Resebrev från Grekland 2004

 

© Text & bild: Janne / Kalimera

Sifnos

Underbar taverna precis där när kommer ner till Vathy. Mycket bra mat och suverän service. Utanför köket i tavernan har man byggt en liten kyrkliknande sak med en ikon där man kan tända ljus. Alla greker som åt här avslutade måltiden med att tända ljus och kyssa ikonen. I tavernan! I Vathy har någon (galning) byggt ett lyxhotell med stor swimmingpool. Det är inget stort hus, hotellet består av många mindre byggnader, några av husen har egna pooler. Priserna började på 200 € och slutade på 2000 €.



Heronissos. Mer än så behöver jag inte skriva. Åk hit...




I Heronissos huserar en av Sifnos många keramiker, denna keramikverkstad drivs av öns mest underfundiga keramiker; Maestro, han "skapar" traditionell keramik utan krimskrams. Och som han gör det! Nästan allt han gör har någon gömd funktion, och han älskar att se oss turister tappa hakan. Nu visade han en ny kopp (har flera sedan tidigare besök) som inte gick att dricka ur. Hur jag än tänkte och försökte kunde jag inte komma på hur jag skulle få vattnet i munnen i stället för på kläderna. Och Maestro han bara skrattade. Han visade också en "spottkopp" som han fyllde till hälften med vatten, inget hände. Därefter fyllde han den med vatten till bredden och då rann vattnet ut. Allt vatten! Jo, han förklarade gåtan efter ett tag. Hem gick vi med glada miner (igen) och en vacker oljelampa. Undrar hur vi ska få den att fungera?



Vi har varit på Sifnos förut, det är en av våra absoluta favoritöar, och vi trodde oss ha sett det mesta på ön. Men denna grotta hade gått oss förbi totalt. Den ligger på vägen mot Vathy, en bit in från vägen. Ingången är från marken, inte från ett berg. Där finns inget lyse och vi hade ingen ficklampa med oss. Jisses vad det var läskigt att gå in! Tänk om ingången brakar ihop? Tänk om fladdermössen vaknar? Tänk om här finns ormar? Till slut vande sig ögonen och rädslan förbyttes mot fascination. Så ljust som på bilden var det naturligtvis inte, det är kamerans blixt som lyser upp. Längre än hit vågade vi inte gå. Vi sprang ut!


Här fortsätter resebrevet »


Läs mer om öarna i resebrevet:
Kea » | Kithnos » | Serifos » | Sifnos » | Santorini »
Fler resebrev från 2004 »






HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera