Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Båtluff till Samos, Fourni, Chios & Lesbos. Del 2.

Lesvos/Mytlini 18-22 juli
Båten kom något försenad och vi intog åter en nästan tom och sval salong med TV. Mitt på dagen anlände vi till Lesvos/Mytilini stad. Eftersom vi vid tidigare besök på ön även varit i staden så tog vi en taxi för 30€ till Ag Isidoros, ett mindre turistgetto men med utmärkt strand utanför Plomari. Resan tog ca en timme på slingriga vägar. Försök åka en timme med taxi för knappt 300kr i Sverige. Väl framme lastade vi av oss på ett kafé vid kyrkan och intog var sin Mythos. Efter en stund kom värdinnan och frågade om vi skulle resa eller just kommit.

På vårt svar att vi just anlänt och skulle börja leta efter rum visade det sig att hon hade en väninna, Maria, som hade studios vid havet. Christina kom tillbaka leende för det visa det sig att vi kunde hyra en studio för 35€ per dygn, prutat från 40 eftersom vi var gifta och tydligen såg pålitliga ut. Till yttermera visso var studion i huset färdigställd tre dagar tidigare och ingen hade bott där! Balkong med utsikt mot Ag. Isidoros strand ca 50 m bort gjorde inte saken sämre. 9 st eluttag utspridda över rum och köksdel, inget krypande under sängar för att leta efter det enda uttag som finns. En fräschare och bättre belägen studio har vi aldrig tidigare bott i, Toula må ursäkta. Luftkonditionering saknades men ett fiffigt system med myggnät i dörren och fönster i vardagsrum och köksdel gjorde att vi kunde åstadkomma korsdrag om behov skulle uppstå.

Kontaktperson är Marias dotter Olga som kan engelska och har mobilnr: 6976877741. Vår nya studio hade nr A5 och namnet på anläggningen är .(On the waves). Fråga på snackbar Christiane vid kyrkan. Hälsa gärna till Maria från Christina och Åke från Sverige.

Lunch intogs på taverna Poseidon vid havet, följd av kort siesta och eftermiddagsbad i havet. Kvällens middag, giovetsi och grekisk sallad avnjöts inne i Plomari på resturang Baccus som ligger mot hamnen och i samma hus som hotell Oceanis. Sedan tidigare besök vet vi att den manlige servitören med hårsvans kan svenska så man får tänka på vad man säger.

 

 

Plomari är forfarande tämligen oförstörd av turismen och de flest människor som finns på gator, kaféer och resturanger är greker. Vi promenerade tillbaka till vår studio i Isidoros, en ganska riskfylld promenad på drygt 30 min i mörker. Måga grekiska fordonsförare tror att naturlagar är till för att övervinnas. Taxi kostar 3€.

Resten av tiden gick i lugnets tecken med lite shopping i Plomari, öl eller ouzo på gubbkaféer under studerande av folklivet och intagande av mat omväxlande i Plomari och i Isidoros. Mytilini stad har givetvis ett större utbud av varor men en resa dit på slingrande vägar lockade inte.

Vi betalade studion och fick en honungsmelon och liten flaska ouzo med tillhörande glas som present av Maria.

Även på Mytilini skall man hyra bil och utforska ön som är en av de sista öarna oförstörd av turism. Vid tidigare besök har vi kört runt och låtit oss hänföras.

Den sista dagens kväll började en tre dagar lång ouzofestival i hamnen. Hela Plomaris befolkning var där, satt vid långbord och njöt av drycker och dansuppträdande av ungdomar på en scen. Vi beställde hämtning med taxi kl 07.30 nästa morgon av en engelsktalande chaufför för färd till flygplatsen (35€) och hoppades att chauffören inte tittat för djupt i ouzoglasen under kvällen.

Taxin väntade på oss som avtalat vid kyrkan torsdag morgon och vi kom till flygplatsen utan problem. På planet däremot var våra platser redan upptagna av två personer som hade biljett till "våra" platser. Flygpersonalen försäkrade att det fanns fyra platser över så det skulle ordna sig. Vi fick två andra platser i en annan del av planet där det serverades mat som vi inte hade betalat, men det glömde vi att nämna när maten damp ned på borden.

 

Plomari. Lesbos.Agios Isidoros. Lesbos.

 

Pyrgi. Chios.


Prisnivån
En Mythos eller Alfa kostade nästan alltid 2,0€. En ouzo 1-2,5 € beroende på plats och tilltugg. En enklare lunch för två personer, 16-18€. Middag 18-22€, något dyrare med barbouni. Priserna inkluderar en karaff 0,5 l av husets vin. Grönsaker i affärerna ofta lika eller dyrare än i Sverige. Färdigförpackad ost 10-12€ per kilo. Billigare ost i lösvikt i manuella disken. Bröd 0,5 kg kostade 0,6-0,7€. Totalt upplevde vi inte att prisnivån stigit nämnvärt jämfört med förra sommaren men nästan alla priser är avrundade till jämna €.

Totalkostnaden inklusive flygresor blev 24.000:-.= 1.200:-/dygn. Skillnaden mellan tidigare års schablonkostnad på ca 1000:-/dygn kan bl a förklaras med att enkelresor är dyrare och att det oftare ingick fisk i måltiderna.

Turisttätheten
Vi gjorde ofta överslagsberäkningar av upptagna bord på restauranger och kaféer och kom fram till att 30-40% var upptagna vid middagstid, kl 20-22 och då inte enbart av turister. Lägre beläggning till lunch kl 13-15. Ibland var vi de enda gästerna större delen av lunchen.
En servitör vid hamnbassängen i Pythagorion beklagade sig när vi frågade var alla turister fanns. De flesta bord var tomma (kl 22 den 6 juli) och ändå brukar denna del av Pythagorion vara fullproppad av turister på kvällarna. Hans teori var att folk senarelagt sina semestrar för att kunna kombinera med OS. F-n tro't.

På de färjor vi åkte med fanns det få turister turister, t ex vid landstigning på Fourni var vi ca 10 st av de 50-tal som gick iland. Utflyktsbåtarna på Fourni fick vänta länge på att få tillräckligt många passagerare för att resan skulle bli lönsam.

Vädret
Vid denna tid på året är det nästa alltid klarblå himmel och väldigt varmt. Under denna resa var värmen aldrig besvärande och sällan över 30° mitt på dagen. Förmodligen ovanligt svalt för årstiden. En förmiddag på Fourni kom dock dimma invältrande från havet och nästan dolde väderkvarnarna på vägen till Kambi. Dimman försvann efter ett par timmar. Luftkonditionering användes någon gång under siestan och på kvällarna var det ofta bara 22-25° utomhus.

Biljetter
Ett problem som andra vittnat om när det gäller enkelresor som i vårt fall med Apollo är att biljetten för hemresan skickas till hemmet när vi befinner oss i Grekland. Inte så smart lösning vilket jag också påtalat för Apollo. Svaret blev att det räcker med bokningsbekräftelsen! Vi tog inga risker utan bad dottern faxa biljetten till Toula Rooms medan vi var där och det fungerade. Incheckningspersonen frågade förvånat om vi inte hade några biljetter som övriga resenärer, med vi fick våra boardingkort och kunde pusta ut.

Hälsmningar Christina och Åke Persson, Uppsala

Lesbos på Kalimera »

 

Börja om »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera