en närliggande damm. Sedan bar det vidare till Lindos som helt klart är värt ett besök. Den mycket fina badlagunen skårad djupt i berget, borgen på höjden din man kan ta sig på ryggen av en åsna (kolla bara priset innan annars kanske man själv känner sig som en sådan!).

Vindistriktet är också värt att besöka med möjlighet till provsmakning av både vita och röda sorter. Längs den västra sidan är blåsten starkare och här håller många brädseglare till. Ingen bra strand för bad. Slutstationen på rundresan var fjärilsdalen. Låter lite mesigt men var en överraskning. Fjärilar, åtminstone en sort fanns överallt i tusental.

Rhodos Stad är värt att besöka med sina trånga gränder och livliga hamn. I hamnen finns det också båtar som går till närbelägna Turkiet (varför inte åka en shopping runda över dagen!) och till andra Grekiska öar. Till Rhodos Stad tar man sig enklast med taxi ca 7 Euro.

Till sist närmade sig dock hemfärden och vi lämnade en solig och givande 14 dagar bakom oss ev blir det grekland nästa år men inte Rhodos för dyrt i förhållande till ex Kreta.

 

Fjärilsdalen.
Fjärilsdalen.Lindos.Solnedgången.Pierre och Ida.Palmasol.Pierre och Johan.

Hälsningar Fam Dahlgren/Andén


Rhodos på Kalimera »
Fler resebrev från 2003 »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera