Paleros på grekiska fastlandet

I februari började planeringen av resmål under hösten. Det enda som var klart var att det skulle bli någonstans i Grekland. Efter mycket undersökande på Kalimera och i olika resekataloger blev beslutet till sist att vi skulle till Paleros. Att det blev Paleros kan vi tacka Lena Tsombos för, hon anser att Paleros är hennes pärla i Grekland.

Efter många månaders väntan med en mycket bra sommar kom så äntligen avresedagen. Vi tog bilen från Sundsvall till Arlanda med övernattning på Ibis hotell, för flyget skulle lyfta klockan 06,35 på måndag morgon. Incheckningen gick bra och väl i transithallen kände man att nu var resan på gång. Planet lyfte helt enligt tidtabell, dock inte fullsatt.

Vi hade fått information om att flygplatsen i Prevesa skulle vara liten och att det skulle kunna ta lång tid med bagaget, men icke, för det första var det en luftig modern hall vi kom in i med gått om plats och bagaget kom snabbt, på det i mitt tycke ganska långa bandet.

Värmen som möter oss när vi kliver av planet samt lukten från jetbränsle blandat med den Grekiska luften gör att det pirrar i magen på oss.

Bussresan in till Paleros skulle ta ungefär 40 minuter, vilket vi tycker är alldeles lagom restid. Vi var mycket imponerade av busschauffören, för vi har aldrig under våra 23 år som charterresenärer varit med om en så lugn och behaglig resa.

Väl framme vid hotellet blev vi mottagna av en man som arbetar åt Nicopolis Hellas, vilken Vingresor använder som sitt ombud eftersom Paleros är ett Small Word resmål, mannen heter Christos Soldates och är en underbar människa, som ledsagade oss de tio metrarna till hotellet och såg till att vi blev tilldelade vår rum. Han talade även om var han höll till och att vi alltid var välkomna att besöka honom. Lägenheten var bra, enrumslägenhet med ett litet kök och balkong på första våningen. Utsikten från balkongen var inte mycket att hurra för, en bakgata med ett hus som hade börjat att restaureras. Vi kom underfund om att det var mycket intressant att sitta på balkongen under kvällarna, mer om detta längre fram. Efter uppackning på rummet så skulle vi ut och handla vatten, pålägg, smör och lite Mythos. Det låg en liten Supermarket strax intill hotellet dit vi styrde våra steg. När vi hade inhandlat det vi skulle, kom vi på att vi måste köpa ett solparasoll och ha på stranden, för det fanns inga solstolar eller parasoller att hyra på stranden. Vi tyckte att det blev dyrt, 13 euro för ett parasoll, men eftersom vi inte hade något att jämföra med så köpte vi det. Denna affär blev sedan allmänt kallad "dyra tanten" av alla svenskar och norrmän som bodde på hotellet.

Stranden som låg ca 25 meter från hotellet var liten men den dög bra till att sola och bada på. Det var inte på något sätt trångt, och det var nästan bara greker som badade där. Samma människor kom vid samma tid varje dag och hade sin speciella plats att ligga på.

Ett för oss märkligt ting var att kyrkklockan började slå klockan halv sju på morgonen med ett slag, sedan slog den hel och halvtimmar fram till klockan ett när siestan började. I Paleros var det siesta, där stängde allt utom några tavernor och öppnade inte förrän klockan fem, då även kyrkklockan åter började att slå.

Utbudet av affärer var noll, vilket gladde mig, mannen i sällskapet, för då slapp man att gå ut och in i affärer. Fyra supermarkets fanns varav en var en stor affär, där vi handlade all mat, vatten och öl. Det fanns nio tavernor och restauranger samt ett antal barer och kafeonion. Efter strandpromenaden låg tre restauranger, av vilka vi bara besökte en, på grund av att här hade man tydligen börjat med inkastarmetoden. Vi åt första kvällen på Tommorrow restaurant, som hade inkastare. Maten var bra och priserna kunde vi inte klaga på, men just detta att bli inlockad av personal, som efter beställning av mat och dryck inte hade ett dugg intresse av sina gäster, tyckte vi var ogästvänligt, och när vi sedan betalade vår nota så säger samma man att det är bra att ni betalar för jag behöver bordet till nya gäster.

Vi hittade fyra restauranger, som vi alternerade mellan under våra två veckor i Paleros. Maten var bra på samtliga och priserna skilde sig inte på mer än max en Euro. Det var samma priser på öl och vin på restaurangerna.
Dagarna förlöpte som sig bör med frukost på balkongen med nyinköpt bröd, pålägg, te och juice. Sedan var det bara att packa ner lite badgrejor och vandra ner till stranden. Här låg man och mådde gott hela förmiddagen tills det var tid att gå hem för lunch. Efter en god lunch traskade vi åter ner till stranden och tillbringade eftermiddagen med sol och bad. När vi kom hem så var det bara att ställa sig i duschen och få bort saltet som hade lagrat sig på kroppen och i håret. Nu var det tid för en siesta, medan mannen sov så satt frun ute på balkongen och läste, och ni må tro att hon hann med att läsa många böcker, för min sömn är mycket god och lång.

Efter den goda sömnen var det dags att sätta sig på balkongen och bjuda frugan på något gott att dricka. Det var nu vid sex-tiden som det roliga började. Strax intill vår balkong låg en restaurang, som hette Tratta, hit kom på moped en av de anställda, och det första han gjorde var att hämta in grillkol från ett lager han hade bakom restaurangen. Sedan började han att lägga dukar på borden och ställa i ordning inför kvällen. Nu var det dags för farbron med den gula WW bussen att anlända och parkera, han gick sedan och satte sig vid sitt stambord och drack en Amstel. Ungefär när halva ölen var urdrucken kom hans fru bärande på ett barnbarn och satte sig hos honom en stund, vi kom sedermera underfund med att hon hämtade bilnycklarna av honom. Med nycklarna i hand gick hon och låste upp bilen och satte barnbarnet, som var en pojk på ca 11/2 år i bilen. Nu fick han "köra" bil, tända lysen och leka med blinkersen en stund.

Samtidigt så började de olika katterna att anlända till restaurangen, det var elaka Måns, röd katten, svarta katten med vit fläck och så några till. Elaka Måns bestämde, det var nog hans stamställe och gud nåde den katt som försökte komma i närheten av restaurangen utan att Måns hade givit sitt samtycke. Det var mycket jagande och slagsmål och Måns kom alltid tillbaka som herre på täppan.

Nu hade mörkret börjat att lägga sig över Paleros och då var det dags för kvinnan med den skällande hunden att komma förbi, jag har aldrig trott att det fanns någon hund som kunde skälla så bjäbbigt och länge som denna hund. Det var en hund av mindre ras, som alltid gick i koppel, men aldrig vi uppmärksammade att kvinnan försökte få tyst på hunden utan hon verkade mer eller mindre döv för hans skällande.

Klockan började nu att närma sig nio och då var det dags för svarta damen att öppna sin dörr, gå ner för trapporna till sitt hus för att strax sammanträffa med några väninnor och efter lite prat traska iväg. Det dröjde bara ca 5 minuter så kom svarta damen tillbaka, för det verkade som om hon alltid hade glömt något. Hon hämtade vad det nu var och så bar det iväg igen.
Vi trodde att dom gick till kyrkan eller något sådant, men vi hittade efter några kvällar dem sittande vid ett bord på bar nere vid hamnen. Här satt dom hela kvällen och gick alltid hem efter oss.

Nu började vi att bli hungriga, så det var tid för att få på sig lite kläder och traska ut och ta sig en promenad före maten. Hur långt man än tyckte att man gick så var man tillbaka i centrum inom en halv timme. Vi valde restaurang och vad vi skulle äta och dricka, det var alltid gott om plats på matställena, så man behövde inte söka efter lediga bord. Efter maten blev det en liten promenad till innan vi satte oss vid någon bar och drack en kaffe med likör eller en whiskey.

Så här såg väl dagarna ut under vår vistelse i Paleros, men två dagar var vi ute och åkte bil, vi var till Parga en dag och till Lefkas en dag. I Parga var det för varmt att vara så där blev det bara sol och bad det gick inte att gå inne i byn, det var 380C i skuggan och inne i Pargas gränder var det säkert över 400C.

På Lefkas så stannade vi till i Lefkada och gick runt i stadens affärer, tro om frun var glad, ut och in för att hitta presenter till barnbarnen. Vi såg även delar av de skador, som jordskalvet hade ställt till med. Efter shoppingen bar det iväg till Nidri och ny shopping. Här tog vi även och åt lunch innan vi for hemöver. Naturligtvis så hann vi med att sola och bada också.
När vi återkom till Paleros åkte vi ner till Potamaka Beach och badade. Detta är en underbar strand, långgrund och då menar jag långgrund. Sanden låg veckad som bomull på botten hur långt man än gick. Tyvärr så var stranden på land inte något vidare, ganska smutsig, inga tavernor eller andra faciliteter fanns. Det var ca 2 kilometer från centrum ut till Potamaka, så var man inte bilburen eller om det hade varit svalare i luften så hade vi säkert besökt denna strand fler gånger.

Väl hemma i lägenheten igen så försökte vi att summera våra intryck av Lefkas. Vi fann att det var mycket mera rofyllt och avkopplande i Paleros, inget jäkt ingen stress, man kunde bara vara sig själv och koppla av.

Så en summering av resan som helhet. Genuint grekiskt, liten plats, inte mycket att göra mer än koppla av, sola och bada, äta gott och ladda batterierna inför hemkomsten till arbetet igen. Totalt sett kan man säga att vill man ha lugn och ro på semestern, åk till Paleros. Vi förstår att Lena Tsombos tycker om denna plats.

PS nu finns det en bankomat i Paleros, den ligger nere vid torget och stranden. DS

Sonny Kvist och Elly Jonsson
Njurunda, Sundsvall


Paleros på Kalimera »
Fler resebrev från 2003 »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera