Öluff till Serifos och Milos. Del 1. Serifos.

Onsdag 9 juni 2004.
Vaknar av mig själv kl 02:15, hämtning med bil vid 04:00-tiden. Färden till Arlanda gick smärtfritt, likaså incheckningen. Planet lyfter punktligt 06:30. Underbara Snowflake! Trevlig personal. Vi fick det vi ville, säten med gott om benutrymme vid nödutgången (Rad 15 och 16). Planet var inte fullt utan jag hade tre säten för mig själv…. Vi har medvind och väntas landa i Aten tidigare än beräknat. Piloten berättar var vi befinner oss och talar om vad vi ser på höger respektive vänster sida. Det uppskattas av oss resenärer. Trots illavarslande drömmar kom vårt bagage på bandet!

Buss E96 (2.90 €) tar oss från flygplatsen ner till Pireus. Lämnade in bagaget och köpte biljetter till Serifos (13.70 €) med Romilda. I brevbärartempo bär det av till Nayapinoy 19, första tvärgatan efter hamnen, till "Old Bakers" taverna. Kan rekommenderas! Bra priser, god mat och urfräscha toaletter.

Romilda lämnar hamnen kl 15:00. Vi sitter på akterdecket med tak, tack och lov. Det fläktar lagom. Vi åker förbi Kea. Kithnos är första stoppet. Av- och ombordstigning tar lite tid p g a att en mindre cirkus ska med. En pickuplastbil har travat plaststolar i ansenlig höjd på flaket, som jag inte begriper hur de kan vara kvar med den knappa fastsurrningen, och med följer en kvinna som säljer vidlöksflätor. När vi lämnar Kithnos hamn kommer Pegasus in som lämnade Pireus kl 16:00.

På Sifnos lämnar pickupen och vitlöksflätorna. Slår ihjäl 5 timmar med bok, Amstel, korsord och tittar på folk. Tröttheten och motorljudet gör att man gärna nickar till...

 

 

Serifos - hjälten Perseus ö. Äntligen! På kajen står de då - rumsraggarna. "Aegan studios" lockade med stor "van" och bra studios i Livadakia. Färden går uppför backe efter backe. Tänker i mitt stilla sinne, hur ska detta gå? Grekland = bad för mig och gärna flera gånger om dagen. Men ska man upp för dessa branter varje gång. Sedan i påskas har jag försökt läka ett ont knä med lyckat resultat, men ska jag trava upp och ned här kommer det onda tillbaka. Nej, bad får nog vänta till nästa ö.

Han hade fina fräscha studios med en magnifik utsikt över inloppet till Livadi. Och priset 40 €, en delad tvåa, för tre nätter var bra. OK, med ett sådant boende får jag lägga pengarna på att försörja Serifos taxiverksamhet istället.

Vi tog en promenad ned till Livadi för middag. Det blev första haket vid hamnpromenaden. Pris och mat därefter. Ostbollarna bestod av potatismos utblandad med feta, inte alls i Sifnos-klass!

Det blev den dyraste middagen denna resa, men det kompenserades med rejäla glas raki vid "logarismo-dags". Lite inköp för morgondagens frukost och taxi hem. 3 € kostade taxin värd varenda eurocent! Stupar i säng vid 01 tiden - trötta, mycket trötta!

Torsdag 10 juni.
Allting bara står och slår. Altangrinden, toadörren, fönsterluckorna och köksfläkten. Vaknar av detta vid sextiden. Det blåser riktiga kastvindar. Duvorna utnyttjar uppvindarna och flyger i formationer utmed berget. Lycklig över tuppen som bor i huset ovanför som gal intar jag i lugn och ro morgonkaffet. Alla sover, utom fåglarna som ständigt kvittrar. Jag studerar utsikten från altanen, i söder har jag havet och Sifnos i siluett, österut är det en ödetomt och efter den byggs nya hus. Gubbarna börjar komma igång med armeningsjärn och cementblandare.

Kaffet blev lite svagt...Innan man kommer underfund med hur mycket kaffe man behöver beroende på vattnet. Vattnets hårdhet eller mjukhet, jag vet inte vilket. "Ela, ela" skriker en gubbe ridandes på åsna över bergssluttningen. Sätter nästan kaffet i vrångstrupen när han vrålar igen. Vem ropar han på? Vad ska han göra? Samla fågelägg? Plastpåsar som yr i blåsten? Han böjer sig ned vid stengärdsgården som klättrar runt berget och lyfter bort en lastpall som fungerat som grind. Han springer uppför berget ständigt skrikande, i något mer förbannad ton. Det är då jag får syn på åsnorna som står och trycker på bergets krön och de nonchalerar husse totalt - vill inte lyssna på det örat. Nu får de säkert stryk är en tanke som slår mig, men nej, i sakta mak börjar de röra sig för att möta gubben. Han selar på en av dem, och de andra följer fogsamt efter. Deras arbetsdag har just börjat, liksom övriga som inte har semester.

Gårdagens resdag tar ut sin rätt - vi är trötta denna morgon. Efter morgonbestyren promenerar vi ned till Livadi. Det är fint här. Som en båge runt byn sträcker sig en sandstrand. Värmen, stranden och längtan till bad gjorde att Bibbi (min svägerska) och jag kastar oss i för ett premiärdopp. Vattnet var varmt. Vi njöt, även fast det var ganska nära hamnen, och bottnen inte så perfekt fick detta duga. Gurra, min bror, föredrog att trava runt och filma och honom hittade vi under en tamarisk på närmsta kafeneon drickandes öl ur frostade glas! Vi anslöt oss. 4 € fattigare fortsatte vi vår vandring. Jag köpte fyra separata kartor över Kithnos, Serifos, Sifnos och Milos/Kimolos för 5:20 €. Det är en liten last, jag älskar nämligen kartor.

Kvällens middag intogs på "Alexanders" taverna nere i Livadakia. Folktomt! Man märker att det är tidigt på säsongen. Stället har i alla fall en mycket fin jättestor "Saganaki". Jag vet inte om det var vinets förtjänst men backarna hem gick ganska galant.


Fredag 11 juni.
Vinden väcker mig även denna morgon. Bibbi och jag promenerar ned till stranden i Livadakia.

Tamarisker växer runt den halvmånformade stranden som ger behaglig skugga. Det är något kallare i vattnet, men det avskräcker oss inte. Lunchen intas på altanen hemma bestående av grekisk sallad och retsina på halvflaskor (50 cl). I affär betalar man runt 1 € för dessa halvor med kapsyl. Prisvärt och gott.

Eftermiddagen stod Chora på tur. Minibussen som utgår från hamnen kostar 0.90 cent. Tyvärr fick vi aldrig grepp om hur ofta bussen gick, för tidtabell är inte att tänka på. Och om den väl finns så kan det vara förra årets version. Det är inte så noga.

Det blåser kraftigt här uppe på höjderna. Min egentillverkade kalimerasolskärm håller nästan på att blåsa av när vi vandrar runt. Gurra och Bibbi gör egna små utflykter, själv sätter jag mig på tavernan uppe vid det lilla torget. Frappe och citronglass läskar jag mig med i samband med vykortsskrivande.

Tillbaka i Livadi för en Mythos och Gyro (2.70 €). Lite filosoferande i hamnen, tittar på folk. Köpte båtbiljett inför morgondagens resa till Milos (6.20 €) med Pegasus.

Middagen bestämdes skulle ske på "Cyklopen". Ett riktigt grekhak med lysrör och alla attribut, som ligger på höger sida i backen mot Livadakia. Yannis serverade och mama "the boss" huserade bland grytorna. Stället var folktomt när vi bänkade oss vid 21-tiden. När vi fått vår mat, kom även en Serifosspecialitet som de tyckte vi skulle smaka. Kikärtor i sås, vilket var urgott.

Detta ställe kan verkligen rekommenderas! Vår nota slutade på 23 €, och maten var vällagad och mycket god med vin därtill. Yannis berättade att de även har en taverna vid Megalo Livadi-stranden. När 22-färjan anlänt då kom alla! Stället fylldes direkt och lilla mama fick det hektiskt värre. Kvällen avslutades med en sängfösarouzo på altanen med hela stjärnhimlen som tak.

 

Serifos på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera